Spin Cell od firmy V3Solar  
Poskládání fotovoltaických článků na otáčející se kužel má umožnit získávat dvacetkrát více elektřiny než kolik by jí stejný článek vyrobil na plochém statickém panelu.



 

 

V3Solar je americká firma se sídlem v Los Angeles, Kalifornii. Inženýři jejich laboratoře v Oregonu vyvinuli nový způsob získávání elektrické energie pomocí tradiční technologie solárních článků, nápad si firma nechala patentovat. Zařízení nazvali Spin Cell (točící se buňka) a podle provedených testů na prototypu má získávat dvacetkrát více energie ze stejného množství solárních článků, pokud jsou umístěny na stabilní vodorovné desce. Trikem umožňujícím lepší využití energie přicházející ze Slunce, je umístění solárních článků na kuželový rám, který se otáčí.

 

Že lze účinnost solárních článků vylepšit pomocí čoček, nebo zrcadel, se ví již dlouho. Při stávajícím klasickém způsobu montáže „naplocho“ ale takové vylepšení zatím naráželo na problém, kterým je vznikající teplo. Čočky a zrcadla jej produkují tolik, že se pojiva v článcích taví a zařízení v krátké době odchází. Právě tento problém vyřešila rotace. Když se na plochý panel soustředí dvacetkrát více sluneční energie, během deseti sekund teplota vzroste na 127 stupňů Celsia. Základna kuželu s panely opatřenými čočkami se ale otáčí. Tím, že trojúhelníkové panely přijímají koncentrovanou sluneční energii jen po krátký čas, tak než na ně znovu "dojde řada", stačí vychladnout. Jejich teplota nepřesáhne 95 stupňů Celsia. 

 



­

Podle Michaela Neistata, představitele firmy, jejich řešení umožňuje z jednotky zabrané plochy získávat více energie. V případě porovnání článků umístěných na kuželu a klasicky na vodorovné  desce, má být rozdíl dvacetinásobný. V případě celého kuželu a reálně produkované energie z údajů uvedených na stránkách společnosti má jít ale již jen o pětinásobné navýšení získané elektrické energie, ve srovnání s klasickým panelem. Klesnout ale má i potřeba substancí na výrobu takových panelů. Křemíku bude například potřeba jen třetina. Výhodou má být i to, že bez potřeby dalších konvertorů může zařízení podle přání zákazníka dodávat střídavy, nebo stejnosměrný proud. Celkové náklady mají být nižší, co všechno ale pod pojmem celkové náklady firma započítala, nespecifikuje a to je dost podezřelé. A tak zřejmě jedinou vadu na kráse tohoto řešení zatím vyloučit nelze – vysoká pořizovací cena. V případech, kdy podnikatel nebude limitován velikostí zastavěné plochy, bude k tomuto řešení motivován jen tehdy, pokud náklady na Spin Cell nebudou větší, než zhruba pět klasických panelů. Za kolik bude svá zařízení V3Solar dodávat, zatím jasné není. Údajně ale má již mít podepsaný první kontrakt na dodávku 800 000 jednotek Spin Cell. Mělo by jít zakázku pro solární farmu, která by se tím stala největší na jižní polokouli. 

 


 


Pramen: V3Solar

Datum: 03.10.2012 08:35
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz