DNA pistole označkuje podezřelé na týdny  
Hračky společnosti Selectamark Security Systems ve skutečnosti střílejí syntetickou DNA, kterou lze přečíst přenosným UV skenerem. Kdy se s nimi setkáme na demonstracích?

 

Zvětšit obrázek
Míří na vás DNA. Kredit: Selectamark Security Systems.



 

Zvětšit obrázek
SelectaDNA kulky. Kredit: Selectamark Security Systems.

Dnes už můžeme jen těžko soudit, ale podle dostupných zpráv bývalo potlačování nepokojů vcelku přímočarou záležitostí. Ozbrojené oddíly zaútočily na dav a snažily se pobít, anebo alespoň zajmout vůdčí postavy, které rozdmýchávaly odhodlání protestujících.

 

Někdy se do davu střílelo až do vyčerpání zásob munice, jako třeba při památném masakru v severoindickém Amritsaru roku 1919. V dnešní době většina států řeší podobné situace decentněji, což je ale samozřejmě v mnoha směrech náročnější. Ke slovu se tak často dostávají velmi pozoruhodné moderní technologie.

 

Společnost Selectamark Security Systems na nedávném veletrhu SHOT Show 2013 (Shooting, Hunting, Outdoor Trade) v Las Vegas představila intenzivně oranžovou pistoli anebo pušku, které připomínají všudypřítomnou dětskou výzbroj NERF. Na rozdíl od nerfových zbraní ovšem nestřílejí hvízdající či světélkující pěnové náboje, ale speciální kuličky zajímavého značkovacího systému SelectaDNA, které obsahují syntetickou DNA. Ta neslouží k výrobě nějakých zlovolných proteinů, nýbrž jako značka, podle níž pak mohou policisté či případně vojáci dohledat označené účastníky nepokojů. Je to vlastně sofistikovanější verze dosavadní technologie označování podezřelých barvou a podobných praktik.

 

 

SHOT Show. Kredit: NSSF, Wikimedia Commons.

 

Zvětšit obrázek
Obranný DNA sprej. Kredit: Selectamark Security Systems.

Pistole SelectaDNA má v zásobníku 14 střel o váze menší než 1 gram, přičemž všechny obsahují stejnou DNA. Očividně jde o prostředek vhodný k řešení zmatených situací se spoustou lidí, kde není nutné puntičkářsky rozlišovat jednoho člověka z davu od druhého. Zbraň poháněná stlačeným oxidem uhličitým dostřelí kolem 30 až 40 metrů, takže člověk zákona, který ji bude používat, může zůstat v bezpečné vzdálenosti od nepřátelsky naladěného davu, pokud se ovšem trefí.

 

Střely z této pistole by neměly nikoho vyřadit z boje, ba ani odstrašit, spíše rafinovaně označkovat klíčové osoby v davu. Možná bude šokovat vzhledem hračky či filmové rekvizity, to by ale nemělo ohrozit zdraví či životy. Označené nešťastníky by pak měli vyhledat policisté vybavení přenosným UV skenerem.

 

Pokud se DNA kulka trefí přímo na pokožku, což by v létě nemusel být takový problém, tak tam zůstane čitelná zhruba dva týdny. Když značkovací střela zasáhne pouze oblečení, tak je to samozřejmě horší, DNA značka ale údajně vydrží několik vyprání po sobě.

 

Zvětšit obrázek
Konkurence nezahálí. Nerfová pistole se světelným paprskem. Kredit: Hasbro.

Někdy ale i po zásahu do oblečení syntetická DNA pronikne až na kůži, takže podezřelému nepomůže se převléct. Společnost Selectamark Security Systems vyrábí i DNA vazelínu, gel i sprej, kterými lze značkovat například osobní věci podezřelých anebo také obranný sprej, kterým lze odrazit útočníka a navíc ho ještě označkovat pro zasahující policisty. Rozhodně bude zajímavé sledovat, jak budou na novou DNA výzbroj policejních složek reagovat jejich protihráči.

 

Literatura

Gizmodo 24.1. 2013, Wikipedia (SelectaDNA).

 


 


 


 

Datum: 20.02.2013 13:11
Tisk článku


Diskuze:

-

Zdeněk Jindra,2013-02-20 17:52:16

Stejně se to bude používat akorát na nepřátele režimu. Policie na většinu obyčejných občanských zločinů kašle.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz