WiSee - nová technologie čtení našich gest  
aneb jak využít domácí „wifinu“ k něčemu jinému, než k čemu byla určena.

 

Vzpomínáte si jak nás ještě nedávno fascinovalo rozsvěcování žárovky tlesknutím? A na dobu, kdy už nebylo třeba nikoho lekat rámusem protože funkci snímačů rámusu převzaly kamery? Zdá se, že přichází doba, kdy k přepínání televize a dalších spotřebičů se obejdeme bez šmírovacího oka Velkého bratra i mačkání tlačítek na dálkovém ovladači. WiSee technologie si vystačí s gesty našich paží a netřeba se ničeho ani dotknout.

 

Zvětšit obrázek
Náš pohyb způsobí v signálech přenášených bezdrátově nepatrné změny a na jejich vyhodnocení je založen princip technologie WiSee. (Kredit: U of Washington)


Shyam Gollakota v tomto týdnu zveřejnil na stránkách svého zaměstnavatele (University od Washington) informaci, kterou se se svým týmem hodlá chlubit na „Mobicom 2013“. Sraz počítačových mágů, který má téměř dvacetiletou tradici a jehož celý název zní The 19th Annual International Conference on Mobile Computing and Networking, se letos bude konat v Miami na Floridě.

 

Shyam Gollakota,
tvůrce algoritmů systému WiSee, University of Washington

To s čím Shyam Gollakota a jeho parťák Shwetak Patel nyní přichází, nazvali  „WeSee technologie“. Trošku, ale jen trošku, se podobá konceptu Xbox Kinect, který si již v praxi vede dobře a mnozí z nás s ní na pracovišti, nebo doma, pracujeme. Novinka se od toho, co je na trhu liší. Je jednodušší a tudíž bude levnější. Ke snímání gest navíc nepotřebuje žádné zvláštní čidlo. Čidlem se stává naše tělo a spojení s ovládaným přístrojem zajišťují vlny vysílané Wi-Fi routerem. Jen se musí kapku dovylepšit, aby to co vysílá i přijímal. Díky tomu, že pásmo 2,4 GHz prochází stěnami, můžeme doma ovládat cokoli, odkudkoliv.

 

Jak je možné, že k zadávání pokynů nepotřebujeme žádnou pomůcku?
Protože stačí pomocí "chytrého" přijímacího dovybavení „wifiny“ naslouchat bezdrátové komunikaci mezi přístroji v domě (chytrých telefonů, notebooků,  tabletů,..). Jde o změny navozené pohybem našeho těla. Sledování zařídí WiSee router, zapojený do domící sítě.


Pokaždé, když se ve změti signálů určených bezdrátovým přístrojům pohybujeme, naše maličkost pozměňuje frekvenci těch signálů. Na vině je jev zvaný doplerův efekt. Když síť pracuje napříkla s frekvencí 5gigaHz, máváním končetiny v prostoru vyloudíme změny v tomto signálu v řádu jednotek Hz. Mají ale charakteristické znaky i posloupnost. 

 

Zvětšit obrázek
Televizi lze ovládat gestem aniž by nás musela snímat kamera. (Kredit: U of Washington)


Výzkumníky ze Seattle napadlo specifické vzory hlídat pomocí algoritmů. Jak systém funguje ukazuje přiložené video s ukázkou snímání signálu vyvolaného pohybem ruky v reálném čase a jeho specifický posun. Předváděný prototyp prý umožňuje identifikovat devět různých gest. Zařízení vědci podrobili testům v třípokojovém bytě s pěti dobrovolníky, kteří s jeho pomocí prováděli běžné kancelářské úkony. Během pokusu jeho účastníci zadali do prostoru pohybem svých paží, celkem devět set pokynů. Systém je správně přečetl v 94 %.   

 

Zvětšit obrázek
Jeden přijímač s více anténami si může naladit a sledovat pohyby konkrétního uživatele. U stávajícího prototypu se prý může současně pohybovat po domě pět lidí, aniž by svými požadavky systém zmátli. (Kredit: U of Washington)

Je pochopitelné, že každý, kdo bude chtít takový systém využívat, se bude muset nejprve se svým  počítačem domluvit, co má považovat za charakteristické gesto. Kdykoliv později pak počítač  smluvený signál opakovaně zaznamená,  zpozorní a začne vykonávat další povely, které mu jeho pán pomocí dalších smluvených pokynů (třeba ukázání prstem na lampu), přikáže. Komunikace mezi členem domácnosti a počítačem je pochopitelně bez jakýchkoliv drátů, talčítek i šmírovacích kamer. Pokyny se zadávají jen tak, do prostoru. Smluvený pohyb (prvotní gesto), na nějž počítač teprve začne svého pána poslouchat) slouží současně také tak trochu jako heslo, které brání případným nedorozuměním. Pochopitelě, že zhasnout světlo v takovém domě lze ze kteréhokoliv místa, pokud pohyb ruky nasměrujete do příslušného „místa se žárovkou“, netřeba se do místnosti vracet.   

 

Na podobném principu se vyvíjejí i jiné systémy, například Soundwave (využívá hlasu) a nebo Humantenna, ten zase využívá vln vysílaných elektrickým vedením.  Která z novinek dozná většího rozšíření ukáže až čas. WiSee ale má nad všemi ostatními navrch tím, že dovoluje přístroje ovládat nejen v dané místnosti, ale odevšad, kam wifina dosáhne.
Bohužel, algoritmy nejsou zatím dost chytré a kdo chce zhasnout na chodbě, musí na chvilku imitovat boxéra, přepínání telky zase připomíná tanec slunovratu.

 


 


I když to zatím vypadá, že o majitelích WiSee systému by  šuškanda rozšiřovala něco o záchvatech padoucnice, budoucnost této technologii rozhodně patří. Už proto, že vyžaduje jen úpravu toho, co už většina z nás doma má. Navíc je systém těžko nabouratelný, protože si nastavujeme jak naše pohyby i to co jimi chceme ovládat. A také proto, že s malými náklady by mohla zahrát hodně muziky v osobní bezpečnosti. Ať už by nás lupič přepadnul v kterékoliv části domu a nepřipravené, nemuseli bychom násilníka provokovat žádným saháním na tlačítko. Stačilo by například se jen rychle vzdát zvednutím paží nad hlavu a zloduch by nemusel mít ani potuchy že se spustil alarm a pomoc už je na cestě. Otázkou zůstává, jak se algoritmy budou chovat v běžném provozu temperamentnějších manželství.   


Pramen: University of Washington 

 

Datum: 05.06.2013 17:18
Tisk článku

Související články:

Jak svítí hodinky     Autor: Jan Turoň (22.02.2017)
Inteligentní paruka naviguje pomocí GPS     Autor: Josef Pazdera (29.11.2013)
Levný kapesní přístroj na koukání skrz zeď     Autor: Josef Pazdera (01.07.2013)
Kritické momenty kosmonautiky díly 11 – 14     Autor: Ondřej Šamárek (14.12.2012)
Megapixelová válka fotoaparátů končí, je tu gigapixelová     Autor: Josef Pazdera (22.06.2012)



Diskuze:

další hezký způsob...

Jaroslav Kousal,2013-06-05 18:57:31

...domácí špionáže, ještě lepší než "personalizovaná" televize, co rozpozná uživatele. Stačí se nabourat do WiSee a bude přehled doslova o každém pohybu uživatele v domě. Pokud to uživatel sám neusnadní tím, že si data bude nahrávat někomu do cloudu.
Předpokládám, že tajné služby už něco takového občas využívají, ale tohle je další parádní způsob jak se špehovat sám :)

Ne, že bych například nepoužíval smartphone, ale aspoň jsem si vědom, že se díky tomu o mně potenciálně hodně ví. Ale za každé pohodlí se něčím platí...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz