Špionážní dron připomíná poštolku  
V loňském roce americká armáda vypsala výběrové řízení na malý dron velikosti ptáka, který by dokázal kroužit ve vzdušných proudech a nevzbuzoval podezření. Jak se společnosti Prioria zadání podařilo splnit, můžete posoudit sami. Na veřejnost se dostalo demo video nabídky.

 

 

 

Zvětšit obrázek
Kredit: Prioria/Wired

Dron nazvaný Maveric má pružná křídla, zaoblené tělo a na ocase tlačnou vrtulí. V letu si ho lze snadno splést s kroužící vránou, poštolkou či jiným dravcem. Vystoupat může do výšky sedm a půl kilometru (25 000 stop) a letět rychlostí až sto kilometrů za hodinu (65 mph).

Zvětšit obrázek
http://www.prioria.com/

Vypouštět se dá ručně nebo lze k šetření energie baterie využít speciální katapult. Motorek je tak tichý, že z výšky nad 100 metrů ho není slyšet. Fotoaparát má pták v podbřišku a je v otočné kouli, kterou lze dle potřeby zaměřit natáčet všemi směry. Baterie vydrží ptákovi na hodinu provozu. Výměna za novou zabere jen 30 sekund. I tak je taková operace značně riskantní. V případě odhalení dá přistávací manévr  protivníkovi jasně najevo, odkud vítr fouká. K čemu přesně Maverica armáda tak rychle potřebuje, nezveřejnila. Nejspíš ke špehování nic netušících teroristů.


Obvykle trvá roky, než se obdobná zakázka vyřeší, předvede a produkt je ve stavu schopném předání. Technikům z Priorie na to stačilo půl roku a v kapse již mají smlouvu na 36 zhruba kilogramových ptáků (2,5 libry). Zakázku za čtyři a půl milionu dolarů armáda prý dostane již příští měsíc a vojáci údajně ovládání Maverika trénují.

 

Pramen:  Prioria


 

Starší a menší kolega připomínal kolibříka:




Datum: 28.11.2013 18:32
Tisk článku

Související články:

V průlomovém testu letěla společně čtveřice poloautonomních střel LRASM     Autor: Stanislav Mihulka (09.04.2024)
Podivuhodný autonomní „věčný“ dron se nabíjí na elektrickém vedení     Autor: Stanislav Mihulka (06.04.2024)
Mateřské drony pro FPV drony mohou přinést zvrat na bojištích     Autor: Stanislav Mihulka (27.03.2024)
Unikátní dron Scitor-D s pulzačním pohonem slibuje záplavu levných tryskáčů     Autor: Stanislav Mihulka (07.03.2024)
Přísně utajovaný dron XQ-67A absolvoval první let     Autor: Stanislav Mihulka (02.03.2024)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz