Čím méně uživatelů Internet Exploreru, tím méně vražd  
Pokud ještě někdo pochyboval, že Internet Explorer je čisté zlo, zde podáme jasný důkaz, jasnou korelaci mezi klesajícím počtem uživatelů tohoto prohlížeče a počtem vražd v USA.

 

Korelace není kauzalita, ale určitě je koincidence
Hned na počátku je tu další šokující zjištění – jasná, statistikami podložená korelace mezi četností výskytu autismu v USA a produkcí bio potravin tamtéž. Tak, a teď se na chvilku zastavme a přemýšlejme. Je pravdou, že když jsou dvě křivky v grafu nápadně podobné, že jedno způsobuje druhé? Tedy konkrétně, že klesající počet uživatelů Internet Exploreru vede k poklesu počtu vražd, nebo že více biopotravin rovná se více autistů? Pokud si odpovíte v obou případech ne, i když u toho Internet Exploreru si tím nejsem jistý, protože i krátké používání tohoto programu ve mně vzbuzuje neodolatelnou touhu zakroutit jeho tvůrcům krkem, takže pokud si odpovíte dvakrát ne, je to projev zdravého selského rozumu. Tvrzení, že jev A – tady pokles uživatelů IE, nárůst produkce biopotravin, způsobuje jev B – v našem případě pokles počtu vražd nebo nárůst počtu autistů je totiž potřeba doložit. To co vidíme na grafu je korelace, možná souvztažnost, ale ne kauzalita, že tedy jev A způsobuje jev B. Nemůže ale říci ani opak, že jev A určitě nemůže zajev B, takový stav se nazývá koincidence, tedy stav, kdy nevíme, jestli pozorovaná souvztažnost je pouze náhodná nebo ne.

 

Pro vědce, který si toto označení zaslouží, je tato věc naprosto jasná. Když mezi sebou dva jevy korelují, může to být známkou příčinné souvislosti. A pak začne hledat příčiny, rozpitvávat podrobnosti a jednu po druhé vylučovat možnosti příčinných souvislostí, až najde nějakou, kterou vyloučit nelze. Pak může prohlásit, že podle současné úrovně poznání jev A způsobuje jev B. Anebo vyloučí všechny možnosti a potom podle něj jev A nijak nesouvisí s jevem B. To je vědecký přístup, který je správný. Samozřejmě to tvrzení může projít revizí, jako tomu bylo u studie Pensylvánské univerzity, která prokázala v roce 1999 souvislost mezi usínáním dětí při rozsvíceném světla a následnou krátkozrakostí v dospělosti.

O 10 let později byla vyvrácena jinou studií z Ohijské státní univerzity, která prokázala dědičnou souvislost mezi krátkozrakostí u rodičů a dětí. Z pohledu rizika krátkozrakosti je tedy jedno, jestli děti usínají při světle nebo potmě, důležité je, jestli jejich rodiče jsou krátkozrací nebo ne. 

 

Bohužel ne každému je rozdíl mezi korelací a kauzalitou jasný. Anebo jej nechce vidět. To už se ale od vědy posouváme do oblasti propagandy. Korelací, vydávaných za příčinnou souvislost najdeme v minulosti celou řadu v širokém výběru oblastí. Jako příklad, aktuální k současnému dění lze třeba uvést tvrzení, že kouření marihuany vede k rozvoji závislosti na tvrdých drogách. Jistě, zřejmě každý, kdo užívá tvrdé drogy, dříve kouřil trávu. Ale vsadil bych se, že také pil a celá řada z nich kouřila obyčejné cigarety. Ale už nikdo netvrdí, že pití alkoholu vede k rozvoji závislosti na tvrdých drogách, ani to neřeknou o kouření. Oboje jsou totiž státem tolerované drogy a stát na nich tvrdě vydělává. Ale ne tak na marihuaně, ta je tabu. V této souvislosti se ale přímo naskýtá otázka:

 

Je drakonická policejní razie proti grow shopum probíhající  v době, kdy se začíná do lékáren zavážet sice předražená, ale legální  marihuana,  pouhou korelací, nebo tam někde v pozadí dříme kauzalita?

Zdroje: http://cs.wiktionary.org/wiki/koincidence
 http://cs.wikipedia.org/wiki/Korelace
 http://cs.wikipedia.org/wiki/Kauzalita

Autor: Martin Tůma
Datum: 25.11.2013 12:50
Tisk článku


Diskuze:

Vtipný článek... :-)

Ctibor Jablonický,2013-11-27 13:10:32

Vtipný článek, který ve mne vyvolal vzpomínku na jedno tvrzení. Kdyby se praotec Čech nezastavil na hoře Říp, v zemi která oplévá mlékem a strdím, a pokračoval dále na západ, na Pyrenejský poloostrov, tak by nyní celá a jižní a střední Amerika mluvila Česky, pouze v Brazilii by se mluvilo Slovensky. :-)

Odpovědět

Počet vražd v USA nebo USA?

Jiří Večeřa,2013-11-27 09:55:55

Pravděpodobně půjde o vraždy v USA nebo jde o vraždy USA např. za použití dronů?

Odpovědět

...

Jan Kment,2013-11-26 13:10:15

Velmi vtipný článek, díky! Věda by měla opravdu více přemýšlet o svých metodách. "Věda neschopná krize svých pojmů se stává dogmatickou.", říká, myslím, pan Bělohradský.

Odpovědět

Skryté premenné v predpokladoch!

Anton Matejov,2013-11-26 11:54:15

Krásne to sem tam ukazujú príklady z matematická logiky a matematické dôkazy. Z nesprávneho alebo z neúplného predpokladu môžeme vypočítať čokoľvek.Príliš často sa zabúda na skryte premenne v predpokladoch. Zneužíva sa to často v propagande, politike, v reklame aj v ekonomických teóriach a podobne. Pekne to ukazujú aj spory v ohľade globálneho otepľovania a znečisťovania prírody. Niektoré štáty nútia k rozpredaniu prírodných zdrojov. Súkromníci sa lepšie postarajú o majetok, zaplatia sa dlhy a naštartuje sa aj neaká zamestnanosť. Ako pekný predpoklad ktorý implikuje úspešný výsledok!? No v tých ekonomických teóriach sa nepočíta s vyčerpateľnosťou prírodných zdrojov, znečistením prírody. Ani s prírody sa nedá donekonečna drancovať, lebo aj ona má limity, cenu. Narušenie jedného článku môže viesť ku katastrofickým reťazovým reakciám. Aj výrub pralesov asi spôsobuje nárast prírodných katastróf a zmenu klímy. Príroda ma svoju cenu, rovnováhu a dobu sebaobnovy, regenerácie. Narušenie obnoviteľných zdrojov prírody môže mať ničivé reťazové následky.
Druhá ekonomická kríza tiež jasne naznačila pochybnosť krytia národných mien a menovej politiky. Tie svoje ekonomické teórie by si mali poopravovať, lebo často nemajú všetke premenné už v predpokladoch. A to môže mať fatálne následky pre celé ľudstvo!

Odpovědět

Dva další příspěvky

Jan Vandrovec,2013-11-25 22:58:26

a) jeden aprílový: pastafariáni jasně ukazují, že globální oteplení je v přímé úměře k úbytku pirátů, a to už od 18. století;
b) jeden smrtelně vážný (protože stojí desítky miliard regulací a dotací, a tím hospodářský úpadek Evropy vůči ostatnímu světu): globální oteplení je přímo způsobováno člověkem, protože člověk přispívá ke zvyšování hladiny CO2 (sice jen zlomkem, ale i tak...).

Odpovědět

Statistika :)

Jiří Eimotan,2013-11-25 18:44:13

Odpovědět

"statistika"

Curious Seeker,2013-11-25 17:18:12

Tento clanok je pod uroven tohto serveru. Na 1.aprila by to este preslo ale inak...

Odpovědět


Vy jste četl jen poslední větu

Jenda Krynický,2013-11-25 20:17:56

nebo jste po jejím přečtení zapoměl zbytek článku?
Ať už si o užívání marihuany myslíte cokoli, to, že se často zaměňuje korelace a kauzalita, je pravda a vůbec nezaškodí si to občas připomenout.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz