Japonci mění atom za vítr  
Po katastrofální cunami, která smetla východní pobřeží Japonska a která byla příčinou katastrofy v atomové elektrárně Fukušima se Japonci poohlížejí po jiných zdrojích energie.


Plovoucí turbíny
Je už dlouho známo, že stabilní vítr na moři nebývá při pobřeží. Naopak, pro stále foukající vítr musíte dále od břehu, klidně 20 až 30 km. Ale jak na daném místě postavit větrnou elektrárnu? Hloubky okolo 20 metrů jsou limitní pro to, aby se ještě vůbec ekonomicky vyplatilo ukotvit stožár elektrárny do dna. Dále existuje už jenom jediné řešení  - plovoucí elektrárna, ukotvená kotvami a řetězy k mořskému dnu.

 

Malé projekty plovoucích větrných elektráren se testují v Portugalsku, nebo Norsku, ale Japonsko má před sebou mnohem ambicióznější cíl. Produkovat více jak 3,6GW energie z obnovitelných zdrojů, kde má klíčovou roli mají hrát právě větrné turbíny na moři – off-shore.  Japonsko má v plánu vyrábět 1GW ze 140 off-shore větrných elektráren.

 

Obráky zde
Obrázky turbín ze zálivu u Fukušimy přináší The New York Time ZDE.

V současnosti dokončují stavbu první tří pilotních elektráren nedaleko Fukušimy. Vše je 100% japonské, na stavbě se podílí konsorcium firem, jako jsou Hitachi, Mitsuhishi Heavy Indutries, Shmizu a další. První elektrárny mají náklady kolem 22 000 USD na 1kW, co6 je osmkrát více než u elektráren budovaných na souši, ale konsorcium slibuje tuto cenu rapidně snížit na zhruba dvojnásobek. Konstrukčně se jedná o gigantické plovoucí platformy, které kromě stožáru s turbínou s lopatkami o délce přes 100metrů nese i transformátory a všechno další potřebné zařízení. Vše je silnými řetězy z pokročilých materiálů ukotveno na mořském dně. Zařízení je konstruováno tak, aby vydrželo i ničivou sílu nejmohutnější hurikánů, které byly v oblasti pozorovány. Podle výrobců by minimální životnost měla být kolem 20 let.

 

Je vidět, že to mají dobře naplánováno a stabilní vítr v dané oblasti by mohl produkovat i relativně stabilní příkon elektrické energie. Ale ne všechno domysleli úplně do důsledku. Když se moře trochu rozbouří a jsou na něm třímetrové vlny, je přestup z převozního člunu na plovoucí platformu adrenalinový zážitek. Člun totiž poskakuje po hladině nahoru a dolu, zatímco ukotvená plošina se prakticky ani nehne. Ale prý se podobné drobnosti v budoucnu taky vyřeší.


Zdroj: NYTIMES

 

Autor: Martin Tůma
Datum: 01.11.2013 12:24
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz