Oxytocin jako sociální lepidlo šimpanzů  
Historicky první terénní měření oxytocinu tlupy šimpanzů z rezervace Budongo ukazuje na výrazný vliv sociálního čištění mezi přáteli, bez ohledu na jejich příbuznost. Jak se dalo čekat, hormon lásky funguje i u šimpanzů.

 

Zvětšit obrázek
Dva samci v rezervaci Budongo při sociálním čištění Kredit: Liran Samuni.



 

Zvětšit obrázek
Catherine Crockford. Kredit: Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology.

Někdy z toho až mrazí. Neurotransmitery jsou obvykle relativně prostinké molekuly, které mají v hrsti celou nervovou soustavu, se všemi slavnými miliardami neuronů. Regulují totiž přenos nervových vzruchů prostřednictvím specifických receptorů nervových buněk a tím docela jednoduše ovládají celkový projev nesmírně komplikované nervové soustavy. Jedním z takových zázračných neurotransmiterů je i oxytocin, peptidický hormon savců, který vytváří neurohypofýza. Podle toho co víme, má oxytocin lví podíl na lidské reprodukci, takříkajíc od počátku až do konce. Ovlivňuje počátek lidského vztahu, jeho udržení po delší dobu, orgasmy, porod, kojení, mateřské instinkty i vybudování vztahu mezi matkou a dítětem. Zdá se, že má také na svědomí vztahy v lidských skupinách. Podporuje důvěru a empatii uvnitř kmene, která se rozvíjí mezi příbuznými, ale může se utvořit i mezi těmi, kdo nejsou blízce příbuzní. Zároveň pohání podezřívavost a odmítání cizinců. Stručně řečeno, oxytocin je hormonem lásky a nenávisti, přinejmenším u lidí. To bychom to ale nebyli my, kdyby nás nezajímalo, jak asi tento mocný neutransmiter funguje u našich nejbližších příbuzných, potažmo i u méně blízkých živočichů.

 

Na roli oxytocinu v sociálních vztazích volně žijících šimpanzů se nedávno zaměřila Catherine Crockford z Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology. Společně s týmem kolegů intenzivně sledovali sociální chování tlupy šimpanzů z Lesní rezervace Budongo v západní Ugandě a přitom trpělivě sbírali vzorky moči 33 dospělých samic a samců, které jim šimpanzi zanechali na igelitových sáčcích či listech. Není těžké uhodnout, že právě ze vzorků moči lze vyčíst hladiny hormonů v těle dotyčného jedince.

 

 

Zvětšit obrázek
Nonapeptid oxytocin, s popsanými aminokyselinami. Kredit: Edgar181, Wikimedia Commons.

 

Zvětšit obrázek
Sociální čištění u paviánů anubi. Kredit: Muhammad Mahdi Karim, Wikimedia Commons.

Crockfordová a spol. ve vzorcích měřili hladinu oxytocinu šimpanzům před a bezprostředně po sociálním čištění (grooming). Přišli na to, že obzvláště hodně oxytocinu v moči mají šimpanzi, kteří se rituálně čistili s přáteli – s těmi šimpanzi, s nimiž spolupracují a to bez ohledu na jejich příbuznost. Naopak málo oxytocinu našli v moči šimpanzů, kteří spolu nespolupracují a také u těch, co se momentálně rituálně nečistili. Pohlaví šimpanzů, jejich věk ani směr či délka trvání sociálního čištění nemělo na hladinu oxytocinu v moči významný vliv.

 

Jak se zdá, na hladinu oxytocinu u šimpanzů intenzivně působí sociální čištění, pokud se odehrává mezi přáteli. A tento neurotransmiter funguje jako lepidlo sociálních vztahů šimpanzů, které přesahuje příbuzenské vazby. Je to vůbec poprvé, kdy se někomu podařilo změřit hladinu oxytocinu volně žijícím zvířatům, aniž by bylo nutné je něčím napichovat. Crockfordová s kolegy vlastně vyvinula zajímavý nástroj, kterým teď bude možné zkoumat vztahy sociálních zvířat v jejich vlastním prostředí.

 

Literatura

Max Planck Institute News 23.1. 2013, Proceedings of the Royal Society B online 23.1. 2013, Wikipedia (Oxytocin).


 

Datum: 28.01.2013 03:14
Tisk článku

Související články:

Z hormonu lásky a přátelství je hormon závisti a nevraživosti     Autor: Josef Pazdera (15.11.2009)
Popularita v čichovém světě     Autor: Jan Havlíček (29.04.2006)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz