Transformers pro vozíčkáře  
Chiba znamená v překladu tisíc listů. Jmenuje se tak město i celá prefektura ve středovýchodním Japonsku a nově také vozítko, jehož kolečka se chovají jako u robotických hraček - v případě potřeby se mění v končetiny zvládající částečně i chůzi po schodech.

 

Zvětšit obrázek
Kredit: Chiba Institute of Technology

Vozík do nepohody určený hendikepovaným vyprojektovali na Chiba Institute of Technology. Vedoucí kolektivu Shuro Nakajima předvedl výsledek několikaletého úsilí jeho týmu tento týden v Televizi. Vozík se pohybuje jako běžné klasické „křesílko“ na čtyřech malých kolečkách. Jakmile ale jeho senzory zaregistrují v cestě překážku, počítač vyhodnotí její velikost a podle situace může zablokovat otáčení kol a zapojit do akce pátou osu. Chová se pak dočasně jako kráčející robot. Nakajima po japonském způsobu skromně dodává, že předvádí jen koncept a na vědomost veřejnosti vše dává proto, aby se s jejich pojetím mohla seznámit další pracoviště, která by tohoto pomocníka hendikepovaných dál uživatelsky pomohla doladit.

 

Japonský mobilní robot se řídí pomocí joystiku, kterým se dává pokyn ke směru pohybu. O zbytek se stará automatika. Zvládání několika schodů je zatím poněkud trhavé, nicméně mobilní robotická platforma, která si dokáže slušně poradit s terenními překážkami, je na světě a může už nyní začít usnadňovat život těm, kterým sudičky nadělily velkou dávku nepohyblivosti. Možná to není náhoda, že vozítko vyvinuli nedaleko Fukušimy. A je dost pravděpodobné, že nápad by mohl najít uplatnění i v jiných oblastech lidské činnosti. Záchranářům by se při katastrofách a živelných pohromách podobná udělátka k přepravě zraněných ve změti sutin také mohla hodit.

 

 

 

Pramen: DiginfoTV 

 

Datum: 17.10.2012 08:18
Tisk článku



Diskuze:

schody

Jan Kment,2012-10-17 14:24:31

Dva schody jsou taky schody, to je určitě pravda, ale těžko si představit jak vozítko překonává schodů pět. A tak i když je nepochybně velmi zajímavé a schopné, zdá se mi přehnané tvrdit, že dokáže "chodit po schodech".

Odpovědět


Josef Šoltes,2012-10-17 21:51:18

Máte pravdu, já měl vždycky radši ty představy o strojích s pavoukovitýma nohama:-) Ty by ty schody zvládly.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz