ARGUS-IS: nové bdělé oko Velkého bratra  
Americká Agentura pro výzkum pokročilých obranných projektů představila digitální fotoaparát s 1,8 gigapixelovým rozlišením schopným sledovat v reálném čase pohyb jednotlivců z výšky šesti a na ploše 25 čtverečních kilometrů.

 

Zvětšit obrázek
ARGUS-IS (Kredit: DARPA)

Staří Řekové v tom moc jasno neměli. Pro jedny byl Argus synem Dia a Niobe, jiní mateřství přisuzovali Danae. Ani s otcovstvím to nebylo lepší. Jako syn Arestora se ukázal být zručným stavitelem lodi Argó, na níž se Argonauti vydali do Kolchidy pro zlaté rouno. Pro Odysea byl Argus (nebo Argos) jen psem, zato jediným tvorem, který ho po létech putování za dob trojské války po návratu poznal. Stihl ale jen zavrtět ocasem, zaštěkat, a pak pošel. Američané se nejspíš shlédli v podobě, ve které Argus vystupuje v roli obra obdařeného stem očí a povětšinou konajícím dobro. Našinec na Argus narazí nejspíš v Lidlu, kde ho na etiketě doprovází poznámka "vařeno v Protivíně".
 

INTERAKTIVNÍ UKÁZKA
Při rychlosti 12 snímků za sekundu ARGUS-IS produkuje 600 GB dat. Během jednoho dne provozu nasyslí přibližně šest petabajtů informací.. (Kredit: DARPA)

DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), malá instituce s rozpočtem přes tři miliardy dolarů, z něj udělala kamerový systém, který je schopný pořizovat rychlou sekvenci záběrů s vysokým rozlišením. Jejich systém ARGUS-IS je vybaven čtyřmi objektivy se stabilizátory a je osazen 368 snímači, každý s rozlišením pět megapixelů (těch, co se používají v mobilních telefonech). Zařízení může pořizovat obrázky z výšky šesti kilometrů a zabírá detaily velké 15 cm. Zvládne sledovat, co se děje na ploše 25 čtverečních kilometrů. Podle vědců z Massachusetts Institute of Technology’s Lincoln Laboratory to má být až 100 kilometrů čtverečních. Program nazvaný Persistics, který běží v počítačovém centru pozemního střediska umí "zarámovat" a sledovat pohybující se objekty a disponuje až 65 simultánními okny. Celá zabíraná plocha je snímána dvanáctkrát za sekundu. Podrobnosti zde.

Šestici takto vybavených dronů by nic neušlo na ploše velké jako Washington DC a na zajištění přehledu o dění na ulicích Paříže, by stačily čtyři. 

Experti na zpracování obrazu si myslí, že lehké létající stroje nesoucí tyto fotoaparáty, nejsou uzpůsobeny k tomu, aby také nesly přístroje na zpracovávání získaných dat. Domnívají se, že  provoz bude odkázán na dva podpůrné systémy - ve vzduchu a na zemi. 

Zatím bude zřejmě technicky obtížné posílat na zem všechny údaje, které je schopen přístroj pořizovat. Z Argusu proto trvale půjde jen celkový pohled v základním rozlišení a detaily jednotlivých sekcí si operátor bude otvírat až podle potřeby. K plnému využití kamery potřebují bezdrátové pojítko, které disponuje schopností přenášet desítky gigabajtů dat za sekundu. I když je ARGUS schopen si všímat detailů, jako jsou barvy oblečení jednotlivých osob, na odhalení rysů obličejů nestačí. Tedy pokud fotí z ptačí perspektivy. Při změně úhlu záběru a pozemním využití by ale měl zvládat i to.


 
O vývoji přístroje ARGUS-IS se šeptanda vedla již tři roky. Nyní je jasno -  již existuje. Přiložené video ukazuje, co všechno umí, jak ale vypadá samotný fotoaparát, ne. Stejně tak se vojáci stydí říci, zda ARGUS někde ve službě byl, nebo právě je.   

 

 

Literatura
DARPA www.darpa.mil/
https://str.llnl.gov/AprMay11/vaidya.html
www.pbs.org/wgbh/nova/military/rise-of-the-drones.html
http://rt.com/usa/news/surveillance-camera-drone-unmanned-001/

 

Datum: 30.01.2013 07:44
Tisk článku


Diskuze:

Gigapixely

Petr Sabik,2013-01-31 17:31:43

Nekdy v pulce minuleho roku (2012) probehla zprava o kamere taktez z vice snimacich cipu a jednim objektivem - napr. zde: http://www.dsl.sk/article.php?article=12702

Odpovědět


Stačí pozrieť pod článok:

Rudolf Dovičín2,2013-01-31 17:47:38

Související články:
Megapixelová válka fotoaparátů končí, je tu gigapixelová
http://OSeL.cz/index.php?clanek=6321

Odpovědět

Nevíte někdo?

Borek Landmayer,2013-01-30 14:35:21

Rád bych si na počítač nahrál, jak to video z diskuse
Tak to z článku.
Nevíte jak na to?

Odpovědět


Googliť treba vedieť :-)

Rudolf Dovičín2,2013-01-30 20:52:07

Ja používam:
http://DownloadHelper.net/

Ale sú, samozrejme, aj iné možnosti, napr.
http://Flashvideodownloader.org/

Odpovědět


super

Borek Landmayer,2013-02-01 21:45:06

diky

Odpovědět

Prohlédněte

Jana Krejci,2013-01-30 13:58:57

Než to stáhnou
http://www.mojevideo.sk/video/f6b5/ekonomicky_vrah.html

Odpovědět


Ještě k dokreslení

Pavel Hudecek,2013-02-01 01:03:14

bych doporučil Moorův film "O kapitalismu s láskou", ale je nutno při jeho sledování striktně oddělovat sdělená fakta od dojmů a nálad, které k nim autor přidal. Vlastně je úplně nejlepší si stáhnout samotné titulky a ty číst:-)
Hlouběji pak jde Stosselova reakce na něj:
Kapitalismus? - Ne, jánabráchismus!
http://www.youtube.com/watch?v=6aJmTORC3Tg

Odpovědět

V clanku je cela rada nesrovnalosti

Radek Štrébl,2013-01-30 13:48:31

V clanku, ale i v originalnim videu je cela rada zavadejicich nesrovnalosti. Predevsim, ve videu se ukazuje, ze cela kamera je tvorena 368 beznymi komercne dostupnymi cipy (dokonce ukazuji kamerku z mobilniho telefonu), pokud vezmu v uvahu uvadene celkove rozliseni 1.8 gigapixelu, tak to vychazi na 5 megapixelu na cip, coz je v clanku take uvedeno. Bezny 5M snimac napr. www.isgchips.com/pdf/mt9p001_5100.book.pdf ma 2592x1944 aktivnich pixelu, 12-bitu na pixel a v plnem rozliseni zvlada prave zmineych 12fps (ze by to byl standard, nebo jsem prave nasel presny model, ktery byl pouzit :-)?). Z toho je jednoduchym vypoctem snadno zjistitelne, ze celkem to produkuje maximalne nejakych zhruba 270 gigabitu dat za sekundu, coz je cca 31 GiB, cili asi 20x mene nez v odkazovanem zdroji uvadenych 600 gigabajtu. Snad jedina moznost jak dojit k uvedenemu cislu je, ze by se uvazovala nikoliv RAW data z cipu, ale jiz upravena RGB data (coz zvedne velikost na trojnasobek) pak by vysledek byl cca 600 ovsem gigabitu ne gigabajtu! Totalni nesmysl je pak udaj 100GB (neboli spravne 100 gigabajtu) za sekundu, jako nezbytny datovy tok, jak jsem jiz ukazal, tak bohate postaci nejakych 31GiB/s pro nekomprimovany RAW, ovsem u videa se naprosto bezne pouziva komprese, i nejjednodussi bezstratova komprese dokaze zmensit prumernou velikost alespon 2x, ztratova pak klidne i 150x ve velmi slusne kvalite, takze by stacilo i celkem bezne dostupnych 1.8 gigabitu/s. Cili nic, co by nemohlo fungovat v praxi jiz dnes. Nevim, zda jde jen o diletantismus puvodnich autoru, nebo zamerne mlzeni DARPy, ale spise tipuji to prvni, protoze zjevne nepocitali s daty v RAW formatu ale misto toho pocitali s konverzi do RGB (ktera ale u dale nekomprimovanych dat nema zadny smysl, pouze zvetsi celkovou velikost dat a neprida zadnou informaci navic), ktera je velmi nepravdepodobna (proc to delat, kdyz RAW je mensi a kvalitnejsi) a pletli si bit a bajt.

Odpovědět


OK

Josef Pazdera,2013-01-30 14:08:56

Radku, clanek opravuji ve smyslu Vasich pripominek a sporný údaj "100 gigabajtů" v článku nechávám opravit na "desítky gigabajtů". Vaše závery jsou logicke a přesvědčil jste mne, že v primárních pramenech a v přiložené videu v pod článkem asi budou mít chybu :(

josef

Odpovědět


Radku máte pravdu

Jaroslav Santner,2013-01-30 17:29:12

Pokud podrobíte tiskové zprávy DARPA tvrdé kritice v oboru, kde se pohybujete profesionálně, vždy z toho DARPA vyjde jako instituce s poněkud většími ústy. Spekulovat nad tím, zda to pouští do světa záměrně nebo z jiného důvodu je dosti obtížné, ale dělá to velmi často. Faktem je, že v řadě oborů má poměrně úspěšné projekty, které však zpravidla dosti pečlivě tutlá.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz