„Žraločí kolo“ pro skateboarding  
aneb znovuobjevení a patentování kola

 

Zvětšit obrázek
Nový tvar koleček slibuje ovladatelnější jízdu na mokru a na štěrku. (Kredit: David Patrick)

Davida Patricka fascinoval tvar krychle a tak je sestavoval z různých částí. Jednou svůj výtvor nechtěně upustil a ten se začal koulet bez ohledu na křivolakost podložky. Tak se stalo, že znovu „vynalezl kolo“. Respektive přišel na tvar, který lze sestavit ze šesti jednoduchých prvků a co z bočního pohledu vypadá jako čtverec.
Se svými kolegy založil v Kalifornii společnost, která nápad přetvořila do  inovace koleček skateboardů.

Zvláštnímu tvaru dali jméno Shark Wheel. Jejich „žraločí kolo“, má přinášet jezdcům lepší požitek z jízdy a nové zážitky. Kola vyrábí ze tří zvlněných pásů a tak při otáčení vytvářejí na podložce charakteristický otisk připomínající spirálu (opakující se sinusoidu). Nově tvarovaná kola v kontaktu s vozovkou mají vykazovat vlastnosti, které by jezdec měl ocenit při vyšších rychlostech.  Novými kolečky osazený skateboard by měl lépe přilnout k podložce a jízda s ním by měla být díky lepší boční stabilitě „hladší“.
 
„Šmatlající“ kolečka se mají prosadit při jízdě na vodě, písku a štěrku. Tvar je již patentován, výroba se rozjíždí a první várka 70mm koleček se má na trhu objevit letos v září. Sada čtyř kousků má přijít na 55 dolarů. Skatebordistům tvůrci slibují také omezení náchylnosti jejich prken ke chvění, které zvláště když ho doprovodí  rezonance, jízdu dokáže pořádně zpomalit. Nová kontrukce má rozkmitání koleček při vyšších rychlostech výrazně omezovat. Ale i ve fyzice platí něco za něco a možná právě proto se otázce tření autoři nápadu ve svých materiálech nevěnují.       
 


 


Pramen:
www.kickstarter.com

 

Datum: 12.06.2013 09:11
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz