Zastánci GMO mohou jásat nad tím, že British Medical Association (BMA) „dostala rozum“. Odpůrci GMO možná obviní BMA z toho, že její členové rozum naopak ztratili nebo, ještě hůře, nechali se uplatit.
„Je vysoce nepravděpodobné, že by potraviny z GMO mohly poškodit lidské zdraví,“ tvrdí se v oficiálních dokumentech BMA. Ba co více, BMA volá po „ukončení hysterie, která diskuse kolem GMO provází“.
Ještě na sklonku roku 2002 odpověděla BMA na dotaz zdravotního výboru skotského parlamentu, že by se měly všechny pokusy s geneticky modifikovanými plodinami zastavit, protože mohou představovat zdravotní riziko pro obyvatelstvo. Teď tvrdí pravý opak. Jestli je něco skutečně hodno údivu, pak to není současný obrat, ale spíše pozice, jakou BMA držela ještě před rokem a půl. Byla v tomto směru mezi odborníky skutečně osamocena. Zároveň však bylo jasné, že donekonečna své vratké pozice neobhájí.
BMA si navzdory svému mylnému názoru na GMO udržovala pověst velmi prestižního sdružení lékařských odborníků. To mělo své krajně neblahé následky. Například prezident hladovějící Zambie odmítl vydat hladovějícímu národu potravinovou pomoc obsahující zrno GM kukuřice kromě jiného i na základě odvolání na stanovisko BMA. BMA se tak stala spoluodpovědnou za humanitární katastrofu v této africké zemi, kde hladem zemřely statisíce lidí a další statisíce ještě zemřou. Celkový počet obětí se odhaduje na 2 miliony. Doufejme, že rádci zambijského prezidenta Mwanawasy svému chlebodárci nové zvěsti z BMA donesou ještě „za tepla“.
Stanoviskem BMA se oháněly ve svých propagačních materiálech i četné „zelené“ organizace a sdružení. Doufáme, že zareagují velmi rychle a své propagační brožury a letáky co nejdříve aktualizují.
Geneticky modifikovaným plodinám svítá na lepší časy. Už i konzervativní BMA se musela chytit za nos a přiznat, že nás léta jen strašila.
Stanovisko BMA bylo zveřejněno v době, kdy britská vláda povolila komerční pěstování geneticky modifikované kukuřice na britských polích (tedy pěstování „ve velkém“).
Pramen: http://www.bma.org.uk/ap.nsf/Content/GMFoods Desetistránkový dokument je ke stažení v pdf
Gen pro zvýšení obsahu živin u pšenice
Autor: Jaroslav Petr (15.01.2007)
Diskuze: