Elektronické cigarety srdce nepoškozují  
Zní to jako reklama, ale takový je závěr klinických studií za kterými stojí Evropská společnost kardiologů.


 

Zvětšit obrázek
Kredit: Martevax,s.r.o

Zdá se, že o Číně budeme slýchat stále častěji. Motoristé v souvislosti se změnou vlastnictví evropských i amerických automobilek, filmoví fanoušci již přišli o AMC Entertainment, sportovní fanoušci o Inter Milán,  Francouzi už nemají své burgundské,... A nyní budou svým zlozvykem podporovat Čínu i kuřáci, alespoň ti, kteří přejdou na elektronickou cigaretu. Byla vyvinuta i patentována v Číně. A proč by tak měli učinit? Protože klinické testy říkají, že by jim to mělo stát za to, jinak totiž dojde na slova prognostiků, že "preventabilní rizikový faktor srdečních a plicních chorob", čemuž my laici říkáme hloupý zlozvyk, se v tomto století podepíše pod 1 000 000 000 úmrtních listů. 


Elektronická cigareta

Hlavní rozdíl od klasické cigarety je v tom, že v ní nedochází k žádnému spalování. Pomocí proudu z baterie se zahřívá obsah patrony s kapalinou tvořenou směsí alkoholů, aromatických látek, vody a hlavně také nikotinem. Jeho obsah se uvádí v mg/mililitr. V nabídce jsou kapsle obsahující:  0 mg, 6 mg, 8 mg, 11 mg, 16 mg, 18 mg a 24 mg. Zahřátím se náplň s drogou odpařuje v podobě kouři podobné páry.

 

Klasická cigareta

V tabákovém kouři je hodně látek - pyridinové alkaloidy, toxické plyny, nitrosaminy, polycyklické aromatické uhlovodíky, těžké kovy, pevné částice,... zatím jsme jich poznali více než čtyři tisíce. V mnoha případech to jsou jedy a mutageny. Samotný kouř z cigaret je zařazen do seznamu karcinogenů I A třídy (nejvyšší nebezpečnosti).
To, co z nás učiní závisláka je alkaloid nikotin. V klasické cigaretě ho bývá 1 až 4 mg. Již během několika sekund po vtáhnutí kouře do plic, se dostává krevním řečištěm do mozku, kde obsazuje specifické nikotinové receptory. Následuje zvýšení aktivity hladké svaloviny, zvyšuje se  krevní tlak, zrychluje činnost srdce, stahují cévy, zvyšuje obsah mastných kyselin v krvi, zpomaluje se  syntézu estrogenu, mírně nás to stimuluje, stáhnou se nám zorničky a začneme se více potit a později pochopitelně dojde k útlumu. 

 

Nitrosaminy
Z hlediska ohrožení zdraví jsou nitrosaminy asi to nejhorší, co v kouři je.  V běžné stravě  přijímáme asi jeden mikrogram nitrosaminů denně. Kuřák který vykouří jednu krabičku cigaret jich do sebe vpraví 17krát více. Jsou to látky vyvolávající plicní karcinomy a rakovinu. Nitrosaminů je celá řada:  N-nitrosonornikotin (NNN), 4-(methyl-N-nitrosamino)-1-(3-pyridyl)-1-butanon (NNK), N-nitrosoanatabin (NAT), N-nitrosoanabasin (NAB), 4-(methyl-N-nitrosamino)-1-(3-pyridyl)-1-butanol (NNAL), 4-(methyl-N-nitrosamino)-4-(3-pyridyl)-1-butanol (isoNNAL) a 4-(methyl-N-nitrosamino)-4-(3-pyridyl) máselná kyselina (isoNNAC), ty všechny v cigaretě jsou.
Ve výparech elektronické cigarety vědci nitrosaminy buďto nedetekovali a pokud ano, tak v  500 - 1400krát nižší koncentraci, než kolik jich je v jedné klasické cigaretě. Teoreticky bychom na nadýchání se karcinogenního nitrosaminu obsaženého v jedné cigaretě museli kouřit elektroniku denně 4 - 12 měsíců.

 

Účinky na srdce
V případě kuřáctví klasických cigaret je srdeční onemocnění hlavní příčinou morbidity a mortality a  40 % vdechovačů umírá v důsledku ischemické choroby srdeční. Proto lékaře zajímalo jak se dva druhy „kouření“ projeví na srdečních funkcích. Předchozí studie totiž již dříve prokázaly, že akutní kouření vede k vážnému poškozování srdce. Subklinická srdeční dysfunkce je již přítomna i u zdánlivě zdravých asymptomatických mladých lidí, kteří kouří tabákové cigarety. Vzali proto do pokusu dvacet klasických kuřáků ve věku 25 až 45 a měřili jim srdeční funkce před a po vykouření cigarety. Příznivců elektroniky měli v pokusu o dva více. Těm prováděli stejné testy před a po sedmiminutovém „kouření“.   V testech používali elektronické cigarety s náplní s koncentraci nikotinu 11mg/ml,  dodávané NOBACCO USA Mix. Vyhodnocení zajistila nezávislá toxikologická laboratoř, která rovněž zjistila, že  kapsle neobsahují žádné nitrosaminy nebo polycyklické aromatické uhlovodíky.

 

Účinek na srdce byl zkoumán pomocí ultrazvuku (echokardiografií) a hemodynamickým měřením krevního tlaku a srdeční frekvence. A jak dopadlo zjišťování příznaků preklinického onemocnění? Zatímco po vykouření jedné klasické cigarety se projevovaly významné akutní myokardiální dysfunkce, použití elektronické cigarety k akutním nežádoucím účinkům na srdeční funkce nevedlo. Kouření tabáku přivodilo výrazné zvýšení systolického a diastolického krevního tlaku, i tepové frekvence. Po kouření elektronické cigarety docházelo u pokusných osob pouze k mírnému zvýšení diastolického krevního. Ukázalo se, že i když je nikotin v kapalině náplně obsažen v koncentraci 11 mg/ml, k jeho převodu do těla dochází v porovnání s běžným kouřením v mnohem menší míře.  

Zvětšit obrázek
Pro www.osel.cz komentoval: MANDOR

Echokardiografie zaměřená na funkci levé srdeční komory (té, která přijímá okysličenou krev z plic kterou pak dodává do celého těla), prokázala, že vykouření klasické cigarety přivodí významné poruchy v její diastolické fázi. Ke zhoršení dochází u všech čtyř klasicky zjišťovaných echokardiografických parametrů. K ničemu podobnému po sedmiminutovém holdování nikotinu z elektroniky ale nedocházelo a to je z pohledu kliniků významné plus pro inhalátor. Diastolické dysfunkce jsou totiž pro vývoj srdečních onemocnění významným rizikovým ukazatelem. 
I když se vědci brání označovat elektronické cigarety za revoluci v kouření, z pohledu eliminace rizika rakoviny plic by se to pro závisláky revolučním počinem stát mělo. A bez odmlouvání!

 

 PramenEuropean Society of Cardiology

Datum: 27.08.2012 13:25
Tisk článku

Související články:

Překvapivé souvislosti: Kuřáci jsou zřejmě mnohem méně ohroženi covid-19     Autor: Stanislav Mihulka (23.04.2020)
Léčba plic nikotinem?     Autor: Josef Pazdera (31.08.2017)
Elektronické cigarety neškodí buňkám tolik, jako klasické kouření     Autor: Stanislav Mihulka (05.01.2016)
Zlatý déšť nabízí pomoc při odvykání nikotinu     Autor: Stanislav Mihulka (20.12.2014)
E-cigarety škodí více, než ty klasické     Autor: Josef Pazdera (04.12.2014)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz