Magnát Itskov chce nahrát lidstvo do robotických avatarů  
Po roce se opět vrací projekt Avatar, který počítá s nesmrtelností lidského vědomí v robotických tělech. Dosáhneme věčnosti jako hloubaví androidi?



 

Zvětšit obrázek
Albert Hubo od Hanson Robotics. Kredit: David Hanson, Wikimedia Commons.

Rok se sešel s rokem a světovým zpravodajstvím opět cloumá provokativní projekt Avatar. Mladý ruský magnát Dmitrij Itskov se podle všeho nalezl v myšlence, že stvoří androidy podle lidských předloh, do nichž nahraje vědomí lidského vzoru a zaručí mu tím nesmrtelnost. Nebo alespoň z našeho pohledu velice dlouhý život. Není to vlastně zase taková záhada, organizace 2045 Initiative, kterou v této souvislosti Itskov před 2 lety založil, v uplynulých dnech v New Yorku uskutečnila druhý mezinárodní kongres Global Future 2045. A média se do této lechtivé vize opět nadšeně zahryzla. Itskov má šílený nápad, ale na rozdíl od mnoha jiných vizionářů má ještě navíc i spoustu peněz, které je ochoten do své vize investovat. Vzbudil tím značnou pozornost mezi věčně nedoceněnými odborníky z těch nejzásadnějších institucí, jako je Harvard, MIT a UC Berkeley.


 

Zvětšit obrázek
Dmitrij Itskov. Kredit: 2045 Initiative.

Technologický zpravodajský server The Verge se podle všeho nespokojil s tiskovými zprávami a odchytl si Dmitrije Itskova osobně ještě před kongresem. Katie Drummond si s ním popovídala o jeho radikálních plánech s budoucností lidstva a cestě ke globální kybernetické utopii.


KD: Na vašem druhém mezinárodním kongresu Global Future 2045 bude účinkovat robotická hlava, kterou modelovali podle vaší vlastní. Co inspirovalo vznik této hlavy a co skrze ní chcete sdělit veřejnosti?
DI: Především mám za to, že hlava velmi slušně reprezentuje celou lidskou bytost. Rádi bychom s její pomocí ukázali lidem, že jejich robotická těla budou velmi realistická a že budou v mnohém ohledu jako ta naše. Na jejím vývoji jsem pracoval s Davidem Hansonem z Hanson Robotics, který navrhuje a staví velmi věrné humanoidní roboty. Moje umělá hlava obsahuje 36 motorů, jejichž souhra vytváří neobyčejně realistický zážitek. Časem chceme vytvořit kompletní androidy, kteří budou sloužit jako celotělní protézy pro lidské vědomí.


KD: Od rozjezdu projektu 2045 Initiative jste potkával prominentní politiky, vědce a dokonce i dalajlámu. Jak podle vás přijímají myšlenky o použití robotických technologií k dosažení extrémní dlouhověkosti?
DI: Mnoho z těch, s nimiž jsem hovořil, chápe nezbytnost zavedení podobné technologie. Překvapilo mě ale, jak málo z nich bylo ochotno se k projektu veřejně přihlásit. Domnívám se, že vyčkávají na příhodný okamžik a že naše snažení nakonec podpoří.


 

Zvětšit obrázek
Projekt Avatar. Kredit: 2045 Initiative.

KD: Nechal jste se slyšet, že spuštění 2045 Initiative dramaticky změnilo váš život. Jak jste to pociťoval?
Nechce se mi o tom moc mluvit. Obecně, změnily se mé životní hodnoty, moje priority a také jsem se začal rozvíjet novým směrem. Cítím, že už nejsem tak sobecký a sebestředný. Snad jsem se stal o něco lepším, než jsem býval. Projekt 2045 Initiative je spojen se mnou, takže se podílím na jeho představování veřejnosti. Ale nedělám to pro masírování vlastního ega.


 

Zvětšit obrázek
Čeká nás podobná budoucnost? Kredit: 20th Century Fox Television.

KD: Řekněme, že žijete věčně anebo přinejmenším nesrovnatelně déle, než je dnes u primátů obvyklé. Co budete dělat s tou spoustou volného času?
DI: Pokud jde o mě, mohl bych ho využít ke zdokonalení sebe sama, například ke spiritualistickém rozšíření vědomí. Snad tahle technologie pomůže lidem být méně sobeckými a méně myslet jen na sebe samotné. Ale aby bylo jasno, ve své vizi humanity nepředpokládám, že se s každého stane meditující asketa. Chci se podílet na vzniku high tech světa, který bude fungovat jako v optimistických vědeckofantastických příbězích. Těším se, jak naše ohromující technologie změní civilizaci.


KD: Schytal jste spoustu kritiky za propagaci myšlenek, jejichž uskutečnění ještě dlouho nebude na pořadu dne. Když se bavíte s odborníky, co považují za klíčové překážky, které budete muset překonat?
DI: Čekají nás dvě zásadní výzvy. Pochopit lidský mozek a porozumět povaze lidského vědomí, přičemž to druhé považuji za výrazně obtížnější. Jestli pochopíme vědomí, tak nás už nic ve vesmíru nemůže překvapit. Mozek každého z nás má k dispozici data o vnějším světě, která poskytují smyslové orgány a z nich pak skládá dohromady vědomí. Pokud přijdeme na to jak, máme v podstatě vyhráno.


Za redakci OSLA držíme palce a doufáme, že si časem prohlédneme celý vesmír na palubách konvenčně poháněných kosmických lodích. Kdepak nuda, jenom v Mléčné dráze jsou miliony a miliony obyvatelných planet! A s tím záhadným vědomím nebude tak zle. Pokud se ruský magnát oprostí od spirituální výjimečnosti a pověří své vědce prozkoumáním stavů mysli nejen člověka, ale také dalších druhů zvířat, ať už blízce příbuzných anebo vzdálenějších našemu druhu, určitě se vyloupne přesvědčivý model vědomí, který by mohl být uchopitelný pro kybernetické inženýry.

 

 

 


Literatura

The Verge 12.6. 2013, Wikipedia (2045 Initiative).

 

Datum: 17.06.2013 15:09
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz