Magie tištěné optiky od Disneyho  
aneb když si vědci začnou hrát.

 

Zvětšit obrázek
Tištěné světlovody mohou přebírat informace z obrazovek a převádět je na plochy objektů. (Kredit: a kol., Proc. ACM UIST , 2012)

 

Pánové Willis a Brockmeyer jsou zaměstnanci výzkumného Disneyho pracoviště v Pittsburghu a Hudson s Poupyrevem jsou zase kmenoví zaměstnanci Carnegie Mellon University se zkušenostmi z robotiky a počítačem zpracovávaného obrazu. Když tato čtyřka dala hlavy dohromady, vznikly zajímavé hračky. Jednou z nich jsou šachové figurky s vloženými světlovody, které spolupracují s interaktivním stolkem. Kolik příznivců si taková šachovnice, která „tlačí“ hru do digitální formy najde, je těžké odhadnout. Je to ale jen jedna z několika ukázek nového disneyovského míchání vědy do her.  Cílem výzkumníků v tomto případě spíš bylo ukázat, jak lze 3D na stávající úrovni techniky již dnes využít tiskárny k jakési „domácké“ tvorbě vlastních optických prvků a interaktivních zařízení.

 

Z ukázek na videu je patrné, že celá řada interaktivních prvků se přestane montovat, ale bude se tisknout vrstva po vrstvě v 3-D tiskárnách. Vědci v optoelektronických prvcích vytvářených v reálném čase vidí velký potenciál. První odhady trh s těmito „hračkami“ se odhadují v řádech stamilionů dolarů. Nejde ale jen o zábavu. Tato technologie umožňuje výrobcům rychlé zkoušení různých prototypů, než budou zavedeny do sériové výroby. Zjednoduší se i tvorba jednotlivých zařízení šitých „na míru“ konkrétním potřebám.

 


 


 

Zvětšit obrázek
Ukázka 3D projekce s využitím „vnitřních bublin“ (Kredit: a kol., Proc. ACM UIST , 2012)

 

Zvětšit obrázek
Vyištěné přídavné zařízení s projektorem vytvoří hračku, jejíž oči reagují na pohyb či hlas. (Kredit: a kol., Proc. ACM UIST , 2012)

Jednou z vychytávek stávajících možností opto 3D tisku je i hračka pro nejmladší generaci - projektor s vloženými optickými světlovody v postavičce s očima, které interagují s uživatelem na zvuk nebo tělesný pohyb odpovídají různým světelným efektem. Ten se může zobrazovat na libovolných místech objektu. Světlo lze pochopitelně přivést do místa jakéhokoliv tvaru a tak postavičky mohou třeba i "koulet očima". To vše díky tištěným světlovodům. Podrobnosti o  materiálu, ze kterého se tisknou, autoři nesdělují, nicméně v diskusních forech se objevují zprávy, že jde o vylepšenou formu plastu Veroclear.  Na rozdíl od klasických světlovodných vláken není pro ty tištěné není problém jakkoliv měnit tvar a lze je ukládání i do velmi tenkých vrstev, stejně tak i propojovat s dalšími hardwarovými prvky, jako například diodami. To výrobu čehokoliv velmi zjednodušuje.

 

Technika tisku umožňuje promítat světelo na vnitřní tvarované plochy, využívat index lomu, odrazivost, propustnost a absorpci různých materiálů,... Kreativitě tiskaře se meze nekladou. Vše nasvědčuje tomu, že nové generace 3D tiskáren, které optické prvky s tištěnými světlovody budou zvládat, na sebe nenechají douho čekat. 

 

Další podrobnosti zde:   3D Printing of Embedded Optical Elements for Interactive Devices. In Proc. ACM UIST (2012).

 

Autor:
Datum: 09.10.2012 10:36
Tisk článku

Související články:

Britská armáda vyvíjí střely, které si povídají mezi sebou     Autor: Stanislav Mihulka (11.07.2021)
Hrdlička divoká ptákem roku 2019     Autor: Zdeněk Vermouzek (28.02.2019)
DARPA hledá kutily, kteří vyrobí vražednou zbraň z vysavače     Autor: Stanislav Mihulka (12.03.2016)
qCraft aneb škola kvantové mechaniky hrou     Autor: Martin Tůma (19.11.2013)
Cvičte nanoboty v boji proti rakovině     Autor: Martin Tůma (04.10.2013)



Diskuze:

OLED

Martin Krupicka,2012-10-15 09:36:20

Dalsi krok pro jeste vetsi frajerinu by bylo primo tisknout i OLED, aby tam nemuseli vkladat normalni LEDky rucne.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz