Rozpoutá 3D tisk novou průmyslovou revoluci?  
Není to prý vyloučeno. 3D tisku propadá stále více nadšenců, někteří ho už mají doma. Na obzoru jsou i průmyslové aplikace. Kdo ví, co všechno si budeme tisknout za pár let?



 

Zvětšit obrázek
Yodovi by se 3D tisk určitě líbil. Kredit: Inside 3D Printing.

Ani na OSLU nelze přehlédnout, že 3D tisk postupně dobývá moderní civilizaci. Tištění trojrozměrných objektů je sexy samo o sobě a navíc si postupně nachází mnoho rozličných praktických uplatnění.

Zvětšit obrázek
Inside 3D Printing. Kredit: Kredit: WebMediaBrands Inc.

Za počátek 3D tisku se obvykle považuje patentování stereolitografie, tedy vytváření objektů po vrstvách, postupným vytvrzováním polymerů působením záření o různých vlnových délkách, k němuž došlo v roce 1986. Pojem 3D tiskárna přitom pochází až ze druhé poloviny let devadesátých. Ke znatelnému urychlení evoluce 3D tisku došlo po roce 2003, kdy vypršely některé klíčové patenty. V dnešní době si už lze za poměrně rozumnou cenu pořídit i domácí 3D tiskárnu, například od firmy MakerBot Industries anebo od 2BOT. Pokud se nestane něco strašlivého, tak by ceny 3D tiskáren měly padat, tak jako v případě starších převratných technologií. A než se cena domácího 3D tisku dostane na lidovou úroveň, bude nepochybně možné široce využívat online služby.

 

Mnozí experti nepovažují 3D tisk za pouhou libůstku, která umožňuje tisknout oblíbené postavy z Hvězdných válek v různých barvách. U příležitosti výstavní konference Inside 3D Printing, která se odehrála koncem dubna v New Yorku, zazněly názory, že by se 3D tisk docela dobře mohl stát kriticky významnou technologií – parní lokomotivou či počítačem dneška – a divoce rozpoutat novou průmyslovou revoluci. Olivier Olmo ze švýcarského EPFL připouští, že teď ještě 3D tisk svazují mnohá technologická omezení, ale za takových 10 až 20 let by to už mohla být pořádná jízda.

 

Zvětšit obrázek
Elegantní tištěné boty od 3D Systems. Kredit: Mashable.

 

Zvětšit obrázek
Technologie 3D tisku se hlásí o vládu nad světem. Kredit: Mashable.

Čistě teoreticky by mohlo být 3D tiskem vytištěno cokoliv, co se vejde do 3D tiskárny. Prozatím mají radost i lidé kolem životního prostředí, protože 3D tisk dovoluje tisknout levně aniž by bylo nutné produkovat ohromné série výrobků se spoustou nevyhnutelného odpadu. Možná se přiblížil konec éry masové výroby, aniž by to nutně znamenalo konec civilizace. Na 3D tiskárně také lze vytisknout výrobky na míru, třeba tak, aby vycházeli vstříc konkrétní anatomii uživatele.

 

Jak už to u nových technologií bývá, ve hře je i řada možných problémů. Jakpak asi na nástup 3D tisku zareagují dnešní výrobci? A jak se s lákavým pozlátkem ochrany autorských práv poperou autoři designu pro 3D tisk? Poučí se zúčastnění z hysterických půtek kolem online hudby, filmů či knih? Historie praví, že nejspíš nepoučí, ale naděje umírá poslední. Pokud dojde alespoň k částečné domluvě, a 3D tisk legálně vstoupí do obchodních vztahů, budou se například významné součástky pro automobily tisknout licenčně? A jak to v takovém případě bude s kontrolou kvality? O 3D tisku zbraní a či dalších kontroverzních objektů ani nemluvě. Odpovědi přitom budeme muset nalézt poměrně brzo. Francis Gurry, šéf Světové organizace duševního vlastnictví (WIPO), odhaduje, že se v roce 2015 bude tisknout ve 3D za 2,7 miliardy dolarů a že tenhle byznys bude velmi svižně přibírat na váze. Ostatně, příští expo Inside 3D Printing propukne už letos v červenci, v Chicagu.


 



 

Tisknout lze i z titanu a hliníku


Literatura

AFP 28.4. 2013, Wikipedia (3D printing).


 

Datum: 15.05.2013 18:41
Tisk článku

Související články:

3D tištěné díly raketových motorů prošly zkouškou ohněm     Autor: Stanislav Mihulka (29.07.2013)



Diskuze:

Mates P,2013-05-21 22:17:13

Recyklace materialu by myslim nemela byt zase tak narocna. A s tim vyvazenim nahoru - dnes je docela problem ruzne tvarovane dily do lodi naskladat a vyvazit, to by s materialem do 3D tiskarny odpadlo.

Odpovědět

nejen modeláři

Stanislav Spurný,2013-05-18 08:39:58

Umím si představit specializované dílny pro opravu veteránů, "na míru" udělané takové ty zbytečné díly na starého golfa (rádobykřídla, atd.) Lidi jsou ochotni za tyto věci slušně zaplatit...

Odpovědět

Mates P,2013-05-18 01:23:40

Ja bych videl pomerne zasadni prinos pro kosmicky vyzkum - dnes se musi kazda blbost nahoru za znacnych nakladu dovezt a po pouziti/zniceni zase odvezt zpatky. Tohle u nezanedbatelne casti materialu muze 3D tisk vyresit.

Odpovědět


Materialy pro 3D tisk se musi nahoru vyvezt taky

František Houžňák,2013-05-18 22:10:10

a hotovy dil, kdyz uz neni k potrebe, by se musel svezt dolu stejne jako dil netisteny.

Odpovědět


Tomáš Skřivan,2013-05-20 00:31:20

A nesel by ten plast pouzit znovu? Super by bylo, kdyby byly 3d tiskarny treba na PET lahve. Dopiju piti, flasku hodim do 3d tiskarny a decku treba vytisknu hracku.

Odpovědět


@Tomas Skrivan

Petr Pechar,2013-05-24 01:42:22

Tisk z recyklovanych materialu je pochopitelne na ceste:
http://www.guardian.co.uk/artanddesign/architecture-design-blog/2013/jan/15/filabot-home-3d-printing-recycle

Odpovědět

Co tak vyrobit doma

Ondi Vo,2013-05-17 03:04:22

Třeba vařečku, nebo vázičku na kytky, popřípadě ztracené víko od baterie budíku. Myslím, že dudlík, nebo chrastítko jsou už příliš komplikované předměty.
Návrh na slogan "nefunguje vám videorekordér, vytiskněte si nový".

Ne, vážně.
Bral bych to do modelárny na výrobu modelů, které se doteďka frézují z plného materiálu a nebo odlévají do formy. Fandové modelů železnic budou asi prvními zákazníky.

Pouťový hit 80. let byl ze serie fotek hlavy zákazníka nechat z nějakého materiálu vyfrézovat vlastní bystu - akorát se to neujalo, zřejmě moc drahé a celkem ošklivé (hrubé). To by mohlo být tou 3D tiskárnou levnější a precíznější.

Odpovědět


modeláři?

Milan Štětina,2013-05-20 14:35:20

Ono se to má tak, že z levných tiskáren jsou "výtisky" poměrně hrubé (rozlišení 0.2 až 0.5mm), takže modelářské fandy by to asi neuspokojilo. Tiskárnu za 3000000Kč si zase běžný modelář nekoupí. Ale možná by šlo levnou tiskárnou vyrobit základní tvar a ten pak doleštit. Taky by šlo koupit dobrou (tj. drahou) tiskárnu a pak vyrábět díly na zakázku ostatním modelářům.

Odpovědět

:-)

Ctibor Jablonický,2013-05-16 13:07:55

Upřímně řečeno, ať přemýšlím sebevíc, v tuto chvíli mne skutečně nenapadá nic, co bych nutně potřeboval na 3D tiskárně vytisknout. Jsem obyčejný spotřebitel. :-)

Odpovědět


asi se moc nesnazite:)

Daniel Konečný,2013-05-16 15:40:03

Jako obycejny spotrebitel bych si dovedl predstavit, ze si v rodinne tiskarne vyrobim treba veskery nabytek na miru, nadobi a snad i nejaky ten toustovac...:) Uvidime, nakolik to muze byt jednou ekonomicke

Odpovědět


Přijde mi to strašně komplikované

Ctibor Jablonický,2013-05-17 05:49:07

Přijde mi to strašně komplikované a nepraktické. Udělat kopii třeba prasklého uzávěru benzínové nádržky motorové pily nebo sekačky. Vše přesně změřit a přenést na 3D "výkres" a pustit na tisk. K tomu si pořídit za cca 20k Kč 3D tiskárnu, koupit za 1k Kč do ní náplň a tisknout! :-)
To si raději zajdu do Mountfieldu a za 50,- Kč koupim "originál" nebo objednám na internetu novou, s tím že zaplatím balné a poštovné.
Ano, jedniné co mne asi přinese uspokojení bude to, že si namasíruji ego a získám hrdý pocit "domácího kutila".
Pohledem cena/výkon v tom moc praktický užitek nenalézám. :-)

Odpovědět


2Ctibor Jablonický

Drahomír Strouhal,2013-05-17 07:16:01

warez

Odpovědět


komplikované?

Milan Štětina,2013-05-20 14:26:56

Zrovna to prasklé víčko od nádrže mi přijde hodně jednoduché, ale vyžaduje to určitou zkušenost z CAD systémy.
A u těch náhradních dílů z plastu se nabízí ještě mnohem jednodušší varianta - najde si potřebný díl na internetu (e-shopu) a místo placení poštovného si stáhnete datový soubor a vytisknete na domácí 3D tiskárně.
Je to podobné, jako s návody k použití. Já už je často rovnou vyhazuju, protože je to většinou intuitivní. A když jednou za čas potřebuju nějakou speciální věc, tak se zeptám googlu a příslušnou pasáž si "komplikovaně" vytisknu místo abych "jednoduše" hledal ve skříni příslušnou brožuru a pročítal několik desítek stran, než najdu co potřebuju.
Připouštím, že se nadjou lidé, kteří raději hledají v originálním návodě a pak ti, co hledají na internetu. Podobně to bude s tím prasklým víčkem k sekačce: někdo si ho půjde koupit do kameného obchodu (i když tam už teď bývá s náhradními díly problém - v lepším případě vám to objednají a musíte tam tedy jít dvakrát), někdo si to objedná v e-shopu (kde mu to možná vytisknou na 3D tiskárně a pošlou) a někdo si to vytiskne sám.
Podobně je to také u fotografií (většina lidí je má digitálně, některé si vytisknou na domácí tiskárně a jen velmi povedené nechají vytisknou nějakým fotoalbem na pěkný papír nebo vyrobit fotoalbum).

Odpovědět

Rozpoutá 3D tisk novou průmyslovou revoluci?

Barak Obava,2013-05-16 10:54:18

You bet! A bude to fičák ;-)

Odpovědět

Ó, jak bezmezné nadšení

Robert Starosta,2013-05-16 10:39:24

Také jsem si přečetl dost článků o 3D tisku a viděl výsledky. S 3D tiskem je dost zásadních i principiálních problémů, o kterých zrovna na Oslu (jinak velmi solidní ezin) bych čekal aspoň zmínku - jen tak z hlavy - tisk převislých tvarů, hladkost povrchu, velmi omezené množství použitelných materiálů, vysoká cena používaných plastů, cena výroby u řady kategorií (např. vstřikované plasty) z principu bude (skoro) vždy dražší než sériovka, předpokládám, že fyzikální vlastnosti (pevnost) nebudou tak dobré, asi by se další na internetu našly. Samozřejmě 3D má budoucnost, ale hlavně ve využití pro výrobu nízkoseriovou, tvarově komplikovanou nebo v určitém směru obtížně vyrobitelnou.
Ještě zmínka k vytištění zbraně, kolem které byl v médiích takový humbuk. Cena tiskárny, na které to tiskli, byla nesrovnatelně vyšší, než cena nářadí, které je potřeba k výrobě zbraně podobné kvality. Myslím, že podobnou zbraň by vyrobil za 1 den i domácí kutil s malinko lepším domácím nářadím.

Odpovědět


určitě nerozpoutá

Ivo Přikryl,2013-05-16 20:03:59

3D tisk nenabízí principiálně nové výrobky, které by přinášely nový atraktivní užitek jako svého času například telefony, auta, televize, digitální fotoaparáty atd. Nabízí pouze nový způsob výroby už existujících, který bude u některých malosériových a individualizovatelných výrobků efektivní, ale u většiny spíš nepoužitelný (oblečení, běžné nářadí, stavební materiály atd.). Jako základ nové průmyslové revoluce určitě neposlouží.

Odpovědět


2Robert Starosta

Drahomír Strouhal,2013-05-17 07:29:21

Palnou zbraň Vám vyrobím za pár minut z ocelové trubky správného průměru. Bude efektivnější a bezpečnější (jak pro koho). Co ovšem 3D tisk především umožňuje, je například výroba složitých dutých (odlehčených) konstrukcí nebo bezešvou konstrukci. Jako příklad můžeme uvést třeba fotbalový míč, který se vyrobí za velkého tlaku (aby byl pěkně nafouknutý), ale lepší příklad bude třeba kliková hřídel vytisknutá zároveň s obložením, takže tam bude menší prostor pro tření. Jen se dodají ložiska. Samozřejmě to bude vyžadovat jiný materiál a přesnější aplikaci, ale ono to přijde.
Kde ovšem se 3D tisk stoprocentně uchytí, bude letecký průmysl. Odlehčené duté konstrukce s vynikající pevností je to, co si od této technologie slibuji.
A koneckonců i doma se to dá využít. Chybí Vám termoska? Prostě si ji vytisknete. Rozbil se Vám hrnek? No problem. Dítě brečí, že chce koloběžku? No tak mu ji vytiskneme! Když se to rozbije, nebo se mu přestane líbit? Tak to vezmeme, rozemeleme, rozpustíme a recyklujeme!

Odpovědět


:-)

Ctibor Jablonický,2013-05-17 08:09:29

Ano, z hrnku vytištěného na 3D tiskárně který cenově vyjde asi na 1500,- Kč (cenu si momentálně tahám z "paty" - tak mne nechytejte za slovo) :-) budu ohromně nadšený. Obzvlášť když ten původní jsem pořídil za 9,- Kč v IKEA :-)
Chápu modeláře, sběratele, chovatele atp. a jejich nadšení, ale tahle sorta lidí není "normální" spotřebitel. IMHO 3D tisk současný "mass production" spotřebního "zboží" nebude schopen v blízké době nahradit a kdoví kdy jestli vůbec. :-)

Odpovědět


Previsle tvary nie su problem

Michal Lichvar,2013-05-17 10:34:20

Objekt sa vytlaci z 2 materialov, previsli tvar je podoprety tym druhym, ktory je rozpustny v nejakom rozpustadle.

Odpovědět

Potvrzuji

Pavel Kolar,2013-05-16 00:57:08

Pár 3D tisků mám na stole. Ideální na výrobu prototypů. Lze sehnat 3D tiskárny pod 30000,- a jedna náplň vyjde do 1000,- Je to jen otázka času...

Odpovědět


3D home

Lubomír Denk,2013-05-16 08:46:07

Pokud člověk zapojí svůj technický um není problém si 3D tiskárnu postavit s náklady kolem cca 10 tisíc Kč (třeba model Průša i3), popřípadě se pořádají dvoudení workshopy kde si za 20 kKč tiskárnu sestavíte, oživíte, zkalibrujete a nakonec si ji odnesete domů (http://www.reprapworkshop.cz/).

Čistý uživatel, který se nechce zabývat sestavováním, můžete mít za pár měsíců za cca 500-600 USD právě vyvíjeného RigidBota ( http://www.kickstarter.com/projects/1650950769/rigidbot-3d-printer :)..

Do dvou let nám je bude alzovský zelený mužíček nabízet ještě o polovinu levněji :))

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz