Velkolepý útěk ze švábí farmy v Číně  
Poškození skleníku farmy na chov švábů pro tradiční čínskou medicínu vedlo k útěku téměř 2 milionů švábů amerických (Periplaneta americana). Konec světa z toho ale nebude.


 

Zvětšit obrázek
Sušenky jsou snad v bezpečí. Kredit: Clemson University/ USDA.


Jak už to tak někdy bývá, švábi američtí (Periplaneta americana, anglicky American cockroach) vůbec nepocházejí z Ameriky. Jejich odborné, anglické i české jméno neříkají pravdu. Ve skutečnosti byli zavlečeni do Spojených států z Afriky, v roce 1625. V dnešní době jsou tihle čtyřcentimetroví mazlíci rozlezlí po teplých krajích celého světa, protože rádi cestují na lodích. Kromě USA jsme je v minulosti neúmyslně rozvezli na Kanáry, Azory, do jižní Evropy i jižní Afriky, na Taiwan i do Indie a určitě budou i leckde jinde. Jsou velmi houževnatí a v dobývání světa jim překážejí jenom nízké teploty. Nejlépe se cítí při labužnických 29 stupních Celsia. Když člověk překoná archaický odpor ke švábům, tak právě švábi američtí jsou docela fešáci a bývají k vidění mezi chovateli hmyzu i u nás, ať už jako potrava pro větší zvířata anebo přímo jako domácí mazlíčci.

 

Zvětšit obrázek
Nezřízený sex. Kredit: David Stephens, UGA.

Chov hmyzu má ale i svá úskalí. Nedávno se o tom přesvědčili v Číně, když v okolí města Dafeng, v provincii Ťiang-su u pobřeží Jihočínského moře, uprchlo osazenstvo švábí farmy. Byl to útěk vpravdě velkolepý. Velice by se k němu hodilo slovo „epický“, navzdory škarohlídům, protože o útěku téměř dvou miliónů velkých švábů se budou jistě ještě dlouho skládat básně. Podle místních novin Modern Express neznámý pachatel poškodil plastový skleník na švábí farmě se šváby americkými a důvtipní švábi toho pohotově využili. Rozprchli se do okolních kukuřičných polí.

 

 

Zvětšit obrázek
Šváb americký, v nedbalkách. Kredit: Preiselbeere, Wikimedia Commons.

Majitel farmy Wang Pengsheng podle svých slov investoval více než 100 tisíc jüanů (čili 16 tisíc dolarů) do nákupu přes 100 kg vajíček švábů amerických. V tradiční čínské medicíně, která je jinak plná bizarních receptů a která intenzivně ohrožuje mnohé ohrožené druhy, se totiž extraktem ze švábů léčí rakovina či záněty a také podporuje imunita. Wang si novinářům postěžoval, že v době incidentu bylo ve skleníku více než 1,5 milionu švábů amerických, které krmili vybranou stravou zahrnující ovoce a pečivo. Podnikatel se šváby očekával zisk 1000 jüanů na každém kilogramu prodaných švábů, teď ale namísto toho čelí ztrátě stovek tisíců jüanů.

 

Zvětšit obrázek
Pavel Sroka. Kredit: P. Sroka, ENTÚ AV ČR.

Jaké důsledky by takový útěk švábů mohl mít pro okolí postižené farmy? Zřejmě to nebude tak děsivé. Město Dafeng je jedním z čínských měst, která současně s prudkým industriálním rozvojem začínají experimentovat s ochranou životního prostředí a snaží se fungovat v souladu s okolní krajinou. Zřejmě tam není úplně mrtvo. Podle osloveného odborníka na ekologii hmyzu, Pavla Sroky z Laboratoře ekologie vodního hmyzu, Entomologického ústavu Biologického centra AV ČR v Českých Budějovicích, se může i z našeho pohledu tak velké množství švábů poměrně rychle rozplynout v žaludcích místních živočichů. Mnozí predátoři dovedou rychle zareagovat na aktuální situaci a když se najedou objeví záplava velkých chutných švábů, tak je prostě všichni začnou žrát. Pustí se do nich s velkou vervou ptáci i savci. Sroka nevnímá jako příliš velká ani zdravotní rizika takového švábího útěku, byť švábi ve velkém počtu citelně páchnou a mohou znehodnotit část úrody, stejně tak v některých případech mohou na nohou přenášet nebezpečné bakterie typu salmonel a také některé parazity. Čínské úřady každopádně vyslaly pět vyšetřovatelů, kteří mají za úkol na místě zhodnotit situaci a vymyslet nějaký reálný plán pro případnou likvidaci uprchlých švábů.

 




Literatura

AFP 25.8. 2013, Wikipedia (American cockroach).

 

 

Datum: 28.08.2013 16:33
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz