První funkční 3D tištěná pistole je ke stažení na internetu  
Není to žádný zázrak vojenských technologií, ale funguje. Takřka kompletně vytištěný Liberator od Defence Distributed střílí z nábojů ráže 9 mm Br.


 

Zvětšit obrázek
Liberator přichází! Kredit: Defence Distributed.

 

Zvětšit obrázek
Anarchista volného trhu Cody Wilson (2012). Kredit: Cody Wilson, Wikimedia Commons.

Zapomeňte na stahování hudby anebo filmů. Schyluje se k velkolepému dramatu kolem 3D tištěných palných zbraní. Technologie se dostaly do bodu, v němž je možné z internetu stáhnout soubory s návodem na výrobu pistole a časem určitě i těžších zbraní. Už teď se přitom ozývají nářky ze všech stran, od strážců bezpečnosti, morálky a nepochybně i ziskovosti výroby zbraní, která by časem mohla být v ohrožení. Jsme teď každopádně v úplně nové situaci, se kterou se budeme muset vyrovnat, pokud možno důstojně a přijatelně pro většinu zúčastněných.

 

5. května (2013) se na stránkách online neziskové organizace příznačně pojmenované Defense Distributed objevily STL soubory (STereoLithography), s nimiž je možné na 3D tiskárně takřka kompletně vytisknout první funkční tištěnou palnou zbraň. Studenti, IT odborníci, inženýři a programátoři z USA a Německa ji vyvinuli v rámci programu Wiki Weapon. Je to „Liberator“ (čili osvoboditel), jednoraná pistole ráže 9 mm Br. (.380 ACP). Materiálem použitým ke 3D tisku Liberatora byl amorfní termoplastický kopolymer ABS (Akrylonitrilbutadienstyren), důvěrně známý z kostek stavebnice LEGO. Jediné díly pistole, které nejsou vytištěné z ABS, představují hřebík v roli úderníku a 170 gramový plátek železa, aby 3D tištěnou zbraň odhalil detektor kovu.

 

 

Zvětšit obrázek
Díly pistole Liberator, včetně hřebíku ve funkci úderníku a náboje ráže 9 mm Br. Kredit: Defence Distributed.

 

Zvětšit obrázek
Defence Distributed. Kredit: Kamenev, Wikimedia Commons.

Zakladatel, ředitel a tiskový mluvčí Defence Distributed Cody Wilson otestoval vytištěného Liberatora na soukromé střelnici severně od Austinu v Texasu. Jak se dalo čekat, nejproblematičtějším dílem je hlaveň, která musí snést tlak plynů vzniklých při výstřelu. Zatím vydrží jen pár ran, ale v Defence Distributed na tom pracují. Wilson experimentuje s různými výrobními postupy, které by Liberátorovi zajistily co nejpevnější hlaveň a zároveň byly použitelné i pro běžné uživatele, kteří si 3D tištěnou pistoli stáhnou.

 

Nejen Liberator, ale celá organizace Defence Distributed jsou dětmi internetu. Financování projektu nejprve zajišťovala crowdfundingová webová stránka Indiegogo, která posléze kampaň zrušila kvůli konfliktu s pravidly poskytovaných služeb. Do září 2012 se ale přesto na projekt Wiki Weapon vybralo dost peněz, především díky platbám přes PayPal a měnu Bitcoin. Motivací Defence Distributed přitom prý nejsou ani tak zbraně jako takové, ale hlavně demokratizace výrobních technologií. Podle svých slov se snaží v zájmu široké veřejnosti bránit občanské svobody ve věci všeobecné dostupnosti zbraní, tak jak je v USA zaručuje ústava. O 3D tištěných zbraních zase určitě brzy uslyšíme.


 


 


Literatura

Ars Technica 6.5. 2013, Wikipedia (Defense Distributed).


 

Datum: 09.05.2013 07:42
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz