Mladí jsou v sexu naivní  
Dvě třetiny Američanů ve věku 15 - 24 let praktikují sex orální. Často se do něj nutí jen proto, že jsou přesvědčeni, že se tím mohou vyvarovat infekcí kapavky, HIV,.. Tento nesmysl v myslích teenagerů přežívá nepochopitelně sveřepě. A pokud jsou na tom naše děti jako ty americké, měli bychom se pokusit je z nevědomosti nějak vyvést.

Ze strohých statistických čísel zveřejněných Americkou federální agenturou pro boj s nákazami  vyplývá, že asi jedna čtvrtina mladých lidí začíná svůj pohlavní život orálním sexem. Christopher Hurt odborník na infekční nemocí ze Severní Karolíny výsledky studie komentoval slovy:  "Ta čísla pro odborníky nejsou překvapením. Je potřeba je šířit a dávat ve známost, aby nepanovaly o našem chování mylné představy."
Největší problém, který studie avizuje spočívá v tom, že příliš mnoho dotazovaných (týká se to všech věkových kategorií), si mylně myslí, že orál je "bez rizika". Všem těm Hurt doporučuje, aby se seznámili s tím, co říká klinická praxe: 5 – 10 % pacientů má kapavku v krku. Tam je často bez příznaků a tak se orálním sexem vesele šíří dál a dál. Navíc je stále odolnější na antibiotika. To ostatně potvrzuje i jiná  zpráva z minulého týdne, která uvádí, že některé kmeny Gonorrhey jsou odolné prakticky proti všem antibiotiků, a že zbývá už jen jedno, poslední (Rocephin).

 

Christopher Hurt, specialista z Centra pro infekční nemoci na University of North Carolina

Málo se ví, že orální sex také zvyšuje riziko infekce chlamydiemi, herpes a syfilidy. Nastupující sexuální trend je stále více na vině za šíření lidských papilomavirů (HPV). Ty nezpůsobují jen rakovinu děložního hrdla, jak se mylně mladíci domnívají, stejnou rakovinu viry vyvolávají i v pánských hrdlech. Pravdou je, že riziko sexuálního přenosnou největšího zabijáka - viru HIV, je  ve  srovnání s nechráněným stykem o něco nižší, rozdíl je ale zanedbatelný a relativně snadno si tak lze během chvilky zadělat i na AIDS. Je skutečně s podivem, proč tolik mladých radši riskuje nechráněný orální sex, než aby použili kondom.

 

Za zamyšlení možná stojí i několik dalších čísel z americké studie od National Survey of Family Growth. Vstahují se k letům 2007 až 2010 a představují výsledky získané z programu do něhož se zapojilo téměř 23 tisíc osob ve věku od 15 do 44 let.

 

Američané na sebe prozradili, že zhruba jedna čtvrtina Američanů ve věku 15 a 24 začínala a provozovala nejprve orální sex, než přešli na klasický. U asi stejného počtu byl opak pravdou. Dvanáct procent mužů uvedlo, že začali s oběma způsoby ve stejnou dobu a to hned při první příležitosti. S oběma postupy ve stejnou dobu začalo o něco více než 7 procent žen. V nejmladší skupině (15 až 19 let) více než polovina dívek a chlapců  již sex s osobou opačného pohlaví měli  za sebou (55 procent dívek a 58 procent chlapců).

 

Asi 5 procent žen a téměř 7 procent mužů ve věku od 15 do 24 let, mělo pouze orální sex a nemělo jiný pohlavní styk.  28 procent žen a téměř 29 procent mužů v této věkové skupině nemělo s opačným pohlavím žádné sexuální zkušenosti. U dívek ve věku mezi 15 až 19 let orální sex a vaginální styk byl stejně častý (48 procent a 47 procent). Chlapci stejného věku na tom byli vpodstatě stejně jako dívky.


Studie neprokázala, že by sexuální chování se mezi rasami  výrazně lišilo. Z dívek ve věku mezi 15 až 24 let jich téměř tři čtvrtiny (74 procent černošek, 68 procent hispánských dívek a 66 procent bělošek) uvedlo, že měly vaginální pohlavní styk. U chlapců ve věku od 15 do 24 let jich to přiznalo sedm z 10 (černoši a Hispánci). U bělochů to bylo 63 procent. Rasové rozdíly studie nezjistila.


Nová americká studie studie vyzněla vpodstatě stejně, jako ta, kterou před časem vypracovala Bonnie Halpern-Felsherová z University of California, San Francisco. I z té vyplynulo, že každý sedmý adolescent se zkušenostmi s orálním sexem je přesvědčen, že se při něm nemůže nakazit HIV...  Sexuologové jsou přesvědčeni, že tato čísla se nemají tajit a že mladí lidé by je měli znát ještě předtím, než se zapojí do svých prvních sexuálních aktivit.  Setrvání v nevědomosti je to nejhorší co by je mohlo potkat.


Prameny: U.S. Centers for Disease Control and Prevention"s National Health Statistics Report, U.S. National Library of Medicine

Datum: 20.08.2012
Tisk článku

Související články:

Proxima Centauri znovu běsní     Autor: Tomáš Petrásek (23.04.2021)
Čtyři z deseti "Ts" žen mají HIV     Autor: Josef Pazdera (19.04.2021)
Kariérní postup doprovází zmenšení mozku     Autor: Josef Pazdera (17.04.2021)
Sex a násilí v době covidové     Autor: Josef Pazdera (29.05.2020)
Mimomanželský sex 500 let zpátky     Autor: Josef Pazdera (15.11.2019)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce







Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz