Terabyte uložené na poštovní známce  
Omluvte, prosím, malinko zavádějící nadpis, který se snaží upoutat poněkud na úkor věcné správnosti. Data se nebudou ukládat na papírovou poštovní známku, ale na nový RRAM čip o velikosti poštovní známky.


 

Zvětšit obrázek
Flash paměť (nebo jen flash) je elektricky programovatelná (zapisovatelná) paměť. Je organizována po blocích a s každým se pracuje samostatně (obsah ostatních bloků je zachován). Možná jí už brzo nahradí RRAM. (Kredit: Wikipedia)

Flash pamětím zvoní hrana
Současné SSD paměti jsou vesměs založeny na technologii NAND čipů, které uchovávají data pomocí uloženého elektrického náboje. V podstatě se jedná o velkou spoustu tranzistorů typu NAND (nebo NOR), které lze nastavit do stavu 1/0 a tento stav si tranzistory uchovávají po dlouhou dobu.  Více o flash pamětech a NAND čipech naleznete zde.

 

 

Zvětšit obrázek
RRAM, schema.

RRAM je zcela nová technologie – Resistive RAM. Pro uchování dat nepoužívá elektrický náboj, ale mění elektrický odpor jednotlivých prvků paměťového modulu. Oproti flash paměti tak umožňuje provoz s pouhým zlomkem energie, místo 5 let slibuje trvanlivost uložení dat více jak 20 let a především dosahuje vysoké hustoty uložení dat. Více o RRAM  zde.

 

Společnost Crossbar, což je startup založený v USA nyní slibuje uvést na trh zcela nový RRAM čip, který díky možnosti 3D uspořádání paměťových prvků bude umožňovat uložit řádově terabyty dat na ploše o velikosti poštovní známky. Kromě všech výše uvedených výhod by tento čip měl mít i 20 krát vyšší rychlost čtení a zápisu oproti flash paměti.
Společnost Crossbar podle vyjádření svého CEO George Minassiana dovedla technologii RRAM z laboratorního stolu do tovární výroby. Takže se brzo můžeme těšit na mobily s ohromnou pamětí, na foťáky, kterým nikdy nedojde místo pro ukládání fotek a na kapesní nerozbitné disky s ohromnou kapacitou, kam si budeme moci zálohovat svoje data. Bohužel ale CEO neuvedl přesný termín, kdy se tento čip začne prodávat, řekl jen, že to bude už brzy. Tak uvidíme, jestli opravdu stojíme na prahu možná revoluce, ale určitě výrazného skoku v oblasti mobilních pamětí a SSD disků.

 


 

Autor: Martin Tůma
Datum: 07.08.2013 13:09
Tisk článku

Související články:

580 TB: Nová magnetická páska pro ukládání dat trhá rekordy     Autor: Stanislav Mihulka (21.12.2020)
Úvod do problematiky štandardných kvantových počítačov     Autor: Marián Mižik (02.08.2016)
Do nejmenšího harddisku světa se zapisuje atom po atomu     Autor: Stanislav Mihulka (21.07.2016)
Věčné 5D optické disky mohou zaznamenat celou historii lidstva     Autor: Stanislav Mihulka (17.02.2016)
Průlom v technologii kvantového harddisku     Autor: Stanislav Mihulka (10.01.2015)



Diskuze:

Teoretické terabyty

Petr Nejedlý,2013-08-09 21:01:08

Ony terabajty na poštovní známce jsou náležitě teoretické a rozhodně je nelze očekávat v dohledné době.
Současná RRAM buňka řečené firmy zabírá plochu srovnatelnou se současnou NAND buňkou, zatímco onen bájný 1TB/200mm^2 vychází z očekávané škálovatelnosti k 5nm litografii, jak se snadno dopočítáte:
8e12 bit/200mm^2 =
4e10 bit/mm^2 =
40000 bit/um^2 =
200 x 200 bit/um^2 ->
5nm x 5nm / bit

současná 20nm technologie nevypadá "o tolik větší", ale jen než si člověk uvědomí, co s tím udělá ta druhá mocnina....
A i kdyby nakrásně ony nanočástice v 5nm rastru fungovaly, rozhodně chvíli ještě potrvá, než je dohoní litografie té přístupové mřížky, takže bych se rozhodně na prudký nárůst kapacity SSD nespoléhal.

Ale i kdyby to fungovalo, jak je nám předkládáno (je třeba mít na paměti, že se jedná primárně o marketing směrem k investorům) při současných litografických limitech, byl by to velký krok kupředu, už jen díky snažší adresovatelnosti a skutečně náhodnému zápisu.

Odpovědět

Memristor

Tomáš Kohout,2013-08-09 08:19:16

Že by po Panasonicu další realizace paměti s Memristorem?

Odpovědět

Marek Černocký,2013-08-08 23:53:56

Tohle uvést na trh, když velcí výrobci investovali do NAND a ještě se jim to patřičně nevrátilo? Obávám se, že ten startup bude v brzké době někým koupen a pak bude ticho po pěšině.

Odpovědět


Uvidíme

Vojtěch Kocián,2013-08-09 06:09:11

NAND jde zatím na odbyt, ale je poměrně velký hlad po spolehlivých SSD s velkou kapacitou. Nejen do mobilních zařízení, ale i jako náhrada magnetických disků, což NAND technologie nezvládá dost dobře.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz