Dementi od jezera Vostok  
Jak už to někdy v životě chodí, ženy nakonec k svátku nedostaly DNA sekvence záhadné bakterie, nýbrž dementi od zahanbených vědců. Průzkum jezera Vostok pokračuje a na ohromující objev v jeho vodách si ještě budeme muset počkat.


 

Zvětšit obrázek
Příště prosím kvalitnější vzorky. Kredit: Alexej Jekajkin, RGO.

Nemusíte být ani skalní fanoušek démonické Věci (The Thing) Johna Carpentera z roku 1982, aby vás představa tajuplného vetřelce z ledu nenechala chladným. Věc se točila na antarktické stanici McMurdo a z jistého úhlu pohledu vyznívá jako varování před záhadnými nálezy v Antarktidě. Když ruský tým Sergeje Bulata z Petrohradského institutu jaderného výzkumu ve čtvrtek 7. března ohlásil objev útržku bakteriální DNA ve vzorcích ze zamrzlého antarktického jezera Vostok, který nepasuje na žádné známé sekvence v genetických databázích, světová média se samozřejmě nesmírně nadchla. Co by tam jenom mohlo žít za bizarní životní formu? Nezařazená a neidentifikovaná, jak říkal ve čtvrtek Bulat? Ještě dneska (10. března) vycházejí na internetu nové články o této senzaci.

 

Zvětšit obrázek
Jezero Vostok. Kredit: NASA, Wikimedia Commons.

Jenže, kolem objevu se rojila celá řada pochybností, odborníci většinou jen diplomaticky kroutili hlavou. A teď, velice záhy po zveřejnění, došlo k zásadnímu zvratu. Šéf laboratoře genetiky eukaryot a také celého oddělení molekulární a radiační biofyziky Petrohradského institutu jaderného výzkumu Vladimir Koroljov sdělil ruské zpravodajské agentuře Interfax, že je to celé nesmysl. Vzorky odebrané v květnu roku 2012, podle něj neobsahovaly nic jiného, než staré známé firmy bakteriálních kontaminantů, z kerosenu vrtné soupravy a těl samotných výzkumníků. Byla prý mezi nimi jedna bakterie, kterou předtím neobjevili v kerosenu používanému k vrtání, ale zároveň patří k těm, co dovedou vytěžit energii z kerosenu. Jinak podle Koroljova nenašli vůbec nic. Jedním slovem, trapas. Bulat to teď asi bude mít na ústavu těžké.

 

 

Zvětšit obrázek
Plakát na Věc. Kredit: Universal marketing department, Wikimedia Commons.

Vyloučíme-li možnost, že zaměstnance Petrohradského institutu jaderného výzkumu právě ovládly entity z jezera Vostok a chtějí se tímto způsobem lstivě maskovat před veřejností, tak je to pořádná blamáž. Takové věci se samozřejmě stávají. Média, která šetří až na krev, neplatí odborníky, kteří by předem takové riziko hrozícího trapasu rozpoznali. V případě vetřelce z jezera Vostok by to navíc nebylo nijak těžké, stačil by průměrně vzdělaný biolog. A někdy se jim to prostě vymstí. Teď má většina médií, včetně takzvaně seriózních, z ostudy kabát. Hanba se jistě přilepí i na celou ruskou vědu, která to teď právě moc nepotřebuje. Projekt vrtání jezera Vostok je pro celé Rusko nesmírně prestižní záležitostí a nejspíš budou padat hlavy.

 

Co dál? Upřímně řečeno, odpustíme jim to, ale Rusové si teď budou muset dávat mnohem větší pozor. Na to, jakým způsobem unikátní jezero pod antarktickým ledovcem vrtají. Na to, jak a kde hodlají odebírat vzorky. A v neposlední řadě taky na jazyk svých natěšených vědců. Jinak je výzkum jezera Vostok fantastický a držme Rusům palce, aby nakonec dokázali přijít s něčím zajímavým. V Petrohradském institutu jaderného výzkumu vyvíjejí zařízení, s jehož pomocí by měli být schopni odebrat vzorky vody přímo z jezera Vostok. V tuto chvíli můžeme jen těžko odhadovat, co tam vlastně najdou. Prozatím je výsledek průzkumu života ve vodách jezera Vostok stejný, jako je výsledek průzkumu Marsu. Totiž nula.



Literatura

Russia Beyond The Headlines 9.3. 2013, AFP 9.3. 2013.

Datum: 10.03.2013 15:27
Tisk článku

Související články:

O (snad) neexistující koronavirové variantě Deltakron     Autor: Redakce (22.01.2022)
Doba izolace 5 dnů pozbývá s omikronem smysluplnost     Autor: Josef Pazdera (15.01.2022)
Od 400 lékařských postupů uplatňovaných v praxi by se mělo upustit, neúčinkují     Autor: Josef Pazdera (13.06.2019)
Víru akademické obce v citovanost, jako kriterium kvality, zpochybnila pomlčka     Autor: Josef Pazdera (01.06.2019)
Pokrivené základy kardiologickej vedy     Autor: Matej Čiernik (28.05.2019)



Diskuze:

Demence je pravděpodobně někde jinde...

Otmar Schalk,2013-03-14 21:36:56

Tak až doposud jsem si celkem vážil těchto stránek, ale pokud je nějaký autor (S.M.) schopen vypotit takovýhle nadpis a pod ním výslovně rusofobně orientovaný článek, tak to musí být opravdu pěkný i když vystudovaný... DEMENT!
Je to tu o politice nebo o vědě?
Kredibilita celého OSLA tím teda setsakramenstky utrpěla.

Odpovědět


A to u vás

Pavel S,2013-03-15 17:01:34

Vykládat nevinný vtip jako projev rusofobie, může skutečně jen někdo s myslí zakalenou citovou angažovaností v opačném směru.

Odpovědět

Vědci trvají na objevu neklasifikovaného mikroba

Petr Karel,2013-03-13 12:11:14

Třebaže je SM označil za dementy (druhý význam nesedí, protože dementi objevu přišlo z Petrohradu; SM si spíše nastavil zrcadlo), trvají vědci na objevu neklasifikovaného mikroba, i když odlišnou sekvenci mají jen z environmentálního vzorku a konkrétní organismus k němu nejsou schopni
zatím identifikovat.
Doporučuji následující informaci (solidní zdroj - Nature):
http://www.nature.com/news/russian-scientist-defends-lake-vostok-life-claims-1.12578

Odpovědět

p.s.:

Jiří Novák,2013-03-13 08:45:31

Než se začnete navážet do lidí, bez kterých by osel neměl co publikovat, tak si
1) najděte ve slovníku význam slova politruk, ať tu nepíšete nesmysly.
2) rozmyslete, jestli vůbec chcete nějak přispět do diskuse. Jestli to, co chcete říct bude ku prospěchu, nebo jen mlácení prázdné slámy.
3) Pokud nějakou zlou shodou náhod přijdete na to, že skutečně diskutovat budete, pište pod svým jménem. Hádám, že Peptid v občance napsáno nemáte.

Odpovědět

Mihulka = bráti s rezervou!

Karel Peptid,2013-03-11 23:46:46

Politruci jsou v každém režimu. Na Pctuningu je zas nějakej Rybka:-)). Tomu se to tam taky furt motá...

Odpovědět


Peptidy brát taky s rezervou.

Jiří Novák,2013-03-13 08:39:05

Aspoň teda jsem tu od žádného Peptida v životě nečetl jedinej článek. Ale vzpomínám si, že než zde byl kreacionistům po zásluze zatnut tipec, byl tu jeden extra otravný, který taky panu Mihulkovi nadával do politruků. Nejste to tak náhodou vy?

Odpovědět


p.s:

Jiří Novák,2013-03-13 08:40:41

Odpovědět


Peptide, Peptide...

Tomáš Kohout,2013-03-13 10:15:10

1. Asi to nebylo na první pohled k odhalení, když se nechal napálit i New Scientist.
2. Tohle se ve vědě občas stává. Skutečný průšvih by byl, kdyby se to místo přiznání zkoušelo ututlat.
3. Jak by se vám líbilo, kdyby někdo takhle urážel vás, navíc schován za pseudonymem?

Odpovědět

Dementi

Zik Urat,2013-03-11 18:57:24

Ten nazev clanku je teda krutej dvojsmysl :D Ja jen aby se tu nekdo nerozhneval, ze nadavate rusum.

Odpovědět

Dementi

Ctibor Jablonický,2013-03-11 08:30:42

Není to poprvé a ani nic nového. Nedávno ohlašovali Američané objev na Marsu který změní dějiny... a taky trochu bublina. Občas udělat rozhruch "s převratným objevem" se totiž zjevně vyplácí, obzvlášť když se v té době náhodou rozhoduje o financích. Takových "objevů" už bylo. :-)

Odpovědět


"trochu" bublina?

Daniel Konečný,2013-03-11 10:39:52

popravde si uz ani nevzpomenu, cim se vlastne ty dejiny menily...

Odpovědět

Dementi od jezera

Peter Mak,2013-03-10 21:19:39

"Jedním slovem, trapas. Bulat to teď asi bude mít na ústavu těžké."

Jediný trapas je, že autor článku po "skvelom nápade" na titulok neodolal a podľahol. Inak zbytočne nafúknutá malichernosť.
Pred časom sa zistilo, že švajčiarske neutrína nelietajú rýchlejšie ako svetlo. A čo? Komentoval to niekto takýmto spôsobom:

"Teď má většina médií, včetně takzvaně seriózních, z ostudy kabát. Hanba se jistě přilepí i na celou ruskou vědu, která to teď právě moc nepotřebuje. Projekt vrtání jezera Vostok je pro celé Rusko nesmírně prestižní záležitostí a nejspíš budou padat hlavy."

Ale oceňujem, že sa autor v článku nakoniec vyhol obvyklému termínu "Rusáci".

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz