Rozpoutá 3D tisk novou průmyslovou revoluci?  
Není to prý vyloučeno. 3D tisku propadá stále více nadšenců, někteří ho už mají doma. Na obzoru jsou i průmyslové aplikace. Kdo ví, co všechno si budeme tisknout za pár let?



 

Zvětšit obrázek
Yodovi by se 3D tisk určitě líbil. Kredit: Inside 3D Printing.

Ani na OSLU nelze přehlédnout, že 3D tisk postupně dobývá moderní civilizaci. Tištění trojrozměrných objektů je sexy samo o sobě a navíc si postupně nachází mnoho rozličných praktických uplatnění.

Zvětšit obrázek
Inside 3D Printing. Kredit: Kredit: WebMediaBrands Inc.

Za počátek 3D tisku se obvykle považuje patentování stereolitografie, tedy vytváření objektů po vrstvách, postupným vytvrzováním polymerů působením záření o různých vlnových délkách, k němuž došlo v roce 1986. Pojem 3D tiskárna přitom pochází až ze druhé poloviny let devadesátých. Ke znatelnému urychlení evoluce 3D tisku došlo po roce 2003, kdy vypršely některé klíčové patenty. V dnešní době si už lze za poměrně rozumnou cenu pořídit i domácí 3D tiskárnu, například od firmy MakerBot Industries anebo od 2BOT. Pokud se nestane něco strašlivého, tak by ceny 3D tiskáren měly padat, tak jako v případě starších převratných technologií. A než se cena domácího 3D tisku dostane na lidovou úroveň, bude nepochybně možné široce využívat online služby.

 

Mnozí experti nepovažují 3D tisk za pouhou libůstku, která umožňuje tisknout oblíbené postavy z Hvězdných válek v různých barvách. U příležitosti výstavní konference Inside 3D Printing, která se odehrála koncem dubna v New Yorku, zazněly názory, že by se 3D tisk docela dobře mohl stát kriticky významnou technologií – parní lokomotivou či počítačem dneška – a divoce rozpoutat novou průmyslovou revoluci. Olivier Olmo ze švýcarského EPFL připouští, že teď ještě 3D tisk svazují mnohá technologická omezení, ale za takových 10 až 20 let by to už mohla být pořádná jízda.

 

Zvětšit obrázek
Elegantní tištěné boty od 3D Systems. Kredit: Mashable.

 

Zvětšit obrázek
Technologie 3D tisku se hlásí o vládu nad světem. Kredit: Mashable.

Čistě teoreticky by mohlo být 3D tiskem vytištěno cokoliv, co se vejde do 3D tiskárny. Prozatím mají radost i lidé kolem životního prostředí, protože 3D tisk dovoluje tisknout levně aniž by bylo nutné produkovat ohromné série výrobků se spoustou nevyhnutelného odpadu. Možná se přiblížil konec éry masové výroby, aniž by to nutně znamenalo konec civilizace. Na 3D tiskárně také lze vytisknout výrobky na míru, třeba tak, aby vycházeli vstříc konkrétní anatomii uživatele.

 

Jak už to u nových technologií bývá, ve hře je i řada možných problémů. Jakpak asi na nástup 3D tisku zareagují dnešní výrobci? A jak se s lákavým pozlátkem ochrany autorských práv poperou autoři designu pro 3D tisk? Poučí se zúčastnění z hysterických půtek kolem online hudby, filmů či knih? Historie praví, že nejspíš nepoučí, ale naděje umírá poslední. Pokud dojde alespoň k částečné domluvě, a 3D tisk legálně vstoupí do obchodních vztahů, budou se například významné součástky pro automobily tisknout licenčně? A jak to v takovém případě bude s kontrolou kvality? O 3D tisku zbraní a či dalších kontroverzních objektů ani nemluvě. Odpovědi přitom budeme muset nalézt poměrně brzo. Francis Gurry, šéf Světové organizace duševního vlastnictví (WIPO), odhaduje, že se v roce 2015 bude tisknout ve 3D za 2,7 miliardy dolarů a že tenhle byznys bude velmi svižně přibírat na váze. Ostatně, příští expo Inside 3D Printing propukne už letos v červenci, v Chicagu.


 



 

Tisknout lze i z titanu a hliníku


Literatura

AFP 28.4. 2013, Wikipedia (3D printing).


 

Datum: 15.05.2013 18:41
Tisk článku

Související články:

3D tištěné díly raketových motorů prošly zkouškou ohněm     Autor: Stanislav Mihulka (29.07.2013)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz