Američtí mariňáci chtějí laserové zbraně proti zvědavým dronům  
Nejlepší zbraní proti lehkým průzkumným dronům protivníků jsou laserové kanóny. Asi to nebude dlouho trvat a ničivé lasery se stanou běžnou součástí výzbroje moderních armád.

 

 

Zvětšit obrázek
Maritime Laser Demonstrator (2011). Kredit: John F. Williams, US Navy.


 

Zvětšit obrázek
Start lehkého dronu RQ-11 Raven, Irák. Kredit: Michael Guillory, US Army.

Ovzduší se pomalu ale jistě zaplňuje drony. V současnosti se horlivě debatuje o legislativním řešení civilních bezpilotních letounů a vojáci nejvyspělejších armád zase mají problém s tím, že už nejsou jediní, kdo má k dispozici vojenské drony. Dolehlo to především na prestižní americké mariňáky, kteří jsou již dlouho spokojenými uživateli mnoha různých bezpilotních prostředků a teď se ocitají v doposud nepoznané situaci. Musejí přemýšlet, jakým způsobem čelit bezpilotním letounům protivníků.

 

Podle všeho jsou teď kombinovaná úkolová uskupení americké námořní pěchoty (MAGTF, Marine Air Ground Task Force), která představují soběstačné jednotky mariňáků nasazované ve vojenských operacích, až příliš zranitelná malými výzvědnými drony, jako je například dvoukilový průzkumný RQ-11 Raven, které momentálně sami mariňáci používají v Afghánistánu. Úřad výzkumu námořnictva ONR (Office of Naval Research) naléhavě doporučuje vybavit pozemní vozidla americké námořní pěchoty laserovými zbraněmi, které by byly proti takovým dronům účinné. Za tím účelem vyhlásili nový výzkumný program s honosným jménem Ground-Based Air Defense Directed Energy on the Move, v jehož rámci hodlají udělovat zajímavé granty a kontrakty, prozatím v celkové hodnotě 400 tisíc dolarů.

 

 

Zvětšit obrázek
Kdy se na Humvee začnou montovat lasery? Kredit: US Marine Corps

 

Zvětšit obrázek
Dron BQM-147 Dragon experimentálně zasažený silným laserem. Kredit: US Navy.

Cílem zmíněného projektu je namontovat na Humvee (HMMWV, High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle ), či srovnatelná vozidla americké námořní pěchoty, laserové kanóny lehčí než jednu tunu a o výkonu 25 kilowattů, časem i 50 kilowattů. Plný výstřel takových laserových zbraňových systémů by měl vydržet po dobu dvou minut. Laserové zbraně by přitom měly být použitelné v rozmanitých prostředích, v nichž se dnes mariňáci USA pohybují. Jinými slovy, musejí fungovat na rozbahněné tropické pláži i ve svíravém chladu afghánské provincie Hilmand.

 

Výzkumníci amerického námořnictva se o to podle všeho velice snaží. V roce 2011 se laserem úspěšně propálili do přívěsného motoru nafukovacího člunu s laserem o výkonu 15 kilowattů, loni zase laserem stříleli po dronech poletujících kolem lodí. A v letošním roce se námořnictvo chystá poslat laserové zbraňové systémy do terénu a testovat je na lodích, případně automobilech anebo letadlech či vrtulnících. U laserových zbraňových systémů pro automobily je kritickým problémem zajištění vhodného zdroje energie, který by pokryl jak nároky laserového systému, tak i zároveň potřeby automobilu, který by neměl zůstat bez šťávy. Problémem podle všeho je i chlazení takových zbraní.

 

Zvětšit obrázek
Příště to bude z laseru. Humvee střílí protitankovou střelu TOW. Kredit: US Army, Wikimedia Commons.

Navzdory technickým obtížím se výzkumníci amerického námořnictva nevzdávají. Pustili se do jejich řešení s vydatnou pomocí osvědčených průmyslových podniků a také nadšenců ve vlastních řadách. Nakonec, lehké průzkumné drony se pohybují pomalu a bude snadné je sestřelit, obzvláště zbraní, která vyzařuje přímý paprsek usměrněné energie. Asi se brzy dočkáme éry dronových válek.



 


Literatura

Wired 28.3. 2013, Wikipedia (AeroVironment RQ-11 Raven , Directed-energy weapon).

 

Datum: 05.04.2013 09:13
Tisk článku

Související články:

Autonomní dělová věž RAPIDFire může sejmout celá hejna dronů     Autor: Stanislav Mihulka (21.10.2022)
Strykery s 50 kW lasery zneškodňují minometné projektily a další hrozby     Autor: Stanislav Mihulka (03.06.2022)
Laserové zbraně opět o kousek blíže realitě     Autor: Jan Bílek (21.08.2013)



Diskuze:

Mír na zemi

Miroslav Mácha,2013-04-09 16:08:11

To je jméno sci-fi od Stanislava Lema. Tam kromě miniaturizace se válka přesune na měsíc, ale to, myslím, se nestane.

Odpovědět

Zbytečné

Josef Vyskočil,2013-04-05 13:18:09

myslím, že konvenční municí udělám větší škodu s menšími náklady a s nesrovnatelně menšími nároky na energii.
Potenciální cíle zřejmě budou muset být vybaveny nějakým vhodným odražečem, který přesměruje laserový paprsek zpět k útočníkovi.
Demonstrace byla pěkná, ale k praktickému využití zřejmě nedojde.

Odpovědět


Podobné zařízení už pár let funguje

Vojtěch Kocián,2013-04-05 13:34:24

http://en.wikipedia.org/wiki/Tactical_High_Energy_Laser
Tedy zbytečné to asi není. Článek řeší především miniaturizaci systému klidně i se snížením výkonu, protože dron je mnohem citlivější než dělostřelecký granát.

Konvenční municí se tak malý předmět velmi těžko sestřeluje, spotřebuje se jí velké množství a konvenční munice má jednu nectnost a tou je padání jejích zbytků zpátky na zem, tož může znamenat ohrožení vlastních jednotek nebo civilistů. Opatřit dron koutovým odražečem je sice lákavé, ale stejně musí mít nekrytá místa se senzory, které jsou hlavním cílem laseru. Bude to asi o kompromisu a vývoj ukáže stejně jako u klasického souboje dělo versus pancíř.

Odpovědět


Re:

Vít Výmola,2013-04-05 15:31:01

Jediný konvenční prostředek, který je schopný efektivně sestřelit malé bezpilotní letadlo, je stíhačka. Trošku kanón na vrabce, ne?

Odpovědět


Zrcadla na dronech? Nesmysl

Martin Tůma,2013-04-05 15:55:10

Pomerne mne pobavil napad dat na drona zrcadlo. To muze fungovat, kdyz si hrajem s laserem, ktery ma par miliwattu, ale ne nekolik desitek kW v impulsu. To je potom zrcadlo platne jak vytisk Rudeho prava proti kapitalisticke kulce. Konec koncu vysledkem nemusi byt fakticke sestreleni drona, kdyz mu spalime optiku, je uz taky na nic, at si nad nami slepy poletuje jak chce.

Odpovědět


Re:Zrcadla na dronech? Nesmysl

Martin Chabada,2013-04-05 19:46:51

Ak by to zrkadlo odrazilo pred svojim znicenim len 1/10000000 vykonu do oci obsluhy laseru, na jeho trvalu slepotu by to mozno stacilo.
Na VS, ked sme experimentovali s 0,5 W HeNe laserom, sa to muselo robit v zatemnenej miestnosti s tmavymi okuliarmi na ociach.

Odpovědět

Zrkadlo

Martin Chabada,2013-04-05 13:17:54

Zaujimalo by ma, ako by dopadla ta demonstracia, ak by miesto tych ciernych plastov na clne mierili na zrkadlo :-)

Odpovědět

Jenom fakticka

Martin Tůma,2013-04-05 12:54:18

TOW je protitankova strela - tu hned tak laser nenahradi :)
jinak pekny clanek :)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz