Robot rozšířené reality doplňuje virtuální postavy  
Zelený nosič virtuálního humanoida japonských vývojářů mísí rozšířenou realitu s hmatatelným světem. Nejspíš nás čekají úplně nové zážitky.

 

Zvětšit obrázek
Jaké je asi objetí virtuálního humanoida? Kredit: Different Dimension Inc.


 

Zvětšit obrázek
Původní prototyp U-Tsu-Shi-O-Mi. Kredit: Different Dimension Inc.

V rozšířené realitě, či méně hezky česky, ale mnohem zvukomalebněji - augmentované realitě, splývá živý obraz našeho světa s digitálními prvky. Zvuky, obrazy, videa anebo třeba souřadnice GPS tak rozšiřují uživatelský zážitek. Stačí jen letmý pohled na nejnovější výstupy rozšířené reality a hned je jasné, že tyhle technologie vlastně teprve začínají a nejsou nijak zvlášť oslnivé. Zároveň ale dávají tušit velkolepé aplikace pro odborníky i všední život, které by z nich jednou mohly vzniknout. Velmi zajímavým počinem poslední doby je robotická figurína rozšířené reality, kterou představil japonský startup Different Dimension Inc.

 

Jde o robota jednoduchého zevnějšku, potaženého zeleným materiálem kvůli barevnému klíčování a také dotekům. Je to stejný trik, jaký se používá při natáčení filmů nebo třeba ve zpravodajství. Uživatel rozšířené reality sleduje robota skrz displej připevněný na hlavě a systém rozšířené reality na zelenou figurínu promítá počítačově generovanou postavu. Ve skutečnosti jde vlastně o další úroveň rozšířené reality, dejme tomu smíšenou realitu, ve které se virtuální prvky promítají do hmatatelných objektů reálného světa. Vzniká tak virtuální humanoid, kterého se lze plnohodnotně dotknout.

 

 

Zvětšit obrázek
Nový prototyp virtuálního humanoida. Kredit: Different Dimension Inc.

 

Zvětšit obrázek
Rozšířená realita virtuálního humanoida. Kredit: Different Dimension Inc.

Sympaticky zelený virtuální humanoid vznikl v průběhu pozoruhodného výzkumného projektu, který vedl Mičihiko Šoji z Yokohama National University a Japan Science & Technology Agency. Původní prototyp U-Tsu-Shi-O-Mi přibližně odpovídal lidské postavě a v mnoha ohledech nebyl zrovna ideální. Poznamenaly ho vysoké finanční náklady, příliš robustní obrysy, na které se jen obtížně klíčovaly subtilnější virtuální postavy, a také absence opravdového hlasu.

 

Šoji s kolegy poté vytvořil nového virtuálního humanoida, tentokrát jen zelené a štíhlejší torzo o výšce 35 centimetrů. Zároveň si dali více záležet při výběru zeleného materiálu, aby byl přirozenější na dotek. Nový prototyp spolupracuje se software MMDAgent, které vytváří zajímavé 3D postavy ve stylu anime. Jeho výtvory normálně konverzují, k čemuž používají technologii rozeznávání mluveného slova a syntetizátor řeči. 

 

 

Zvětšit obrázek
Barevné klíčování v bostonském Muzeu vědy. Kredit: Mark Barker, Wikimedia Commons.

Badatelé už prý horlivě zkoumají možnosti nejrůznějších aplikací virtuálních humanoidů, například ve výuce, při instruktážích anebo ve hrách. Méně přístupné využití zelených figurín podle nich prozatím není na pořadu dne. Obvykle to ale netrvá dlouho a podobné technologie si najdou cestu i do průmyslu pro dospělé. Společnost Different Dimension bude již brzy přijímat objednávky na virtuální humanoidy v ceně kolem 5 tisíc dolarů. Letos by jich chtěli vyrobit 120, v příštím roce 180 a pak 270 kusů. Potkáte-li za čas na ulici neforemnou zelenou figurínu, nepropadejte hned panice.

 

Literatura

Gizmag 7.2. 2013, Wikipedia (Augmented reality).


 


Literatura

Gizmag 7.2. 2013, Wikipedia (Augmented reality).

Datum: 12.02.2013 14:48
Tisk článku

Související články:

Umělá kůže, jež se sama zahojí     Autor: Dagmar Gregorová (12.09.2022)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz