Dobrovolníci Einstein@Home ulovili čtyři gama pulsary  
Distribuované výpočty projektu Einstein@Home potvrdily svoji sílu. Dobrovolníci objevili v datech z kosmické gama observatoře Fermi čtyři mladičké pulsary, skrývající se v galaktické rovině Mléčné dráhy.


 

Zvětšit obrázek
Čtyři nové gama pulsary v galaktické rovině. Kredit: Knispel/ Pletsch/ AEI/ NASA/ DOE/ Fermi LAT Collaboration.

Čtenářům OSLA jistě není neznámý projekt distribuovaných výpočtů Einstein@Home, který od roku 2005 hledá gravitační vlny v datech detektorů LIGO a od roku 2009 také radiové pulzary v datech radioteleskopu Arecibo. K srpnu 2012 se na tomto globálním projektu podílelo přes 300 tisíc dobrovolníků z 221 zemí světa, kteří dali dohromady výpočetní sílu 1,005 petaFLOPS, což v tu dobu řadilo projekt Einstein@Home mezi prvních dvacet z TOP500 superpočítačů světa.Vedle sestavování mezinárodních výzkumných týmů a pořádání mezinárodních konferencí, jako je právě probíhající akce Prague Synergy 2013, věnovaná otázkám výzkumu černých děr a neutronových hvězd, rentgenové astronomie, teorie akrečních procesů a alternativních teorií gravitace, jsou planetární sítě distribuovaných výpočtů další pozoruhodnou možností, jak do vědy zapojit prakticky celou planetu.

 

Holger Pletsch. Kredit: Max Planck Institute.


Husarský kousek s využitím síly Einstein@Home teď předvedli Holger Pletsch z německého Institutu Maxe Plancka pro gravitační fyziku, přezdívaného jako Institut Alberta Einsteina (AEI) a jeho kolegové. Nadšení dobrovolníci Einstein@Home od poloviny roku 2011 na svých počítačích analyzují i data kosmické gama observatoře Fermi a ve spolupráci s Pletschovým týmem nedávno objevili čtyři nové gama pulsary, čili neutronové hvězdy, které o sobě dávají vědět v oblasti gama záření. Podle Pletsche tím prokázali astrofyzice neocenitelnou službu.

 

Zvětšit obrázek
Prague synergy 2013. Kredit: UF FPF SU.


Je to nepochybně přelomový počin. Takový projekt SETI@Home je už kultovní záležitostí a jeho charakteristické rozhraní přispělo k utváření vjemu 21. století. Jenže, jak všichni víme, v SETI nic nenašli. Což je poněkud demotivující. Projekt Einstein@Home teď naopak prokázal nade vší pochybnost, že má smysl se podílet na projektech distribuovaných výpočtů a že to může přinést hmatatelný dotek vědecké slávy. Dobrovolníci, kteří přispěli přímo k objevení čtyř zmíněných gama pulsarů jsou prý zcela uchváceni. Thomas M. Jackson z Kentucky, USA, nejdřív nevěřil, že by právě on něco objevil. Myslel, že si z něj někdo střílí. Hans-Peter Tobler z německého Rellingenu je zase dobrovolníkem Eistein@Home už od roku 2005. I když není profesionálním astronomem či astrofyzikem, tak ho vesmír fascinuje a je rád, že mohl osobně přispět k jeho výzkumu.


 

Hans-Peter Tobler se pyšní potvrzením podílu na objevech gama pulsarů. Kredit: HP Tobler.

 

Zvětšit obrázek
Ostřílený Fermi. Kredit: NASA.

Pro zúčastněné vědce je zase skvělé, že nově objevené gama pulsary jsou vlastně dost výjimečné. Především dlouho unikaly naší pozornosti, což je nutné důkladně analyzovat. Zároveň se všechny čtyři nacházejí v galaktické rovině a očividně jsou viditelné jen v oblasti gama záření. U dvou z nich Pletsch a spol. zaznamenali poruchu rotace (pulsar glitch), při níž pulsar náhle zrychlí a pak postupně zpomaluje na původní rychlost rotace. Může mu to trvat hodiny anebo také celé dlouhé měsíce. Příčiny takových poruch nejsou známé, odborníci mají obvykle za to, že jde o nějaké vnitřní příčiny. Jejich měření ale každopádně může poskytnout cenné informace o vnitřku neutronových hvězd. Zároveň se ví, že podobné poruchy rotace pulsaru jsou typické pro velmi mladé pulsary. Pletschův tým odhaduje, že objevili zcela čerstvé pulsary, o stáří 60 tisíc a možná jen pouhých 30 tisíc let. Lov na gama pulsary pokračuje!

 

 

 


Literatura

Max-Planck-Gesellschaft Research News 27. 11. 2013, Astrophysical Journal Letters 779: L11, Wikipedia (Einstein@Home, Glitch/ astronomy).

Datum: 30.11.2013 10:19
Tisk článku


Diskuze:

prispevok

Miroslav Novak,2013-11-30 16:18:28

som rad, ze mozem prispiet aj ja svojimi moznostami.
mam na konte 12 581 000 kreditov.
http://boincstats.com/en/stats/-1/user/list/0/12900#12995

Ako ste na tom ostatni?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz