Jak by mohli Američané zničit syrské chemické zbraně?  
Pokud se americké jednotky rozhodnou pro omezené letecké údery na sklady chemických bojových látek, mohou k tomu použít speciální pumy. Ani s nimi to ale nebudou mít jednoduché.

 

Zvětšit obrázek
Američtí vojáci s ochranou proti chemickému útoku. Kredit: vláda USA, Wikimedia Commons.



Navzdory nepřehledné mediální válce, která doléhá až do našeho divného středoevropského prostoru, přecpaného pochybnými weby, je stále jasnější, že za chemickými útoky 21. srpna 2013 stála syrská armáda režimu Bašára Asada. K dnešnímu dni to potvrdily zpravodajské služby Velké Británie, Izraele, Spojených států, Francie, Turecka a Německa. Dílčí informace se v některých případech rozcházejí, například v počtu obětí, který je tak jako tak nesmírně obtížné zjistit. Nicméně, Izraelci odposlechli rozhovor mezi prorežimními představiteli, německá rozvědka zase rozhovor mezi členem Hizballáhu a iránskou ambasádou. Francouzi mají k dispozici satelitní snímky, podle nichž chemické útoky přišly z území ovládaného syrským režimem, směřovaly na území držené povstalci a jednotky režimu se pak snažily zahladit stopy bombardováním zasaženého území. No a konečně, podle americké rozvědky není vládnoucí režim v okolí Damašku tak pevný v kolenou, jak by se zdálo a měl tu velké problémy s odražením povstalců. Asadovy jednotky se zřejmě během místní ofenzivy pokusily koordinovanými chemickými útoky zasáhnout povstalecké jednotky i protirežimní civilisty a teď spolu se svými spojenci mlží jako o život. Co jiného bychom měli čekat?

 

 

Zvětšit obrázek
Defense Threat Reduction Agency. Kredit: vláda USA, Wikimedia Commons.

Jak na chemické útoky syrského režimu reagovat? Chemické zbraně tentokrát zasáhly nejen pestrou směsku povstaleckých frakcích a civilních obyvatel Sýrie, ale i jemné předivo mezinárodní politiky. Bylo by lepší vést s plným zápalem vyšetřování, bombardovat se proklamacemi, hlasovat v parlamentech, burcovat média a nakonec nějak obratně vycouvat? A vroucně se modlit, aby se chemické zbraně nedostaly blíž? V Sýrii se vede složitá válka, která je podle všeho velmi důležitá, ale žádná z významnějších zemí se do ní zjevně nechce namočit víc, než by bylo zdrávo. Anebo dáme najevo světu a vlastně i sami sobě, že doopravdy nechceme, aby chemické zbraně byly hrozbou pro civilní obyvatele? Pokud v sobě západní svět najde tu odvahu, musí to udělat s velkým rozmyslem a mít na zřeteli jasný cíl. Řekněme vytrestat Asadův režim, ale ne jejich civilisty a rozhodně nepomáhat radikálním milicím. Což pochopitelně nebude snadné.

 

Zvětšit obrázek
Pumy GBU-31/B s bojovou částí BLU-109/B, připravené k bojové akci.

Vše nasvědčuje tomu, že případný útok povedou především jednotky USA. Upřímně řečeno, kdo jiný si dnes může dovolit trestnou výpravu proti po zuby vyzbrojené Sýrii? Podle Davida Hamblinga ve článku pro NewScientist budou za daných okolností Američané útočit nejspíš na vojenské základny syrského režimu a také se pokusí zničit sklady syrských chemických zbraní. To ale není jen tak. Americká vládní vojenská agentura Defense Threat Reduction Agency (DTRA) vyvíjí od roku 1998 prostředky, které likvidují chemické zbraně, aniž by s nimi po útoku zamořily široké okolí. I s nimi to prý ale bude pořádný risk.

 

 

Zvětšit obrázek
Nevýbušná puma CBU-107 Passive Attack Weapon. Kredit: US Air Force.

USA by mohly použít letecké naváděné pumy CBU-107 Passive Attack Weapon, které dovedou znehodnotit sklady chemických zbraní, aniž by došlo k velkým explozím. Tyto 450 kilogramové pumy před dopadem na zem vymrští mračno téměř 4 tisíc krátkých šipek ze železa a wolframu. Následující kovová smršť pak proděraví prakticky všechno v okruhu několika desítek metrů. Pokud by zasaženým místem byl například sklad sarinu, nebylo to přímo v mateřské školce a nefoukal by vítr, tak by ani nemuselo dojít k žádným obětem ani v obydlených oblastech. Slunce a vzduch by se o sarin v dohledné době postaraly. Další volbou Američanů jsou 900 kilogramové pumy GBU-31/B, s bojovou částí BLU-119/B, ve variantě Crash PAD (Prompt Agent Defeat), které obsahují malou nálož trhaviny a 300 kg bílého fosforu. Výbuch jejich nálože by měl prorazit díru do skladiště a bílý fosfor pak vše sežehne v ohnivé kouli o teplotě 2700 stupňů Celsia. Sarin je hořlavý a ve vysokých teplotách se rozloží. O použití podobné zbraně v městské zástavbě ale ani raději nepřemýšlet.

 

 

Zvětšit obrázek
Sovětské chemické zbraně v albánském skladu. Kredit: vláda USA, Wikimedia Commons.

Agentura DTRA financovala výzkum i jiných hraček, jako jsou termitové nálože, různé zápalné pumy, vysokoenergetické výbušniny a hořlavé směsi podobné raketovým palivům. Některé z těchto zbraní už mohou být ve výzbroji bojových jednotek. Každý útok na zásoby bojových látek by měl také zahrnout intenzivní plánování na simulační platformě amerického letectva Counter Chemical Biological Simulation Environment and Response Program Execution Nesting Tool, přezdívané Serpent. V této simulaci lze zhodnotit efekt výbuchů při zásahu, rozptyl bojové látky po okolí i rychlost její neutralizace a odhadnout možné škody. Vývojáři DTRA vyvíjejí miniaturní drony, které mohou odstartovat z ocasní části útočící bomby několik okamžiků před dopadem. S jejich pomocí by pak Američané mohli sledovat případné úniky bojových látek po útoku a varovat před nimi civilní obyvatelstvo.

 

Podle Jamese Ketchuma, který v šedesátých letech řídil výzkum během známých vojenských experimentů s rozličnými chemickými látkami, se ale i přes všechny moderní technologie může ukázat, že likvidace syrského chemického arzenálu chirurgickými útoky vlastně není reálná. Odhady množství chemických bojových látek v Sýrii se totiž odhadují na stovky až tisíce tun. Mohou být rozmístěné na mnoha místech, včetně hustě obydlených aglomerací. Biofyzik Brian Hanley k tomu poznamenává, že například sarin může skladován v podobě oddělených složek a smíchán až těsně před použitím. V takové situaci je bombardování velmi problematické. Navíc, syrský režim ví, že hrozí bezprostřední útok Američanů a můžeme se vsadit, že na to nečekají s rukama v klíně. Ochota, s jakou západní velmoci prohlašovaly, že se chystají zaútočit, ve skutečnosti svědčí spíš o neochotě k útoku či snaze omezovat jeho možné důsledky. Nepřítele, kterého doopravdy chceme citelně zasáhnout a zničit mu něco cenného, obvykle dopředu nevarujeme.

 

 

Literatura

NewScientist 3.9. 2013, Wikipedia (2013 Ghouta attacks, Syria and weapons of mass destruction, CBU-107 Passive Attack Weapon).

Datum: 04.09.2013 05:14
Tisk článku


Diskuze:

Reklama

václav mihulka,2013-09-11 23:33:46

Doufám, že tato reklama na " humanitární agresi" byla slušně honorována a použita na další podporu vydávání Osla.

Odpovědět

militantní autor

Mirek Novák,2013-09-09 21:39:26

Neuvěřitelně militantní Mihulka už to vážně přehnal. Osel začíná písmenem "O". Nechtělo by to odpolitizovat Osla?

Odpovědět

Další z pustých propagandistických blábolů

Jaroslav Santner,2013-09-05 23:35:09

Lépe by to nevymyslel ani odbor speciální propagandy Hlavní politické správy ČSLA. Zatímco v médiích nebyl publikován jediný důkaz o použití chemických bojových látek, všichni tlučhubové plácají a plácají, kolik vagónů jich mají sedmilháři, kteří se třesou na to, až budou moci zaútočit. To, co bylo dosud předloženo, nedosahuje zdaleka kvalit policejního protokolu s Pepkem Vyskočem při slavné anabázi Švejka do Putimi. Přesto jsem velmi zvědavý na to, s čím se vytasí pozorovatelé OSN. Pokud by při ostrém bojovém použití trval rozbor týdny, pak by byl asi platný tak, jak pověstný zimník mrtvému. Já jsem měl k obědu uzené s křenovou omáčkou. Pokud se ráno vymočím do zkumavky, může se stát, že stopy bojové otravné látky se náhle objeví i v Praze. Až budou zveřejněny skutečné a nezpochybnitelné důkazy, změním své přesvědčení. Víra je pouze pro náboženské fanatiky.

Odpovědět

Jen jeden odkaz na blog, co mne zaujal:

Ota Beran,2013-09-05 11:12:36

http://tomastoman.blog.idnes.cz/c/359544/At-si-v-te-Syrii-klidne-pochcipaji.html

Odpovědět

Zas je za tím ropa ?

Miroslav Stuchlík,2013-09-04 21:34:47

Asi jo, ruská a snaha o monopol na její distribuci z kaspické oblasti: www.ceskapozice.cz/byznys/podnikani-trhy/stoji-putin-pri-asadovi-aby-udrzel-protizapadni-kurz-iranu

Odpovědět

len tak zo zvedavosti

Pavel Ondrejovic,2013-09-04 19:52:23

"neporušené pasy teroristov, ktoré s našli v ruinách Dvojičiek, roztavených horiacim leteckým benzínom"

tuto konspiracnu rozpravku som este nepocul, viete dodat detaily? :)

btw. "Stačí si zistiť, koľko štátov počas vojej histórie napadla Sýria a koľko ich napadli USA."

Skuste porovnavat porovnatelne. Maly statik ktory je rad, ze vobec existuje ma uplne ine moznosti presadzovat silou svoje predstavy o svete oproti "svetovemu policajtovi".

Odpovědět


Skoro neuveritelne

Tomas Rybar,2013-09-04 22:39:36

ze ste o pase unoscu najdenom v ruinach este nepoculi. Ale to sa da napravit, napr. Google vyhlada vyse miliona odkazov s obsahom "Hijacker's Passport Found In WTC Ruins". Z toho mnozstva si urcite nejaky vyberiete aby ste si doplnili vzdelanie. Pokial neovladate anglictinu, par desiatok tisic odkazov je aj v cestine.

Odpovědět


ad Rybar

Pavel Ondrejovic,2013-09-05 08:19:35

Nepocitujem potrebu venovat sa tolkokrat prevarenej teme ako je konspiracna teoria stara vyse 10 rokov.
.
Pokial viete strucne popisat co si zase niekto vymyslel, budem Vam povdacny pre rozsirenie vseobecneho rozhladu.

Odpovědět

geopolitika

Martin Smatana,2013-09-04 17:35:43

Údajné použite chemických zbraní legitímnou sýrskou armádou v situácii, kedy teroristov financovaných Saudskou Arábiou, Katarom a Západom porážala a vytláčala, považujem za rozprávku z kategórie "neporušené pasy teroristov, ktoré s našli v ruinách Dvojičiek, roztavených horiacim leteckým benzínom", "vysielač Gliwice" alebo "požiar Ríšskeho snemu".
Ak sa Asadovci v nedávnej minulosti vysporiadali brutálnou silou s radikálnymi islamistami, urobili to jedine preto, lebo s nimi sa inak vysporiadať nedá, nič iné na nich neplatí. Ale práve Bašar Asad bol schopný vytvoriť zo Sýrie krajinu, v ktorej vedľa seba v mieri, spolupráci a vzájomnej úcte nažívali rôzne etnické a náboženské skupiny, ktoré si v iných štátoch idú po krku.
Snaha USA nájsť zámienku na bombardovanie Sýrie je typická ukážka dvojitého metra. Prečo sa nesnažia humanitárnym bombardovaním podporiť demokratické reformy v Saudskej Arábii? Predovšetkým by bolo treba potrestať USA za používanie chemických zbraní vo Vietname, za masaker vo Fallúdži, za vyzbrojovanie teroristov, za ničenie civilnej infraštruktúry štátov, ktoré sa odmietajú nechať kolonizovať, za stovky zločinov proti ľudskosti.
Stačí si zistiť, koľko štátov počas vojej histórie napadla Sýria a koľko ich napadli USA.
Cieľom je kontrola územia, všetko ostatné je len dymová clona na vytvorenie ilúzie legitímnosti vraždenia a kolonizácie, typická operácia pod falošnou vlajkou.

Odpovědět


Co je legitimního na armádě

Miroslav Stuchlík,2013-09-04 21:32:52

vraždící vlastní obyvatelstvo po tisících? Neměla by obyvatelstvo snad chránit?

Odpovědět

Bojovníci za pravdu

Vít Výmola,2013-09-04 15:48:49

To je tady zase najednou bojovníků za pravdu! Vytýkají článku, jak je neobjetivní a sami přitom neváhají vydávat propagandu a dojmy za fakta. Už tady chybí jenom něco o zinscenovaném 9/11.
(A než se do mě začnete obouvat - jsem PROTI zásahu.)

Odpovědět

Vojtěch Kocián 04.09.2013 v 08:40

Tora Ora,2013-09-04 15:01:11

jj, cechacek od piva v hospode rozumi vsemu. tento clanek je slatanina. a to ze cituje new scientist nic nedokazuje. potvrzeni snimku ktere nikdo nevidel je opet krajinama ktere se podileli na agresi i vuci iraku, kde jak vsichni vime, bylo vse vylhane. anebo jste takovy osel ze si nezjistite fakta a slepe papouskujete vsemu co vam oficialni media nalzou.
mimochodem spominate izrael co nechce chemicke zbrane ale sam pouziva zakazane cluster bomby a pouziva rovnez bily fosfor proti civilistum? to si s tim izraelem muzete....

Odpovědět


Co všechno v tom nevidíte...

Vojtěch Kocián,2013-09-04 15:15:12

Co jsem napsal, jsem nikde nečetl. Jen říkám, že zveřejnění horkých zpravodajských dat je prostě z logických důvodů nereálné. Až vychladnou, tak se dočkáte. Stejně jako z toho Iráku.

Izrael je mi celkem ukradený. Ale rozhodně bych nechtěl mít za souseda někoho, kdo je proti mně nepřátelsky naladěný a navíc rád používá chemické zbraně. Předpokládám tedy, že Izrael bude smýšlet podobně a nebude viníka krýt. Totéž Turecko, i když tam by mohly být nějaké vedlejší zájmy.

Odpovědět

Jiří Havránek,2013-09-04 13:53:53

takový technicistní článek má analogii v Bombardéry útočí od Harise. Pokud dojde k napadení Syrie a útoku na sklady BOL, zmizí z oblasti protiváha zbraní hromadného ničení ve vlastnictví izraele, což je zřejmě hlavní cíl tedy získat výhodu pro izrael. Důsledky samotné předehry tedy zásobování rebelů BOL už samo o sobě dalo pěkná svinstva do rukou nevyzpytatelných skupin často ovlivňovaných různými zájmy přes tajné služby.

Odpovědět


Jiří Havránek,2013-09-04 14:06:57

jinak tenhle článek už má plně charakter válečné PR. A je otázkou, kolik tato operace bude mít za následek kolaterálních obětí na palubách letadel čí v evropských zemích.

Odpovědět


Hmmm

vitezslav Volejnik,2013-09-04 14:37:45

V tom případě, pane Havránku, článek v New Scientist by také musel být PR na válku?
Já tomu tak jako Vy nerozumím, ale jeho redakce a vydavatel sídlí v Londýně. A společnost spadá do rodiny majetku Nizozemského vydavatelství. Toto periodikum ale PR články označuje. Tak nevím. Zřejmě o tom víte více, než jste napsal. PR clánky jsou pacené. Kdo podle Vás podplatil Anglickou redakci a Nizozemského vlastníka? Díky.

Odpovědět


@viteslav volejnik

Tora Ora,2013-09-04 15:12:05

prosim vas, nebudte tak naivni. clanku o placene medialni manipulaci mate na netu spustu
http://srsen.wordpress.com/2010/08/27/rupert-murdoch-priznava-ze-se-jeho-medialni-spolecnost-ovlivnovala-verejne-mineni-behem-valky-v-iraku/
dokonce si sluzby jako cia co mossad plati facebookovske pisalky aby svymi prispevky ovlivnovali nazory v diskusich. opravdu nechcete videt pravdu?

Odpovědět

uz i osel

Libor Sigmund2,2013-09-04 13:19:46

se pridava na stranu 'zapadu', prestoze OSN jeste nesdelila kdo vlastne to spachal ? Kdyz povstalci v breznu tohoto roku pouzili chemicke zbrane, USA je nechtela srovnat,dle motta, nepritel meho nepritele je mym pritelem, ted kdyz je mozne ze 'false flag' akci se hodi vina na rezim v Syrii, tak je USA strasne na strane obyvatel Syrie? To vypada ze jde jen o jednu vec - dostat pod kontrolu 'krev nasi doby' - ropu - rozumej, prodavat a profitovat na ni muzeme jen my, ostatni donutime k tomu aby nam tuto kontrolu predali, jedno jakymi zpusoby ... Dokud nebyl znam zamer postavit produktovod z Iranu pres Syrii do pristavu u Stredozemniho more, o lidska prava v Syrii se nikdo nezajimal ... USA pod taktovkou Izraele jsou dle meho nejvetsimi teroristy od konce II. sv. valky ...

Odpovědět

Mahátma Gándhí

vitezslav Volejnik,2013-09-04 11:43:12

"Oko za oko a svět bude slepý."
Otázkou je, zda by tento přístup by byl v tomto případě ten nejlepší.

Odpovědět

dotaz

Jaroslav Sandál1,2013-09-04 08:08:07

tak se omlouvám nedočetl jsem to do konce.... ...ot.
tam ale opravdu není žádný link na podvodné řkuli neseriozní weby

Odpovědět

dotaz

Jaroslav Sandál1,2013-09-04 08:01:41

Chtěl bych se zeptat jestli máte nějaký VÁŠ seznam Vámi uváděných webů,abych poručil ESETu,že je nechci zobrazovat.Můj mail už máte.A dále mohl byste pls poskytnout link,kde jsou nezvratné důkazy o tom co jste výše napsal?např.v němčině nebo francouštině nebo satelitní snímky které mohu VIDĚT?

Odpovědět


Jak si takové zveřejnění důkazů představujete?

Vojtěch Kocián,2013-09-04 08:40:30

Nahrávky včetně jmen agentů, které je pořídili? (Jméno být nemusí, podle obsahu jde většinou snadno dohledat.) Čísla odposlouchávaných telefonů? (Opět stačí obsah a dotyční se dovtípí.) Satelitní snímky, které prozradí schopnosti špionážních satelitů? (Což budou stejně pro laika nesrozumitelné termální snímky a spektroskopická data.)

Navíc i kdybyste vše požadované dostal, řeknete, že jde o padělek a spokojený bude akorát protivník, který dostane rozkrytou špionážní síť zdarma.

Pokud se země EU, Izrael a Turecko shodnou, tak bych to považoval za velmi pravděpodobné. Minimálně Izrael nemá zájem na tom, aby se pomáhalo straně, která je ochotná použít chemické zbraně proti svým soukmenovcům.

Odpovědět

Centrální sklady.

Milan Krátký,2013-09-04 06:33:11

Fascinující úvaha, minimálně týden se mluví o útoku a syrská armáda nechá všechny své chemické zbraně na několika místech tak, aby na ně bylo snadné zaútočit.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz