Plošné spoje z inkoustové tiskárny  
Inkoust s nanočásticemi stříbra umožňuje vytisknout si na inkoustové tiskárně rychle a levně plošné spoje. Budeme si časem vyrábět domácí elektroniku sami?

 

Zvětšit obrázek
Inkoustový plošný spoj pro mikrokontroler open source vývojové desky Arduino. Kredit: Georgia Tech.


Dejme tomu, že by si někdo chtěl hrát s plošnými spoji. A vyrábět si je doma jako na běžícím pásu, rychle a levně. Právě tohle umožňuje technologie instantních inkoustových spojů, kterou uživatel zprovozní s běžnou inkoustovou tiskárnou a volně dostupným vybavením v ceně cca 300 dolarů. S touto technologií si vytisknete kompletní fungující plošný spoj za 60 sekund. Plošným spojům se dřív říkalo „tištěné spoje“, protože se v počátcích jejich průmyslové výroby používal sítotisk. Teď se tenhle výraz může s klidem vrátit zpět na výsluní.

 

Gregory Abowd. Kredit: Georgia Tech.

Gregory Abowd z Georgijského technologického institutu a jeho spolupracovníci věří, že novou metodou tvorby plošných spojů podpoří kreativitu začínajících hackerů a nadšenců, kterým jinak nejsou vlastní pokročilé technické dovednosti. Výhodou technologie je především její rychlost a nenáročnost na technické vybavení. Na rozdíl od již existujících metod výroby plošných spojů či podobných vodivých struktur jsou instantní inkoustové spoje vodivé prakticky vzápětí po vytištění.

 

Zvětšit obrázek
Klíčem k úspěchu je inkoust s nanočásticemi. Kredit: Georgia Tech.

Nedávný pokrok v nanotechnologiích umožnil vývojářům Abowdova týmu použít speciální inkoust obsahující sofistikované nanočástice stříbra. Díky tomuto inkoustu se mohli vyhnout komplikovanému procesu sintrování, čili spékání kovových částí plošného spoje. Právě sintrování je přitom časově náročné a také v mnoha ohledech riskantní, kvůli vysokým teplotám.

Zvětšit obrázek
Plošný spoj, vytvořený klasicky. Kredit: Mike1024.

Abowd a spol. došli po sérii experimentů k závěru, že jejich tisk plošných spojů na inkoustové tiskárně nejlépe funguje na papíru nasyceném pryskyřicí, na tenkém filmu z PET polyesteru a na lesklém fotopapíru. Případní nadšenci by se naopak měli vyhnout například plátnu anebo magnetickým materiálům.

 

Když už je instantní inkoustový spoj vytištěn, lze k němu snadno přilepit elektronické součástky, v případě potřeby i elektricky vodivým lepidlem. S touto technologií je možné mít v ruce fungující prototyp nějakého přístroje během pár hodin od dokončení návrhu plošného spoje. Podle vývojářů je jejich technologie velmi vhodná pro výuku. S její pomocí lze studenty seznámit se základními principy elektroniky a skoro nic to nestojí. Abowd a spol. s instantními inkoustovými spoji vytvořili například jednoduchý přístroj na bázi mikrokontroleru, tedy jednočipového počítače, který dovede určit, kolik ještě zbývá ve sklenici tekutiny.


 


 


Literatura

Georgia Tech News 5. 11. 2013, Wikipedia (Printed circuit board).

Datum: 12.11.2013 12:32
Tisk článku


Diskuze:

Tak nevím, ale mám pocit, že to už tedy pár let je

Lvy Janáček,2013-11-18 23:41:25

Aspoň teda InkTec už tyto inkousty asi pět let prodává, takže v čem je rozdíl vlastně? Více info viz: http://inktec.com/english/product_info/electronic_tec.asp

Odpovědět

Inkoust vs. laser

Karel Marsalek,2013-11-13 09:00:00

Dekuji autorovi za zajimavy clanek. Tisk inkoustovou tiskarnou primo na material desky plosnych spoju je velmi inovativni. Video vespod clanku vsak ukazuje soucasnou "domaci" vyrobu plosnych spoju. Predloha se vytsikne laserovou tiskarnou na papir, ten se prilozi na desku a zehlickou se prenese toner na medenou plochu. Volne plochy se odleptaji a tonerem pokryta mista tvori vodive spoje.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz