Sabre pokračuje ve vývoji  
Lety do kosmu jsou velmi nákladné i kvůli tomu, že si všechno "palivo" vezeme sebou. Hybridní motor Sabre to může změnit.


 

Zvětšit obrázek
Sabre schema (Kredit Reaction Engines Ltd)

Vzduch dýchající raketový motor
Současné rakety jsou ve své podstatě obří nádrže paliva, vybavené motory a nesoucí užitečnou zátěž, která je pouhým zlomkem celkové hmotnosti rakety. To proto, že všechno palivo si vezou sebou.  Nejenom palivo, ale i okysličovadlo, kterým obvykle kyslík. Největší váhu má raketa právě při startu a proto v těchto fázích spotřebovává ohromné množství paliva (a též okysličovadla) z interních nádrží, přitom je kyslíku všude kolem dostatek, jenom to umět využít.

 

Raketový motor, který má ambice změnit pravidla hry se jmenuje Sabre a vyvíjí  jej firma Reaction Engines z Oxfordu. Motor má pohánět nový druh raketoplánů Skylon, který by měl dokázat dopravit na nízkou oběžnou dráhu Země náklad o váze 15 tun ale za pouhé 2 % nákladů v porovnání se současnými raketami. Tento ambiciózní projekt byl ale dlouhou dobu pouze na papíře, resp. v počítači, nyní dostala firma významnou finanční injekci v podobě 60 milionů liber na vývoj motoru Sabre. Ten samozřejmě nemusí být použit pouze ve Skylonu, jeho použití je univerzální. Do výšky přibližně 8km by měl motor získávat kyslík pro svůj běh z okolního prostředí, potom by se měl přepnout na plně raketový mód. Letoun vybavený těmito motory by mohl startovat a přistávat na klasických runwayích.

 

Získané prostředky  umožní podle zakladatele firmy Alana Bonda (k možnému příbuzenskému svazku s Jamesem Bondem aka 007 se zásadně nevyjadřuje), takže tyto peníze rozhýbou vývoj motoru. V plánu je dokončení designu, vylepšení a vylehčení výměníku tepla, testy ve věrném tunelu a výstavba  pozemní testovací stolice pro motor. Pokud vše půjde podle plánu, prototyp motoru by měl být hotový v roce 2017 a první testovací lety by mohly proběhnout v roce 2020.

Sabre schema ZDE. Reakce probíhajících v motoru ZDE.

 

 

 

Zdroje:
Reaction Engines Ltd     http://www.reactionengines.co.uk/about.html
Physorg News   http://phys.org/news/2013-07-air-breathing-rocket-funding-infusion.html#ajTabs
Skylon: http://en.wikipedia.org/wiki/Skylon_%28spacecraft%29
Sabre: http://en.wikipedia.org/wiki/SABRE_%28rocket_engine%29

Autor: Martin Tůma
Datum: 19.07.2013 13:40
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce







Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz