Jihočeská univerzita a Biologické centrum AV ČR popularizují vědu  
Jihočeská univerzita a Biologické centrum Akademie věd ČR spojily své síly a startují nevšední projekt. Zajímavou formou budou prezentovat vědu a výzkum široké veřejnosti, a to ve zcela neobvyklém prostoru kostela Svaté Rodiny.



 

Společná iniciativa Jihočeské univerzity, Biologického centra AV ČR a Biskupského gymnázia v Č. Budějovicích s názvem „Akademická odpoledne“ má podobu pravidelného cyklu setkávání a přednášek. Cíl je jediný - jednoduchou a poutavou formou seznamovat veřejnost se zajímavými výsledky vědecké práce.

 

„Čtvrteční Akademická odpoledne budou příležitostí dát nahlédnout všem zájemcům široké veřejnosti včetně středoškolských studentů „pod pokličku“ práce v přírodních, technických, společenských a humanitních vědách, a přiblížit jim Jihočeskou univerzitu a Biologické centrum Akademie věd a časem snad i další výzkumná pracoviště“, upřesnil koncept cyklu rektor univerzity Libor Grubhoffer.

 

„Nápad uspořádat v Českých Budějovicích cyklus krátkých populárních přednášek a setkání s vědci, a to mimo akademické prostředí, v sakrálním prostoru není originální, přivezl jsem jej z německého univerzitního města Heidelbergu, kde mne přímo okouzlil“, svěřil se ředitel Biologického centra Miloslav Šimek. „Máme zde laskavostí Biskupského gymnázia a ve spolupráci s jeho spirituálem P. Josefem Prokešem k dispozici unikátní prostor kostela Svaté Rodiny. Ten se sice ještě zotavuje z potupného osudu za minulého režimu, ale má v sobě obrovský potenciál, a my jej chceme využít i pro osvětu a popularizaci vědy. Věříme, že si naše Akademická odpoledne najdou přízeň mezi mládeží, penzisty a vůbec u veřejnosti – všichni jsou srdečně zváni“, doplňuje Miloslav Šimek.

 

Půlhodinová setkávání s odborníky z Jihočeské univerzity a Akademie věd se budou konat každý čtvrtek od 16 hodin v kostele Svaté Rodiny na Senovážném náměstí v Č. Budějovicích, po přednášce bude následovat krátká diskuse. Cyklus odstartuje 3. října profesor Karel Skalický z Teologické fakulty tématem "Odkud se vzala v lidské mysli idea Boha?“

 

Akce je určena všem, kteří neustále hledají, ptají se, chtějí poznávat, učit se. Vstup na přednášky je zdarma.


Bližší informace:
prof. Ing. Miloslav Šimek, CSc. – ředitel Biologického centra AV ČR, v.v.i., tel.: 387 775 050, e-mail: simek@bc.cas.cz

Autor: Redakce
Datum: 01.10.2013 09:22
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz