V Oppikoppi dron místo bomb roznáší manu  
V době Exodu z nebe padal na Izraelity chléb. V provincii Limpopo se letos z nebe na Afričany snáší také, jen už není zadarmo a je tekutý.

 

Zvětšit obrázek
Sbírání many ve středověké představě. (Olejomalba od Francesco Ubertini Bachiacca, 1555, nyní v Národní galerii umění ve Washingtonu)


V lidových rčeních je mana symbolem něčeho nesmírně chutného a lahodného. Bůh jí měl živit na  čtyřicetileté cestě pouští Izraelity.  Název pro blíže neurčenou podobu chleba měl vzniknout, když  si Židé kladli otázku  (man hú Co je to?).  Podle jazykozpytců ale nejspíš  slovo mana pochází z aramejštiny a jeho původní význam už neznáme. V Bibli se píše:  „A ráno padala kolem tábora rosa. Když rosa přestala padat, hle, na povrchu pouště leželo po zemi cosi jemně šupinatého, jemného jako jíní.“

 

 

Zvětšit obrázek
Sběr many podle novověku. Autor: James Tissot, konec 19. století, Židovské muzeum New York.

Dlouho se soudilo, že manou, která nasytila  Mojžíšův lid, byla ztuhlá míza Tamaryšku mannodárného (Tamarix mannifera).  Jenže archeologický výzkum popírá, že by nějaká větší skupina lidí mohla bloumat Sinajskou pouští po několik desetiletí. A s manou v podobě šupinek mízy tamaryšku, to nejspíš bude také jinak. Funkci many, která by hladovějící mohla ušetřit kanibalismu a jakž takž uspokojit nutriční potřeby, by mohl splňovat lišejník Sphaerothallia seu.  Až neuvěřitelně rychle roste a po dešti může  narůst až na patnácti centimetrový  „pažit“. V severní Africe se hojně vyskytuje a  je jedlý.  Když uschne, vítr ho roznáší po krajině a právě to mohlo vyvolat dojem, jakoby  „spadl s nebe“.

 

 

Zvětšit obrázek
Místo novodobého exodu spojeného se světovým hudebním festivalem Oppikoppi. (Kredit: Kaz Fernandes, Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License)

O dva tisíce let později a dvakrát dva tisíce mil jižněji v téměř pouštní krajině jihoafrické provincie Limpopo poblíž hornického města Northam, vzniká novodobá tradice exodu. Světový hudební festival ve volné krajině Oppikoppi. Název vzniknul z afrikánštiny, která má pro místo „na kopci“  výraz “op die Koppie".  Festival pod otevřeným nebem začínal jako rockový, nicméně dnes nabízí od punku, folku, blues, jazzu, soulu, přes hip hop i hudbu s tanečními hudebními kreacemi. Tradičně se koná v druhém týdnu srpna a především pro Afriku se stává významnou kulturní a krajinu sjednocující událostí.

 

Zvětšit obrázek
Přilétající Mana s tekutým chlebem.

Na letošním, v pořadí již devatenáctém setkání,  přišel Carel Hoffmann s novinkou. Využil registrace návštěvníků pomocí chytrých telefonů a faktu, že jejich GPS chip je v rozlehlém prostoru konání festivalu přesně lokalizuje.  Pokud návštěvníka obtěžuje chodit si  pro občerstvení do fronty, může využít služeb dronu příznačně nazvaného  „Mana“.  Na koordináty diktované telefonem shazuje na padáčku plechovky piva z výšky 15 metrů. Na rozdíl od té biblické many, tato není výrazem Boží starostlivosti a prozřetelnosti vůči svému lidu, ale fikaným tahem podnikavého majitele prašného pozemku. Také už není zadarmo, zato prý chutná lépe než lišejník.






 

Literatura: www.cbsnews.com 

Datum: 09.08.2013 11:19
Tisk článku

Související články:

Unikátní dron Scitor-D s pulzačním pohonem slibuje záplavu levných tryskáčů     Autor: Stanislav Mihulka (07.03.2024)
Přísně utajovaný dron XQ-67A absolvoval první let     Autor: Stanislav Mihulka (02.03.2024)
BAE Systems předvedli v Rijádu nový a zcela záhadný dron     Autor: Stanislav Mihulka (08.02.2024)
Fascinující dron Huntress s kombinovaným pohonem zvládne téměř 500 km/h     Autor: Stanislav Mihulka (31.01.2024)
Raytheon vyvíjí mikrovlnné zbraňové systémy proti dronům     Autor: Stanislav Mihulka (06.01.2024)



Diskuze:

Ach ta moderní doba.

Milan Krátký,2013-08-09 13:25:59

Odpovědět


.

Milan Krátký,2013-08-09 13:27:49

Kolik piva by asi shodila stará dobrá B-52 ;)

Odpovědět


Moderní?

Jiří Kocurek,2013-08-10 12:52:50

Řekl bych, že hlupáci jsou stále stejní, chytrý člověk použije nejschůdnější cestu. §1 Nikdy se to tak nedělalo. To slýchával rovněž onen bezejmenný vynálezce kola.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz