Kambrijský členovec jmenovcem Johnnyho Deppa  
Dělí je 505 milionů let, ale jako by od sebe okopírovali design předních přívěsků. Primitivní členovec Kooteninchela deppi neodbytně připomíná Střihorukého Edwarda a tak dostal jméno po herci, který ho před lety ztvárnil.


Když David Legg z Královské univerzity a nověji Přírodopisného muzea v Londýně poprvé spatřil fosilii pradávného členovce, kterého později pojmenoval Kooteninchela deppi, nemohl se prý zbavit pomyšlení na Střihorukého Edwarda, legendární postavu ze stejnojmenného fantasy filmu z roku 1990 od Tima Burtona. Nedokončeného umělého muže Střihorukého Edwarda si ve filmu zahrál Johnny Depp, který tím zahájil osudovou spolupráci s Timem Burtonem. Legg je fanouškem Johnnyho Deppa a tak ho napadlo, že pozoruhodnou fosilii pojmenuje právě podle oblíbeného herce. Ostatně, kdy jiný než famózní Depp by si zasloužil být zvěčněn jménem pro starobylého členovce z kanadského kambria.

 

Zvětšit obrázek
Střihoruký Edward ze středního kambria. Kredit: D. Legg, Journal of Paleontology (2013).
 
David Legg. Kredit: Imperial College London.
 

 


Stalo se a fosilie objevená v jihovýchodní Britské Kolumbii, v prostoru Národního parku Kootenay na Stanleyho ledovci, nese jméno Deppovo jméno. Kooteninchela deppi pochází ze středního kambria, z doby před 505 milióny let. Podle všeho to byl primitivní členovec blízký počátku celé linie členovců. První fylogenetické analýzy řadí kooteninchelu na bázi několika linií druhů s párem krátkých a zároveň zvětšených přívěsků, připomínajících komicky velké ruce, kterým se proto souhrnně přezdívá Megacheira. Ze všech známých fosilií by kooteninchele měla být nejblíže Worthenella, známá z jediného nálezu v nedalekých slavných Burgesských břidlicích (Burgess Shales). Ze stejného naleziště pochází i typická a mediálně poměrně slavná megacheira Yohoia.

 

 
Zvětšit obrázek
Kooteninchela deppi, 505 milionů let. Kredit: D. Legg, Journal of Paleontology (2013).
 
Zvětšit obrázek
Rekonstrukce kooteninchely. Kredit: D. Legg, Journal of Paleontology (2013).
 
Zvětšit obrázek
Stanleyho ledovec, lokalita pro extrémní geology. Kredit: ROM/ J.B: Caron.
 
Zvětšit obrázek
Jako by kambrijské fosilii z oka vypadl. Kredit: 20th Century Fox.

 

 

Čtyřcentimetrová kooteninchela protáhlého tvaru byla článkovaná, přičemž měla přinejmenším 29 tělních článků. Svět pozorovala párem velkých složených očí umístěných na pohyblivých stopkách. Lezla po nožkách v mělkém a pořádně horkém kambrijském moři a zřejmě se věnovala buď lovu anebo mrchožroutství. Svoji střihorukou výbavu mohla kooteninchela používat k lovu kořisti anebo s nimi prohmatávat mořské dno a hledat ukryté dobroty. Střihoruký Edward by na ni byl jistě pyšný.

 


Literatura

Imperial College London News 16.5. 2013, Journal of Paleontology 87: 493–501, Wikipedia (Edward Scissorhands, Megacheira).

 

Datum: 17.05.2013 21:30
Tisk článku


Diskuze:

Precetl jsem si popis dotycneho filmu s Deppem

František Houžňák,2013-05-18 00:00:04

a chybi mi tam uz jenom "na konci je Eliska jiz provdána a rychtar Hlavsa umírá".

Odpovědět

Depp znamena v nemcine

František Houžňák,2013-05-17 23:53:41

blbec. Ma zajimave jmeno ten pan.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz