Víte, že čokoláda představuje pro psy smrtelné riziko?  
Oslavy narozenin, svatého Valentina, velikonoc a kdo ví čeho ještě, se neobejdou bez laskominek. Americký úřad Food and Drug Administration zveřejnil na svých stránkách varování před podáváním těch čokoládových, domácím mazlíčkům. Asi mají své zkušenosti.

Možná jste po velikonocích přibrali a jste ochotni se o zbylé figurky podělit. Je dobré  vědět, že pro psy je čokoláda  jedovatá. Ani ne tak kvůli tuku a stejnému riziku, jaké z něj plyne i pro nás, ale kvůli látce zvané theobromin. Tento hořký alkaloid kakaovníku je  pro psy  nebezpečný již v dávce 100 až 150 miligramů na kilogram jejich hmotnosti, uvádí se v materiálu vydaném Centrem FDA pro veterinární medicínu.

 

Zvětšit obrázek
Na naší Ejminku by stačilo půl tabulky čokolády...

K tomu aby pes do sebe dostal množství, které pro něj může být smrtelné  (114 mg theobrominu/kg) stačí, aby sežral  okolo dvaceti gramů čokolády na každý kilogram své hmotnosti. A v případě hořké čokolády to je jen 7 gramů na kilo živé váhy.
Otrava theobrominem se projeví zvracením, průjmem, zrychleným srdeční tepem, neklidem, hyperaktivitou, neustálým močením, svalovými křečemi a záchvaty.
Pokud zjistíte, že váš pes v nestřeženém okamžiku si na čokoládě smlsnul, nebo mu to dopřála vaše ratolest, zhruba platí následující. Jde-li například o tabulku čokolády na vaření (nebo jiné hodně tmavé) a někam s ní zdrhne, zvláště je-li starší a nebo má méně než šest kil, můžete začít plánovat cestu do nějakého útulku, kde mají štěňata. Pokud se vrátí brzo a máte na to, můžete zkusit vyvolat zvracení a nějak do něj dostat aktivní uhlí (přípravek Carbo adsorbens). Na středně velkého psa nejméně celou tubu (asi třicet tablet). Je dobré také nechat vydělat veterináři, není-li daleko.
I když se v materiálu vydaném FDA o kočkách nehovoří, platí pro ně zhruba totéž.
Tak jako ve všem, i zde existují výjimky. Ty, které se naučily chodit po dvou, přestávají zlobit až po obdarování xanteózou v dávce 65 gramů (LD50). Opatrnosti v tomto směru ale není nikdy dost, protože v menším množství jen ztlumí kašel a zapůsobí coby afrodiziakum.

Pokud domácí mazlíčky nemáte a nebo Vám připadal článek také málo vědecký, překlikněte sem a sem a ještě sem.


 Literatura:
Center for veterinary medicine, FDA 

Datum: 12.04.2013 10:17
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz