Chytrá puška, se kterou trefí úplně každý  
Precision Guided Firearm (PGF) od TrackingPoint sama zaměřuje zvolený cíl a vypočítává nejvhodnější okamžik ke střelbě. Stanou se chytré zbraně reálnou hrozbou pro veřejnost?

 

Zvětšit obrázek
Nejspíš nemine cíl. Kredit: TrackingPoint.


Zastřelit někoho na velkou vzdálenost, to není jen tak. Profesionální odstřelovači a lovci by jistě mohli vyprávět. Teď ale ve Spojených státech přichází na trh inteligentní puška nacpaná důvtipnou technologií, se kterou by to měl dokázat prakticky každý. Mezi odborníky i střelci se mísí nadšení z pozoruhodné technologické novinky s obavami o bezpečnost veřejnosti.

 

Zvětšit obrázek
Zaměřování s PGF. Kredit: TrackingPoint.


Zázračná zbraň nese jméno Precision Guided Firearm (PGF) a na trh ji přináší společnost TrackingPoint, startup sídlící jak jinak než v texaském Austinu. Puška PGF přijde na 22 tisíc dolarů a na 500 až 900 metrů se s ní trefí každý trouba. Prezident TrackingPointu Jason Schauble uvádí, že jejich zbraň využívá technologii zaměřování ze stíhacích letounů, jejichž zbraňové systémy při vzdušných soubojích zaměřují a odpalují rakety vzduch – vzduch, aniž by pilot musel rakety detailně zaměřovat. Podle výrobců se PGF hodí k použití na safari či podobných lovech, pro management lokalit s nebezpečnými zvířaty, pro soutěže ve střelbě na velkou vzdálenost a také pro odstřelovače ozbrojených složek.


Při střelbě s puškou PGF si uživatel v zaměřovací optice zbraně zvolí svůj cíl a zbraň pak už sama rozhodne, kdy je nejvhodnější okamžik k výstřelu. Inteligence zbraně přitom bere v úvahu parametry jako je rychlost větru, teplota vzduchu, vlhkost, chvění rukou střelce, zpětný ráz zbraně anebo působení gravitačního pole Země. Pro takové výpočty je PGF vybavena počítačem, který běží na operačním systému Linux, laserovým dálkoměrem, digitální kamerou, a také barevným displejem s vysokým rozlišením. Uživatel zbraně prostě zacílí a stisknutím tlačítka poblíž spouště potvrdí výběr cíle.

 

Zvětšit obrázek
Jason Schauble,
ředitel TrackingPoint.
Kredit: US Marine Corps.


Počítač zbraně pak sleduje pohyb cíle a udržuje si ho v zaměřovači. Pokud není cíl perfektně zaměřen, tak zbraň zesiluje odpor, který klade spoušť střelci a uvolní ji jen v případě, že je cíl přesně v kříži zaměřovače. Pak už zbývá jenom vystřelit a vyslat kulku ke vzdálenému cíli.

Zvětšit obrázek
K mání za 22 tisíc dolarů. Kredit: TrackingPoint.

Puška PGF je výjimečná i tím, že je vybavená bezdrátovým systémem Wi-Fi, který uživateli umožňuje stahovat si obraz ze zaměřovací optiky do chytrého telefonu či tabletu, popřípadě ho sdílet na Facebooku.


Bylo by naivní si myslet, že se proti podobné zbrani neozvou nazlobení odpůrci. Někteří američtí vojenští veteráni mají za to, že by PGF neměla být dostupná pro civilisty, kteří by s ní mohli být loveni až příliš snadno. Někteří lovci si zase myslí, že chytré zbraně jako je tato ubírají lovu charakter férových soubojů mezi lovcem a kořistí. Obavy sdílí i britský zbraňový analytik Noel Sharkey z Univerzity ve Sheffieldu. Podle něj byla dalekonosná střelba se smrtící přesností doposud hájemstvím tvrdě trénovaných profesionálů. A teď by jejich práci mohl dělat každý. Jak je vidět, po nedávno ohlášených 3D tištěných zbraních dostupných online se objevuje nová problematická technologie, tentokrát chytrých zbraní.


 

Literatura

NewScientist 20.5. 2013, Wikipedia (Precision guided firearm).

 

Datum: 21.05.2013 16:47
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz