Beam me up, Scotty  
Bohužel, tak daleko, jako ve Star treku s teleportací ještě nejsme, ale vědcům z australské university v Queenslandu se podařilo udělat další pořádný krok na cestě k praktickému využití teleportace.


Malý krůček pro atom, velký skok pro vědu
Jev kvantové teleportace, tedy přenos informace bez toho, že by došlo k fyzickému přenosu nosiče informace je vědě znám již delší dobu.  Tato kvantová podivnost je možná díky zvláštnosti vlnové funkce, která klidně přes celý vesmír propojuje dvě částice.  Jedná se o jev kvantové provázanosti nebo propletenosti, v angličtině pro to mají hezké slovo entaglement.  Podmínkou je, aby obě částice vznikly v jednom okamžiku a na jednom místě a ještě aby splňovaly tzv. Bellovy podmínky. Pak ovlivněním stavu jedné částice okamžitě změníme stav částice druhé a to klidně přes celý vesmír.

 

Zvětšit obrázek
Supravodivý kvantový obvod. (Kredit: Y. Liu, ETH Zurich)


 Doposud si vědci hráli s fotony a soutěžili mezi sebou, kdo to dokáže na větší dálku. Tým z univerzity v Queenslandu z Centre of Excellence for Engineered Quantum Systems pod vedením Arkadije Fedorova na to šel z jiné strany. Místo velké dálky postavil zařízení, které přemístí v rámci čipu jeden atom z jednoho místa na druhé. Samozřejmě, vyžaduje to poměrně složité zařízení a pracuje to při velmi nízké teplotě, takže samo o sobě to nemá moc velký praktický význam. Ale je to významný krok pro budoucí kvantové počítače nebo kvantovou komunikaci. Především díky tomu, že pracují s informací uloženou v q-bitech, je možné změny kvantového stavu vidět pouhým okem.


Zdroj: http://www.uq.edu.au/news/index.html?article=26672

http://www.nature.com/nature/journal/v500/n7462/full/nature12422.html


Poznámka: Po této krátké informační zprávě se pokusíme problému, věnovat podrobněji. A věříme, že i mezi čtenáři se najde někdo, kdo bude moci k tématu přispět svým článkem.

Autor: Martin Tůma
Datum: 13.09.2013 06:56
Tisk článku

Související články:

Kvantová teleportace snímků zajistí bezpečnější komunikaci     Autor: Stanislav Mihulka (28.12.2023)
Čína spustila první kvantovou komunikační síť     Autor: Stanislav Mihulka (07.01.2021)
Úspěch kvantových mágů: Teleportace qutritu     Autor: Stanislav Mihulka (27.08.2019)
Teleportace fotonů z kvantových teček přiblížila kvantovou komunikaci     Autor: Stanislav Mihulka (23.12.2018)
Kvantové pokroky: Čína uskutečnila první kvantovou videokonferenci     Autor: Stanislav Mihulka (02.10.2017)



Diskuze:

Big Bang

Jakub Rint,2013-09-13 20:50:58

Při Big Bangu nebyly splněny podmínky pro kvantovou provázanost ? Nebo nebyl splněn Bellův teorém ?

Odpovědět

Jakub Lédl,2013-09-13 12:02:35

Ale no tak, tsk tsk tsk, kvantová teleportace kromě EPR páru vyžaduje dva klasické bity a klasický komunikační kanál... Nejde o žádnou teleportaci, ale o způsob, jak pomocí klasické informace přenést informaci kvantovou, kterou narozdíl od té klasické nemůžete nijak vysílat a poslat qubit fyzicky není příliš praktické, protože sebemenší interakce s okolím ho zničí...

Mimochodem, o fyzické stránce věci vím pramálo, ale vždycky jsem si myslel, že jako reprezentaci qubitů používáme různé vlastnosti fotonů, elektronů, atomových jader a tak, nebyla by někde informace co to sakra pan Fedorov používá? "Qubity viditelné pouhým okem"? O_o

Odpovědět


Deterministicka teleportace

Martin Tůma,2013-09-13 14:04:53

Z clanku na arxivu, kde je velmi podrobne popsan cely posku a jeho vysledky vyplyva, ze se jedna o ovlivneni stavu iontu, ktere "ridi" jednotlive q-bity, coz jsou rezonatory na v oblist 7-9 GHz.

Odpovědět

Ach ty interpretace ...

Petr Ka,2013-09-13 11:55:07

Pod lidé vlivem sci-fi ztrácejí úsudek. Podle článku
http://arxiv.org/pdf/1302.5621.pdf
jde o deterministickou "teleportaci" stavů (nikoli atomů).

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz