Armadillo-T, skládací mikro auto  
Pohled na parkoviště a ucpané ulice ve velkoměstech přivedl inženýry z Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) k vyprojektování skládacího elektrického auta pro cesty do práce, za nákupy a zábavou. Mělo by se stát integrální součástí veřejného dopravního systému hlavních městských dopravních tras.


 

Zvětšit obrázek
Armadillo-T. 450 kilogramů vážící elektrokolka se dá při parkování složit na polovinu (z 2,8 metrů na 1,65 metru). Ujede 100 km. Kredit: KAIST

Výzkumný tým In-Soo Suh, profesora na KAIST, nazývá svůj výtvor osobního auta "pásovec". Prý proto, že si ve skládání plátů krunýře tohoto jihoamerického placentárního savce, brali mustr.
Při parkování se auto „svinutím“ zmenší ze svých 2,8 metrů délky téměř polovinu, 1,65 metru. Armadillo-T  má pohon na všechna čtyři a tím, že elektromotory jsou zabudovány do nábojů kol, dovoluje lithium-iontovou baterii s kapacitou 13,6 kWh umístit do přední části vozu. Proto lze celou  zadní část vozu sklápět, aniž by se při tom muselo hýbat s robustní baterií.

Zvětšit obrázek
Vývoj 4WD mikro auta trval Korejcům dva roky. (Kredit: KAIST)

Vozítko má i s „plnou nádrží“ hmotnost pouhých 450 kg a na parkovišti s obvykle vyžadovanými pěti metry na vůz, se na jeden „flek“ vejdou tři. Parkování lze pomocí chytrého telefonu řídit i na dálku. Autíčko se může otáčet na místě o 360 stupňů a vymanévrovat tak z parkovací mezery a usnadnit osádce nastupování a vystupování.
I když nazývat takového prcka „vozem“, je od autorů hodně velká namyšlenost, pro přecpaná velkoměsta by to mohlo být ideální přibližovadlo. Jeho ekologičnost by se mohla uplatnit i v turistických zónách či v rozlehlých budovách a skladech.

 

Z mikro auta nikde nic nevyčnívá a místo zrcátek má kamery, které eliminují tzv. „slepá místa“. Pokud člověk spěchá, začít rozkládat auto a připravit si ho k nastoupení lze zařídit telefonem, když člověk přichází. Maximálku, kterou auto na silnici vyvine, je 60 km/h. Po desetiminutovém nabíjení se s ním má dojet až 100 km.

 

 

Zvětšit obrázek
V kokpitu mikro auta to na dvě urostlé osoby zrovna moc nevypadá.... 

Korejci vychází z předpokladu, že v příštích letech se zhoršující se ekonomickou situací, budeme svědky ještě větší koncentrace obyvatel ve velkoměstech. Tak, jak bude populace obyvatel stárnout,  budou i města čelit vážným problémům. S ropou a stavem ovzduší to také asi nebude lepší.  Přídomek „T“, kterým název svého vozítka ošperkovali má zřejmě symbolizovat legendární úsporný Fordův model z roku 1920.

 

Otázkou je, jak by tento mikro vůz prošel bezpečnostními testy a vyhověl normám způsobilosti pro provoz na evropských pozemních komunikacích. Ale stejně tak je legitimní se ptát, zda se zhoršující se ekonomikou a ekologií, bychom se neměli zamyslet nad tím, zda na korejském přístupu není něco rozumného. Zda je opravdu nutné i po městě tahat sem tam metráky železa navíc. Možná by nebylo na škodu se zamyslet nad úpravou stávajících zákonů, aby i ti, kteří nebudou mít na mastodonta a chtějí to „risknout“, aby jim mikro auta mohla sloužit a plnit to, co od nich očekávají. A nejde tu ani tak o Korejce. Ti jsou schopni nám dodávat i větší auta, jak se můžeme dennodenně sami přesvědčovat.  

 

 

Pramen:   The Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST)    

Datum: 21.08.2013 14:32
Tisk článku

Související články:

Autonomní bagr postavil masivní 6metrovou zeď     Autor: Stanislav Mihulka (24.11.2023)
Čína předala umělé inteligenci kontrolu nad průzkumným satelitem. A děly se věci     Autor: Stanislav Mihulka (19.04.2023)
Na americké základně v Sýrii byla v akci futuristická minometná věž XM905     Autor: Stanislav Mihulka (24.02.2023)
Americké letectvo nasadí na bojových misích systém Vzteklé koťátko     Autor: Stanislav Mihulka (17.08.2022)
Umělá inteligence vyráží na moře s lodí Mayflower 400     Autor: Stanislav Mihulka (03.05.2021)



Diskuze:

cena

Tomáš Kohout,2013-08-22 07:22:05

Cena bohužel zatím nepotěší. Podle WSJ se u tohoto prototypu vyšplhala na 1 miliardu dolarů. Za nějakých 3-5 let očekávají tvůrci, že bude mít rozumnější cenu, se kterou by mohlo být komerčně dostupné. viz: http://blogs.wsj.com/korearealtime/2013/08/21/drive-park-fold-koreas-armadillo-car/

Odpovědět


Nemáte pravdu

Jan Privoznik,2013-08-22 07:41:35

Tu cenu, co uvádíte, to jsou náklady na zavedení auta do výroby. Cena auta by se odvíjela až od prodaných vozů a na to zatím seriózní kalkulace udělány nebyly.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz