Slepý pavouk pojmenovaný podle čelovky  
Arachnolog Peter Jäger dal svému objevu jméno podle švýcarské firmy Scurion. Svůj počin ozřejmil slovy: „Díky jejich ledkám jsem neměl tmavé kouty a několikrát mne to zachránilo od blízkého přátelení se s jedovatými hady a škorpiony. Silné světlo mi také dovolilo spatřit i velmi malé tvory, je to jejich zásluha.“

 

Zvětšit obrázek
Pavouk, který nemá oči (Kredit: Peter Jäger)

Pavouci jsou osminozí členovci z třídy pavoukovců a společně s třídou hmyzu patří k nejbohatšímu ze všech živočišných kmenů, členovcům. Není proto divu, že se mezi nimi občas najdou skutečné rarity.

 

Pohled do tváře objevitele Petera Jägera z Senckenberg Forschungsinstitute

Německý arachnolog Peter Jäger z Senckenberg Forschungsinstitute jednu takovou objevil v Laosu. Dal jí název Sinopoda scurion. Asi 12 milimetrů velký pavouk patří k početné a úspěšné skupině maloočkovitých, které najdeme po celém světě. V České republice žije 1 druh rodu Micrommata. V anglicky mluvících zemích říkají maloočkovitým lovci (huntsman spiders), asi proto, že s jejich dlouhými nohami jim nedělá problém kořist v případě potřeby dohnat.

Někteří maloočkovití pavouci se dožívají deseti až dvanácti let a v tu dobu se mohou pochlubit rozpětím nohou až 30 centimetrů. V jižní Africe některým říkají „pavouci lovící ještěrky“. Většinou mají 8 očí. Najdou se mezi nimi ale i s šesti, čtyřmi i jen dvěma očima. Nejdále to dotáhl nově objevený Sinopoda scurion. Je prvním z 1 100 známých druhů maloočkovitých, který je zcela slepý. 


Pokud budete chtít tohoto jeskynního lovce spatřit na vlastní oči, musíte se vydat do vápencového krasu asi sto kilometrů západně od světoznámé jeskyně Xe Bang Fai v regionu Khammuan.


Zvětšit obrázek
Pohled do tváře Sinopoda scuriona z provincie Tham Nguen. Další momentky z profilu i zpředu zde .


Pro ty, kteří již letos na dovolené byli, připojujeme video laoského ráje speleologů a biologů, kde čeká řada dalších objevů a překvapení s na věčnou tmu adaptovanými organismy.



VIDEO: Xe Bang Fai - sedmikilometrová plavba v podzemí

 

 

 

Zvětšit obrázek
A tomuto výrobku vděčí pavouk za své pojmenování.

Do doby, než Peter Jäger „vyvolá“ a poskytne filmové záběry pavouka, připojujeme video s podobně vypadajícím tvorem. Není z Asie ale Afriky a na pavouka si jen hraje. Mormotomyia hirsuta je moucha, která přišla nejen o křídla, ale je navíc slepá. Podrobné informace o ní najdete zde.



 

Prameny: Senckenberg Forschungsinstitute
Zootaxa http://www.mapress.com/zootaxa/2012/f/zt03415p057.pdf

Datum: 10.08.2012 19:22
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce







Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz