První funkční 3D tištěná pistole je ke stažení na internetu  
Není to žádný zázrak vojenských technologií, ale funguje. Takřka kompletně vytištěný Liberator od Defence Distributed střílí z nábojů ráže 9 mm Br.


 

Zvětšit obrázek
Liberator přichází! Kredit: Defence Distributed.

 

Zvětšit obrázek
Anarchista volného trhu Cody Wilson (2012). Kredit: Cody Wilson, Wikimedia Commons.

Zapomeňte na stahování hudby anebo filmů. Schyluje se k velkolepému dramatu kolem 3D tištěných palných zbraní. Technologie se dostaly do bodu, v němž je možné z internetu stáhnout soubory s návodem na výrobu pistole a časem určitě i těžších zbraní. Už teď se přitom ozývají nářky ze všech stran, od strážců bezpečnosti, morálky a nepochybně i ziskovosti výroby zbraní, která by časem mohla být v ohrožení. Jsme teď každopádně v úplně nové situaci, se kterou se budeme muset vyrovnat, pokud možno důstojně a přijatelně pro většinu zúčastněných.

 

5. května (2013) se na stránkách online neziskové organizace příznačně pojmenované Defense Distributed objevily STL soubory (STereoLithography), s nimiž je možné na 3D tiskárně takřka kompletně vytisknout první funkční tištěnou palnou zbraň. Studenti, IT odborníci, inženýři a programátoři z USA a Německa ji vyvinuli v rámci programu Wiki Weapon. Je to „Liberator“ (čili osvoboditel), jednoraná pistole ráže 9 mm Br. (.380 ACP). Materiálem použitým ke 3D tisku Liberatora byl amorfní termoplastický kopolymer ABS (Akrylonitrilbutadienstyren), důvěrně známý z kostek stavebnice LEGO. Jediné díly pistole, které nejsou vytištěné z ABS, představují hřebík v roli úderníku a 170 gramový plátek železa, aby 3D tištěnou zbraň odhalil detektor kovu.

 

 

Zvětšit obrázek
Díly pistole Liberator, včetně hřebíku ve funkci úderníku a náboje ráže 9 mm Br. Kredit: Defence Distributed.

 

Zvětšit obrázek
Defence Distributed. Kredit: Kamenev, Wikimedia Commons.

Zakladatel, ředitel a tiskový mluvčí Defence Distributed Cody Wilson otestoval vytištěného Liberatora na soukromé střelnici severně od Austinu v Texasu. Jak se dalo čekat, nejproblematičtějším dílem je hlaveň, která musí snést tlak plynů vzniklých při výstřelu. Zatím vydrží jen pár ran, ale v Defence Distributed na tom pracují. Wilson experimentuje s různými výrobními postupy, které by Liberátorovi zajistily co nejpevnější hlaveň a zároveň byly použitelné i pro běžné uživatele, kteří si 3D tištěnou pistoli stáhnou.

 

Nejen Liberator, ale celá organizace Defence Distributed jsou dětmi internetu. Financování projektu nejprve zajišťovala crowdfundingová webová stránka Indiegogo, která posléze kampaň zrušila kvůli konfliktu s pravidly poskytovaných služeb. Do září 2012 se ale přesto na projekt Wiki Weapon vybralo dost peněz, především díky platbám přes PayPal a měnu Bitcoin. Motivací Defence Distributed přitom prý nejsou ani tak zbraně jako takové, ale hlavně demokratizace výrobních technologií. Podle svých slov se snaží v zájmu široké veřejnosti bránit občanské svobody ve věci všeobecné dostupnosti zbraní, tak jak je v USA zaručuje ústava. O 3D tištěných zbraních zase určitě brzy uslyšíme.


 


 


Literatura

Ars Technica 6.5. 2013, Wikipedia (Defense Distributed).


 

Datum: 09.05.2013 07:42
Tisk článku


Diskuze:

Filosofie firmy

Adolf Balík,2013-05-11 09:47:19

Tato firma udělala tuhle zbraň kompletně z plastku - kromě jehly úderníku. To je ale tak trochu reklamní krok. Její filosofií je vyrábět stáhnutelné zbraně jako soubor pro 3D tisk nebo i NC stroj. Chtěli by ale zbraně dělat převážně tak, že by byly z kombinace 3D vyrobených dílů a kovových dílů volně dostupných na trhu.

Tady je o tom český článek:
http://www.nwoo.org/view.php?cisloclanku=2012110109

Teď jim to vláda zkouší poněkud komplikovat - viz mé příspěvky níže.

Odpovědět

Vadí mě název "tiskárna"

Leopold Kyslinger,2013-05-10 20:15:56

Vždyť jde o 3D modelování, tak proč tiskárna? Už před dvaceti lety se pracovalo v CAD/CAM!
To označení tiskárna, to je nějaká móda?

Odpovědět

Už to vláda zakázala

Adolf Balík,2013-05-10 14:44:05

Ministerstvo zahraničí už poslalo nařízení na stažení z webu nejen Liberatora, ale celkem 11 položek:
http://www.nwoo.org/view.php?nazevclanku=vlada-usa-naridila-z-webu-stahnout-3d-vytisknutelnou-zbran&cisloclanku=2013050047

Odpovědět


Soubor je pořád dostupný

Adolf Balík,2013-05-11 09:39:56

Vývojářská firma sice vyhověla žádosti úřadů na cenzurování přístupu k podkladům pro 3D tisk svých zbraňových výrobků, ale Pirate Bay stahování pořád umožňuje:

http://torrentfreak.com/pirate-bay-takes-over-distribution-of-censo red-3d-printable-gun-130510/

Odpovědět

Nebezpečná věc

Jiří Kocurek,2013-05-09 16:51:09

Nejvíc pro svého majitele. Rozprsknutí hlavně nemusí nutně znamenat utržení ruky. Mnohem více bych se obával střepin nábojnice, které se vydají zcela opačným směrem než původně zamýšlená kula - rovnou do obličeje.
Ohledně legálnosti v ČR - tohle spadá do kategorie volně prodejných zbraní, k držení je potřeba přesáhnout věk 18 let.
Na běžné nošení a případnou sebeobranu je to taky nebezpečné. Opět především pro obránce - pistole totiž funguje tak, že vypadá jako pistole a zároveň ji útočník za pistoli považuje. Což vede k tomu, že většina případů použití pistole v sebeobraně končí (pro obránce) vytažením pistole a útěkem útočníka.

Odpovědět


Z tohohle

Tomáš Bartoň,2013-05-09 17:59:44

bych měl strach. Nastříkaný plast ve mně spíš vyvolá mrazení při představě kudy se mohou ty síly při výstřelu ubírat. Kdo se nechce obtěžovat se ZP a nechce riskovat nelegální zbraň, ať si koupí perkusi.
Je máloco horšího, než v kritické situaci vytáhnout bouchačku, na kterou není spoleh.

Odpovědět


legálnost v ČR

Jiri Cerny,2013-05-14 11:49:49

Nevím jak jste přišel na to, že by to byla zbraň kategorie D. Podle popisu je to minimálně B (krátká jednoranová pro střelivo se středovým zápalem) - tudíž na povolení policie = zbrojní průkaz + nákupka, případně spíš A na výjimku (vyrobené nebo upravené tak, že lze utajit jejich účel a/nebo palné nevyrobené z kovů, pokud nejsou identifikovatelné jako zbraně při kontrolách osob a zavazadel pomocí detekčních a rentgenových přístrojů).
Doporučuji prostudovat 119/2002 Sb., než tu začnete šířit nějaké teorie. Dovedu si představit, jak by se tvářili na zkušebně (cuzzs.cz), kdybyste tam s tim prisel.

Odpovědět

nutný nezmysel

Miro Macko,2013-05-09 11:54:41

aby novinári písali o týchto technológiách, je nutné vyrobiť zbraň, alebo nejakú erotickú pomôcku, jednoducho niečo, o čom je priemerný novinár schopný čítať a predpokladá čítanosť. Koho by už len zaujímalo, keby nejaký špecialista na jednom konci sveta navrhol nejaký implantát ktorý by si na druhej strane zemegule vytlačili a voperovali niekomu komu by to zachránilo život???

Odpovědět


Marná snaha...

Ondřej Dvořák,2013-05-09 14:37:57

O té technologii vím už dobrého půl roku a stejně dlouho si tu tiskárnu přeji mít k dispozici. Mám vícero prototypů, které bych na ní rád vytiskl. Kupříkladu toto:

http://imageshack.us/a/img560/6118/needlehookeu.jpg

toto (dosti teoretické, a bez 3D tiskárny to tak i zústane)

http://imageshack.us/a/img203/7538/waterpropellerfbh.jpg

a toto, pokud ten plast pruží, jakože asi ano

http://imageshack.us/a/img541/7479/lukcontraforcebasiccopa.jpg

http://imageshack.us/a/img21/5148/lukdryaddynamics.jpg

... ovšem marná snaha, byť mě k osobnímu setkání zval pan František Čuba. Ten zájem však nebyl dostatečně silný na to, abych vůbec ještě věřil tomu, že má význam se dál o něco snažit. Přesto velké díky za zájem a podporu. A taky nemám na cestu na moravu peníze. Jsem nezaměstnaný a rád bych začal podnikat, kupříkladu vyrábět ty jehly... podle mých informací by takováto jehla našla využití kupříkladu i v chirurgii, kde se používají jednorázové.

Odpovědět


Ad Ondřej Dvořák

Vojtěch Kocián,2013-05-09 16:15:33

Myslím, že jste na ty 3D tiskárny příliš upjatý. Návrhy vypadají na první pohled pěkně, ale není to nic co by v nešlo vyrobit klasickými strojírenskými technikami. V hrubé verzi by to měl zvládnout zručný řemeslník (asi až na tu turbínu, i když možná řemeslníky podceňuji). Materálem prototypu může být klidně také plast. Jen ne tištěný, ale odlitý, tvářený nebo obrobený.

Navíc hlavně u těch luků bych se tiskárny asi i trochu bál. Moc nevěřím tomu, že by vrstvení vytvořilo dostatečně homogenní materiál, který by se choval stejně jako opracovaný odlitek z kovu/plastu nebo dokonce kompozitní materiál (pro finální výrobek asi ideální), kde je to s pevností v ohybu zase úplně jinak.

3D tiskárny určitě uplatnění najdou. Ve velkých firmách asi i na modely, které se malým výrobcům vyplatí dělat ručně. Není ale důvod zastavit se kvůli jejich obtížné dostupnosti v půli cesty. Vždyť i tu jednorannou pistoli zvládne každý jen trochu schopný zámečník vyrobit z kovu v lepší kvalitě než tiskárna. Asi se to zlepší, ale současný stav je prostě takový.

Odpovědět


ceny tiskaren

Petr Sabik,2013-05-09 19:20:20

http://reprappro.com/Huxley

zalezi co presne od toho clovek ocekava...

Odpovědět


Ad Vojtěch Kocián

Ondřej Dvořák,2013-05-09 20:05:19

Máte pravdu, pane Kociáne, jiná věc je, že i kdybych chtěl začít tak není odkud. S životním minimem toho příliš nepořídíte. A vysvětlovat na Úřadu práce, že chcete podnikat, ovšem bez prostředků to nejde, je jako házet hrách na zeď.

Ta 3D tiskárna je luxus, samozřejmě.

A díky za povzbuzení.

Odpovědět


pan Dvořák

Jiří Novák,2013-05-10 08:34:37

Pane Dvořáku, díval jsem se na tu jehlu, resp. rybářský háček. První co mě praštilo do očí je podobnost se zapínáním na řetízku od amerických "dog tags", tedy vojenských známek.
Možná by se dal konec háčku rozklepat do plošky a vytvarovat obdobně? Na ty americké řetízky určitě existuje nějaký jednoduchý a levný způsob, jak jich nadělat spousty a nemusel byste investovat do drahé 3d tiskárny...

Odpovědět


Ta jehla/háček je samozřejmě nesmysl

Jenda Krynický,2013-05-10 17:43:59

Buď ta nit/vlasec bude vypadávat nebo už ji z jehly nikdy nedostanete, nehledě na to, že by to mělo aspoň trochu rozumnou pevnost (a to i vyrobeno z rozumnějšího materiálu) tak to užší než normální jehla s provlečenou nití nebude.
Vykašlete se na toužení po 3D tiskárně a zkuste se pořádně zamyslet jestli to vůbec k něčemu je, spíš než jak to vyrobit.
Něco podobného by mohlo mít jakžtakž smysl jen pro obtížně ohybatelné materiály ... a tam zas neuděláte uzel.

Odpovědět


Jako nesmysl mi to nepřipadá.

Jiří Novák,2013-05-11 09:39:43

Něco podobného mají jednorázové chirurgické jehly.

http://www.asia.ru/images/target/photo/50577764/Surgical_Suture_Needles.jpg

Odpovědět


To důležité slovo je "jednorázové"

Jenda Krynický,2013-05-11 13:43:57

.

Odpovědět


Při podrobnějším pohledu

Vojtěch Kocián,2013-05-11 22:02:34

mi připadá, že jehla (háček) a nit (vlasec) jsou co do průměru dost v nepoměru. Jehla sice bývá silnější než nit, ale zase ne o tolik. Kdyby byly ve správném poměru, uzlík by se do dutinky buď nenacpal nebo by dutinka měla moc tenké stěny a nebyla dost pevná. Třeba se pletu, ale jako důkaz by byl nejlepší prototyp v měřítku a ze srovnatelného materiálu (nemusí být chirurgická ocel, stačí nějaká běžně dostupná). Tiskárna by tu asi těžko pomohla.

Odpovědět

hm

Palo Priezvisko,2013-05-09 10:48:52

dalsi z kretenskych hajpov ludi pod 25 rokov.
kto si chce vyrobit zbran, moze aj dnes, jednoradnovka je otazka par dielov vyrobitelnych za poobedie. a skutocne nebezpecnu automaticku pusku, kym nebude 3d tlac dosahovat pevnosti ocele a presnosti cnc masiny, nevyrobite

Odpovědět


Ondřej Dvořák,2013-05-09 10:59:49

Souhlasím, že je to nesmysl, vyrábět si 3D tiskárnou takovéhle bastlené, pravděpodobně i dost nespolehlivé zbraně. Neznám vlastnosti a kvality toho plastového materiálu, sám bych s tím raději však nestřílel. Až to někomu utrhne ruku, tak se bude náramně divit...

Pokud to o něčem svědči, včetně zvoleného názvu zbraně, tak je to zoufalství určité části obyvatelstva USA, kteří se v prostředí neofašistického státu, kterým se amerika vyzbrojená drony, špionážními technologiemi a tajnými službami inscenujícími teroristické útoky, a strojícími teroristické pasti, do kterých chytá své vlastní občany, stává, uchylují k takovým aktům osobní suverenity a autonomie jako je výroba plastových pistolí pomocí technologií určených k testování prototypů vynálezů a výrobě nevojenského charakteru.

Prostě jim tam už z toho všeobecného brainwashingu, kterému jsou podrobováni prostřednictvím prolhaných médií a tužší a tužší a absurdnější a absurdnějí represi ze strany vládních výkonných složek, kape na karbid.

Odpovědět

Globální Mexický kompromis

Ondřej Dvořák,2013-05-09 08:08:24

Jak dlouho v něm budeme stát, než se konečně nějak dohodneme ke všeobecné spokojenosti? Už by bylo načase, no ne?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz