Internetoví filantropové udílejí Průlomovou cenu  
Mecenáši ze světa informačních technologií založili cenu pro hrdiny věd o životě v hodnotě 3 milionů dolarů. Bojovníci s rakovinou a krotitelé kmenových buněk mají nový vysněný vrchol kariéry.


 

 
Logo Breakthrough Prize. Kredit: Nadace BPLS.


 

Zvětšit obrázek
Lidé Nadace Breakthrough Prize in Life Sciences. Kredit: Kevin Eisenmann, UCSF.

Raketový nástup internetových hvězd, jako jsou Facebook, Google či jim podobní, nepřinesl jenom revoluci do našich každodenních životů a podivuhodné aplikace, které milujeme a často také nenávidíme až za hrob, ale také novou generaci pohádkově zbohatlých osobností. Tito lidé se, podle toho jak velí dobré mravy na západ od bývalé železné opony, stávají mecenáši jiných skvělých mozků, které na rozdíl od nich neměli takový úspěch, dejme tomu v umění a také ve vědě.


Spoluzakladatel Google Sergey Brin, zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg a spolu s nimi jejich partnerky (Anne Wojcicki a Priscilla Chan) spojili síly s ruským investorem a původem fyzikem Jurijem Milnerem a založili Nadaci Průlomoví ceny ve vědách o životě (Breakthrough Prize in Life Sciences). Předsedou správní rady této nadace je Arthur Levinson, toho času prezident Apple, Inc, a také Genetechu. Jurij Milner vnímá boj s nejzávažnějšími lidskými nemocemi jako nesmírně komplexní výzvu, která si žádá pozornost a soustředění úsilí mecenášů.


Nadace hodlá Průlomové ceny udělovat každoročně, přičemž s tím začali letos, před pár dny. Jedna Průlomová cena činí 3 miliony dolarů, což z ní činí nejhodnotnější cenu udělovanou ve vědě. Proslulé Nobelovky představují zhruba její jednu třetinu. Nadace ji uděluje vědcům, kteří svými objevy významně přispěli k prodloužení lidského života.

 

 
Mark Zuckerberg. Kredit: Guillaume Paumier, Wikimedia Commons.

 

Zvětšit obrázek
Jurij Milner, s chotí. Kredit: Debray Riveros, Wikimedia Commons.

Od letošních oceněných se očekává, že budou přednášet pro veřejnost a že se stanou členy výboru, který bude  rozhodovat o příštích nositelích Průlomové ceny. Upřímně řečeno, čas ukáže, jestli právě tohle je ten nejvhodnější přístup a zda by nebylo rozumnější nechat o milionových odměnách rozhodovat někoho, kdo má dostatečný odstup.


V roce 2013 bylo uděleno 11 Průlomových cen. Zběžný pohled na jejich seznam odhalí ve většině z nich objevy ve výzkumu rakoviny a pak také objevy týkající se kmenových buněk. Anne Wojcicki, bioložka, podnikatelka a spoluzakladatelka startupu 23andMe, který se orientuje na DNA testování, při té příležitosti prohlásila, že jako mecenáši jsou vzrušení možností podporovat myslitele, kteří riskují mnohé a přitom mohou zásadně ovlivnit naše životy, zejména v jejich obávaném závěru. Tito lidé by se podle Wojcicki měli stát všeobecně známými hrdiny. Její životní partner Sergey Brin přitakává, že léčení těžké nemoci by mělo být oslavováno více, než položení touchdownu. To je samozřejmě jen zbožné přání, ale bylo by jistě fajn alespoň vykročit tím směrem.

 


Literatura

PhysOrg 20.2. 2013, Wikipedia (Breakthrough Prize in Life Sciences).

 

Datum: 23.02.2013 20:07
Tisk článku

Související články:

Nobelova cena v oblasti medicíny za rok 2010     Autor: Dagmar Gregorová (05.10.2010)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz