Boeing úspěšně vyzkoušel mikrovlnnou střelu proti elektronice  
CHAMP je křižující střela, která dokáže směrovanými vysokoenergetickými mikrovlnnými pulsy usmažit běžnou elektroniku i elektrické rozvody v oblasti cíle. Bojte se o svůj počítač i chytrý telefon!

 

Zvětšit obrázek
CHAMP v akci. Kredit: Boeing.



 

Zvětšit obrázek
Rekonstrukce úspěšného testu střely CHAMP. Kredit: Boeing.

Moderní konflikty už nerozhoduje lidská síla, ani zásoby uhlí, oceli anebo ropy. Ne, že by byly zcela bezvýznamné, ale dneska je velké válčení o elektronice. Významné armády světa jsou prorostlé počítačovými sítěmi a mikročipy se najdou už asi v úplně každém kousku výzbroje. Namísto lidských vojáků se v první linii stále častěji objevují robotičtí bojovníci, jejichž ztráty tolik nebolí veřejné mínění. Není divu, že by v takové válce mohly sehrát významnou roli zbraně proti elektronice. Vůči lidem by nebyly smrtící, alespoň ne v okamžiku zásahu, ale veškerou nechráněnou elektroniku by usmažily jako vajíčka k snídani.

 

Pro milovníky moderních technologií, kteří spí s mobilem i notebookem zároveň, jsou takové zbraně noční můrou, zjevovanou jen v těch nejšílenějších snech. Zároveň jsou ale už na dosah ruky. Společnost Boeing v minulých dnech úspěšně vyzkoušela svoji křižující mikrovlnou střelu projektu CHAMP (Counter-electronics High Power Microwave Advanced Missile Project), na které pracují vývojáři divize Boeing Phantom Works společně s vojenskými výzkumníky Air Force Research Laboratory. První ostrý test byl prý nadmíru úspěšný. Střela CHAMP postupně zlikvidovala elektroniku sedmi různých cílů a pak se podle plánu sama zničila nad pustou pouští západního Utahu. Podle očitých svědků bylo fascinující sledovat, jak už první intenzivní elektromagnetický výstřel, směřovaný na modelovou dvoupatrovou budovu, usmažil připravenou elektroniku i elektrické rozvody. Zásah byl dokonce tak úspěšný, že vyřadil i kamery, instalované s úmyslem vše zaznamenat.

 

 

Zvětšit obrázek
Alchymistická laboratoř Raytheon Ktech. Kredit: Raytheon Ktech.

 

Zvětšit obrázek
Zatím ještě fungují. Testovací budova, před zásahem mikrovln CHAMP. Kredit: Boeing.

Je to obrovský úspěch a pro mnohé velké překvapení. Časopis Scientific American se ještě zhruba před měsícem poškleboval, jak je vývoj mikrovlnných zbraní v koncích, že se projekt CHAMP zmohl zatím jenom na prototyp střely bez zdroje mikrovln a že podobná zbraň vlastně ani nebude pořádně fungovat. Boeing a US Air Force teď ale po několika letech vývoje všem vytřeli zrak, tedy pokud nejde o rafinovanou zpravodajskou hru. Došlo totiž k posunu strategické rovnováhy a na některých neklidných místech světa nejspíš dostali kolektivní infarkt. Střely CHAMP jsou projektované k nesmrtícímu ničení elektroniky celých komplexů protivníka, například vyrábějících zbraně hromadného ničení.

 

Jistě není potřeba dodávat, kde by se to teď mohlo hodit. Zároveň představují velkou hrozbu pro pasivní radarové systémy, které by jinak mohly odhalit útok neviditelných letadel, například příšerně drahých neviditelných stíhaček Lockheed Martin F-35 Lightning II. Podle všeho se zdá, že klíčovou roli v nečekaném úspěchu projektu CHAMP sehrál systém generující směrované vysokoenergetické mikrovlnné pulzy, od společnosti Raytheon Ktech, světové jedničky ve vojenských i civilních aplikacích se směrovanou energií. Nějak se jim podařilo vtěsnat dostatečně výkonný zdroj směrovaných mikrovln na palubu křižující střely a to byl právě ten nečekaný zvrat.

 

 

Zvětšit obrázek
Stejná místnost, bezprostředně po zásahu. Kredit: Boeing.

Boeing velmi hlasitě zdůrazňuje, že jde o nesmrtící zbraň. To je vcelku pochopitelné, protože poslední dobou se na ně nalepila kritika ohledně útočných misí dronů, které kromě džihádistů občas zlikvidují i neozbrojené civilisty. Společnost Boeing jako taková je tam určitě neposílá, na její mediální obraz to ale bezpochyby nemá moc dobrý vliv. Takže zpráv o nesmrtících zbraních s důrazem na to, že nezabíjejí lidi, bude jen a jen přibývat. A nejen na střelnicích. Není sice úplně jisté, k čemu by mohly být sofistikované protielektronické střely v šarvátkách s Talibanem, můžeme se ale vsadit, že se na bojištích brzy objeví.





Prameny:

Boeing Features 22.10. 2012, Wikipedia (Counter-electronics High Power Microwave Advanced Missile Project).


 

Datum: 28.10.2012 00:34
Tisk článku

Související články:

Chytrá puška, se kterou trefí úplně každý     Autor: Stanislav Mihulka (21.05.2013)
Prototyp "chytré" kulky zasahuje cíl na kilometry daleko     Autor: Josef Pazdera (06.02.2012)



Diskuze:

Prečo sa vyvýja elektro-zbraň?

Milan Závodný,2012-11-02 07:33:35

V článku je vtipná poznámka, že proti Talibanu je taká zbraň asi k ničomu. A oficiálnym nepriateľom USA je predsa Taliban, a nikto iný. V skutočnosti je ním Rusko, preto sa také zbrane vyvíjajú. Zaujímalo by ma, či balistické strely je možné silným elektromag. impulzom zmiasť. Lebo kto by to dokázal, je okamžite pánom sveta. A myslím, že Rusi, ako vždy, potichu takú zbraň vyvíjajú tiež, chváliť sa ňou nebudú, nie sú padlí na hlavu.

Odpovědět

Vše je to o tom kdo s kým bude bojovat

Milda Milda,2012-10-31 21:31:06

Nějak mě uniká, pro jaké bojiště - kdo proti komu - by bylo toto vhodné použít. Afgánec vás zabije nožem nebo kulometem a Čech nebo Američan nemá důvod bojovat.

Odpovědět


Ani terorista

Tomáš Štec,2012-10-31 22:44:58

Ani teroristická bunka sa dnes už nedá riadiť bez mobilného telefónu a pripojenia na internet. Koordinovať útočníkov podľa obláčikov dymu, alebo tamtamom už v móde nie je.

Odpovědět

Humanita moderniho sveta

Milan Tuček,2012-10-31 15:32:54

nas jednou bude stat kejhak. Teroristi vyhodi vlak s civilistama do vzduchu, zemrou tam zeny deti... A firma boening resi narceni ze jejich dron nekde pres pul zemekoule zasahne raketou cil, ktery znici a pritom zabije 2-3 civilisty prochazjici zrovna kolem - vse kvuli pochopitelnemu zpozdeni datove komunikace na dalku... a tak vezme miliardy a vyvine rychlejsi komunikaci... Zatimco teroristi vymysleji jak zabit jeste vic civilistou jednou akci.
No to na okraj (samozrejme chapu ze bezni obcane za teroristy pochazejici z jejich zeme nemohou atd...) Snad tenhle "remote formater" dokaze povodit IT vybaveni tech sracu a smaze jim v telefonu vsechny kontakty na GSM ovladany bomby :)

Odpovědět

Tahle zbraň by mohla být docela limitující

Jan Šimůnek,2012-10-29 10:00:39

pro kyborgizované vojáky (o nichž se také dost diskutuje), protože je docela málo pravděpodobné, že by se potřebné sady čipů mohlo podařit odstínit. Mohl by se tím i zlikvidovat nějaký "starý zasloužilý" terorista s kardiostimulátorem nebo podobnou pomůckou.
Na druhé straně není vyloučeno, že některé vlnové délky by mohly naindukovat tak silné proudy v dlouhých nervových vláknech (třeba v pyramidových dráhách), že by došlo k jejich alespoň dočasnému zneprovoznění.

Odpovědět

na každú zbraň existuje protizbraň

Miro Macko,2012-10-29 01:02:14

predpokladam, ze ak takato zbran bude realne pouzitelna, tak vsetky ozbrojene zlozky vsade vo svete zacnu pouzivat chranenu elektroniku, vysledok bude taky, ze v pripade ozborjeneho konfliktu pride skratka civilne obyvatelstvo a armade to velmi neublizi. Vsetko sa da uzatvorit do plechovej krabice kam tie mikrovlny nevlezu nech su akokolvek silne, koncove stupne radarov to odpali, obsluha vyberie nahradny koniec z krabice a premontuje za par minut. To iste sa tyka vsetkych vysielaciek a inej techniky. Takze v zasiehnutej oblasti odpalime detom v skolach pocitace ktore tam humanitarne posielame, plus ozbrojencom zopar vysielaciek, ale predstava ze nejake stabne velenie pride o vsetky svoje pocitace je naivna. Pre nas civilov, danovych poplatnikov to znamena len tolko, ze vsetka vojenska technika bude zase o cosi drahsia, cize si zase trosku priplatime na daniach.

Odpovědět


A tá protizbraň sa už používa

Tomáš Štec,2012-10-29 16:43:12

Už pri testoch prvých jadrových bômb sa zistilo, že výbuch vyradí z prevádzky elektroniku v ďaleko širšom okruhu, ako je priamy ničivý účinok bomby. Takže všetky zbrojace veľmoci sú na EMP pripravené, buď tak, že elektroniku nepoužívajú, alebo používajú robustnú či dostatočne tienenú elektroniku aby prežila aj neďaleký výbuch atómovej bomby. Z tohoto hľadiska je mikrovlnka na lietadielku na diaľkové celkom smiešna.

Druhou vecou je, ako zaistené majú vybavenie teroristi, ale to by Američania (Rusi) mali tušiť najlepšie, čo im ešte nedávno dodávali. Naviac odrezať vodcu teroristickej bunky od internetu a mobilu môže byť samo o sebe dosť lákavé - vedenie boja pomocou poštových holubov sa dnes už nenosí.

Odpovědět


Proti rozhlasu a TV

Martin Plec,2012-10-29 21:06:44

Zbraň vůbec nemusí být použitelná pouze proti vojenským cílům, ale spíš např. proti nepřátelské televizní nebo rozhlasové stanici či vysílačce. Ty rozhodně nebudou chráněny tak dobře jako vojáci.

Odpovědět

Jako naprostý laik

Jan Kment,2012-10-28 13:25:05

si představuju, že dostatečně silný el.mag. impuls dokáže usmažit i nezapojenou elektroniku, že zkrátka přepálí všechny tenčí vodiče v blízkém okolí. (Což by mohlo být dost nepříjemné i pro najitele zubních můstků a lebečních spon.) Mýlím se?
Také by mě zajímalo, jaký by to mělo vliv na běžné nosiče dat?

Odpovědět


až také silné to nebude

Miro Macko,2012-10-29 01:22:37

vodice to prepalovat nebude, jedna vec je prerazit par prechodov v polovodicoch, druha vec prepalit vodic. Pri tejto zbrani ide o vyradenie datovych zariadeni, kde v obvodoch tecu prudy v mili a mikroamperoch, to usmazenie spominane v clanku neberte doslovne, z nicoho sa dymit nebude. Aby vam v ustach roztavili alebo aspon zahriali rovnatka na ktorych su droty hrube ako spendlik by tam musel pretekat prud desiatok amperov, taky vykon preniest na dialku a ozarovat nim nejake pouzitelne uzemie povedzme aspon 50-100m to by chcelo sialeny vykon podla mna nerealizovatelny z nejakej rakety vo vzduchu.

Odpovědět


Jiří Svejkovský,2012-10-29 09:42:21

A co na to třeba kardiostimulátor? Nebo přístroje na JIP?

Odpovědět

Marek Fucila,2012-10-28 10:13:51

Ističe to asi neboli, lebo monitor vpravo dole na videu išiel ďalej. Ale je s kľudom možné, že sa to týkalo len monitorov a počítače to prežili.

V seriáli zbrane budúcnosti vedeli takto vyradiť z prevádzky auto, a to je dosť slušná faradayova klietka. Aj keď tam bola tá "zbraň" pár metrov nad ním, takže výkon bol možno oveľa väčší. Podľa tých sofistikovaných striel, čo som v tom seriáli už videl si ale viem predstaviť, že systém nasadia na hlavicu, ktorá prerazí steny bunkra a spustí "mikrovlnku" až na mieste. (Aj keď prečo strácať čas elektronikou, keď už to tam môžu zrovnať so zemou.)

Odpovědět


To je pravda,

František Houžňák,2012-10-28 18:14:58

ti amerikansti blbci to urcite zapomneli zkontrolovat. Skoda, ze jste tam nebyl jako poradce, to by takovehle boty nedelali.

Odpovědět


Určite to skontrolovali, ale čo všetko zverejnili?

Marek Fucila,2012-10-28 20:51:47

Ja netvrdím, že viem ako to bolo. Bola to reakcia na nižší príspevok s polemikou o ističoch, kde som chcel pridať svoj postreh, ale nepodarilo sa mi reakciu správne zaradiť.

Chcel som len povedať, že na videu poblikuje pravý monitor takmer do konca záberu. Keď budem predpokladať, že na tých pár počítačov by stačil jeden istič (prúdový chránič majú tuším v USA priamo v zástrčkách), tak jeho vyradením by sa vypli všetky monitory, čo sa nestalo. Takže je pravdepodobnejšie, že odišli monitory s počítačmi, ako že "vypadli poistky". Ale s kľudom sa môžem mýliť.

Ak si ale všimnete ten pravý monitor, na chvíľu sa vypol, potom opäť nabehol, a nakoniec sa vypol definitívne. Myslím, že je dosť nepravdepodobné, že by sa po poškodení základnej dosky/procesora/pamäte či grafickej karty udržal na monitore nezmenený obraz. vyzerá to teda tak, že minimálne do druhého vypnutia obrazovky bežal PC. Potvrdzuje to domnienku pána Šteca o sile tienenia počítačovej bedne. Ale ako ten zadný počítač vypľul to CD je až podozrivo efektné.:-)

Ale ktovie čo je to za video. Keď tvrdia, že odišli aj kamery, asi ide o ilustračné zábery, alebo je to len začiatok celého ožiarenia.

Odpovědět

A až všetci dajú …

Tomáš Štec,2012-10-28 07:55:58

A až všetci dajú elektroniku do oplechovaných bunkrov a napájanie buď budú filtrovať, alebo použijú generátory vnútri, tak bude môcť vývoj začať odznovu. Veď ono stačí do konštrukcie budovy pridať vodivú vrstvu (oplechovanie stien kritických miestností), na okná sa vodivé fólie už lepia (problémy s mobilmi v novších železničných vozňoch), tak sa len zvýši ich vodivosť a bude pokoj. MW proti bežnej budove má šancu asi len kvôli oknám a kvôli dostatočne krátkej vlnovej dĺžke na to, aby prešla pomedzi výstuž v železobetónovom skelete. Proste, keď bude Faradayova klietka dosť hustá aj na vlnovú dĺžku mikrovln, bude zase kľud.
Ostatne na zábere z modelového testu je vidieť zvnútra drevenú stenu: že by montovaná rýchlostavba? Takže áno, na stanovačke sa bojte o svoju elektroniku!
Nehovorím, že dostatočne výkonný a smerovaný MW pulz nie je celkom úspech. Ešte je teda otázka, či naozaj vyradili z prevádzky počítače, alebo len na indukovanú špičku vypadli ističe a po ich zapnutí a zapnutí počítačov bude všetko OK – predsa len, počítačový case vnútro chráni proti EM bordelu celkom účinne a pokiaľ je pred zdrojom nejaký filter napájania, tak sa mu asi nedá ublížiť.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz