Vakovlci byli přeci jenom vyhubeni lidmi  
Vrcholový predátor Tasmánie a přilehlých končin zřejmě musel sklonit hlavu před evropskými osadníky a nervózními chovateli ovcí. Přivedou starobylého vlka mezi vačnatci zpět do hry genetičtí kouzelníci?


 

Zvětšit obrázek
Vycpaný vačnatý predátor za zenitem. Kredit:Australian Museum.


Austrálci, původní obyvatelé Austrálie s nimi žili 50 tisíc let. Evropané je potkali možná v roce 1642 a stoprocentně pak o 150 let později (1792). V té době už na tom vakovlci tasmánští (Thylacinus cynocephalus, anglicky Thylacine), nevšední masožraví vačnatci připomínající protáhlého psa, kterému někdo natřel pruhy, ale každopádně nebyli moc dobře. Tito tajuplní a opatrní noční lovci spíše menší kořisti se v Austrálii dostali na pokraj vyhynutí již asi před 2 000 lety a na Nové Guineji ještě dřív. Nakonec přežívali jen v Tasmánii, kde v době příchodu prvních evropských osadníků žili hojně, nejvíce na severní polovině ostrova.

 

Thomas Prowse. Kredit: University of Adelaide.


Jejich osud byl zpečetěn, když začali být spojováni s útoky na ovce a drůbež. Ve volné přírodě byl poslední vakovlk uloven 6. května 1930 a vůbec poslední známý vakovlk zemřel 7. září 1936 v Hobartské zoologické zahradě. Od té doby se objevují nepotvrzené zprávy o jeho pozorování a také se táhnou spory o hlavní příčinu jejich konce. Ve hře je devastující vliv člověka, rozšíření úspěšných psovitých šelem a také virové onemocnění podobné psince.


Nedávno se na vymření vakovlka detailně podívali Thomas Prowse z University of Adelaide a jeho kolegové, s nimiž se pokusil analyzovat okolnosti zániku tohoto podivuhodného zvířete. V minulých letech měli mnozí lidé za to, že vakovlkům dala ránu z milosti epidemie psinky, jednořetězcového RNA viru ze skupiny morbilivirů, jinak blízce příbuzného nevyzpytatelným spalničkám anebo děsivě nakažlivému moru skotu (Rinderpest). Prostě nevěřili, že by lov sám o sobě mohl takové zvíře zcela vyhubit.

 

Zvětšit obrázek
Vakovlci, Washington D.C. National Zoo (1904). Kredit: Baker a Keller, Wikimedia Commons.


 

Zvětšit obrázek
Psinka. Kredit: Switzerland, Wikimedia Commons.

Prowse a spol. si pomocí analýzy životaschopnosti populace (population viability analysis – PVA) a modelu vztahů mezi predátorem, herbivorem a vegetací namodelovali situaci vakovlků v letech 1830 až 1909 a také míru vlivu, jaký měla na zbývající vakovlky záplava evropských pastevců ovcí. Zajímal je i vliv úbytku klíčové kořisti vakovlků, čili malých druhů klokanů, k němuž docházelo kvůli lovu stále početnějšími osadníky a konkurencí s nekonečně velkými stády ovcí. Nakonec se jim povedlo ukázat, že důsledky příchodu Evropanů byly natolik nepříznivé, že vakovlci neměli prakticky žádnou šanci vydržet. Žádná epidemie psinky ani zničující konkurence dingů tehdy nebyla k vymření vakovlků nutná. To samozřejmě neznamená, že by vakovlci netrpěli žádnými nemocemi. Jen jim na onen svět pomohl ze všeho nejvíc lov evropských osadníků.


I když jsou asi veškeré naděje o znovuobjevení vakovlků v přírodě bohužel liché, masožraví vačnatci jsou natolik populární, že se některá laboratoř určitě pokusí o jejich vzkříšení. Pokud dáme dohromady DNA vakovlků, což se zatím tak úplně nedaří, mohl by se dárcem vajíčka stát relativně blízce příbuzný ďábel medvědovitý. Už jenom to je spolehlivou zárukou napínavých experimentů.

 


 


Literatura

Journal of Animal Ecology online 24.1. 2013, Wikipedia (Thylacine).

Datum: 13.02.2013 06:50
Tisk článku


Diskuze:

Spíš by mne

Mojmir Kosco,2013-02-19 12:49:53

zajímal důvod vymření v ZOO neboť chvílemi se mi zdá že měli smečku.Je vůbec zajímavé že čistě divoké druhy mají po vyhynutí v divoké přírodě v ZOO problémi a není mi znám přiběh přežití divokého druhu bez určité domestikace./bilý tygr kůň přewalského / a následná indrodukce

Odpovědět

Ciste prakticka otazka

Jirka Scobak,2013-02-17 04:47:06

Klonovani je mozna mozne (casem), ale ma nekdo sajn, jake slozeni by melo mit mleko od vakovlka?

Odpovědět


Re: mléko

Vít Výmola,2013-02-18 10:16:14

V mléce problém nebude. Nevím, jestli vůbec je nějaký výrazný nepřekonatelný rozdíl mezi mlékem vačnatců a ostatních savců, spíš bych řekl, že ne. Každopádně půjde použít mléko zmiňovaného ďábla, taky vačnatce.

Odpovědět

Zajímavé

Vendula Faiferová,2013-02-13 21:35:01

jak má ten vakovlk do určíté (byť relat. malé) míry "kočkoidní" rysy.

Odpovědět


Re:

Vít Výmola,2013-02-13 23:45:12

Vakovlk není zajímavý jenom tím, že může někomu připadat "kočkoidní", ale že vůbec připomíná vlka nebo jiné šelmy. Je třeba si uvědomit, že není s těmito druhy vůbec příbuzný a jeho podoba je výsledkem evoluční konvergence. Učebnicový příklad!

Odpovědět


Aha,

Vendula Faiferová,2013-02-14 18:02:42

a ani s nějakými primitivními savci (ale takovými, kt. už začali přimomínat šelmy) nijakou spojitost nemá? Už v té době byli vačnatci oddělení?

Odpovědět


Me zase ...

Jirka Scobak,2013-02-17 04:49:18

... pote, co jsem videl video s vakovlkem, napadlo, ze mi nepripomina pohyby nic, co jsem kdy videl. Je to neco uplne noveho.

Odpovědět


Chtělo by to

Vendula Faiferová,2013-02-17 21:18:38

vidět ho ještě ve volnějším souvislejším pohybu, v té kleci je to nic moc. Čím víc ho pozoruju, tím mi připomíná leccos, chvílemi i nějakého lemura:-o), ocas klokaní, občas kočičí gesta.....mmj. jsem si vzpomněla na takové ty různé prašelmy, Hyaenodon, aj. Tak by mě docela zajímal poslední společný předek s ostatními šelmami.

Odpovědět


Re:

Vít Výmola,2013-02-18 10:13:30

Vakovlk opravdu nemá s vlkem a jinými šelmami nic moc společného. Vačnatci se oddělili ještě dřív. Takže vakovlk je stejně tak příbuzný s vlkem jako třeba krávou :). A mnohem bližší jsou mu jakýkoliv jiní vačnatci, například roztomilá býložravá koala.

Odpovědět


Tak to je opravdu zajímavé:-)

Vendula Faiferová,2013-02-20 19:00:33

Odpovědět

Megafauna

Michal Seko,2013-02-13 09:24:05

Ukazuje sa, že za vymiznutím austrálskej megafauny pleistocénu stojí tiež človek ako hlavný faktor. Konkrétne z plošne rozšírených nálezov vrstvičiek popola, ktorých vznik je spájaný s človekom a jeho efektívnejším spôsobom lovu - s vypaľovaním porastov. Vypaľovanie, nie len že spôsobilo masívny úbytok zástupcov megafauny, ale malo za následok aj druhové obmeny vtedajśíeho rastlinnom spoločenstva, ktoré po zmenách už nestačilo potrebám herbivorných zástupcov megafauny.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz