V Mexiku ukradli auto s radioaktivním kobaltem  
Mexická Komise pro jadernou bezpečnost (CNSNS) informovala veřejnost, že neznámý zloděj ukradl kamion převážející z nemocnice ve městě Tijuana materiál obsahující kobalt-60.


 

Která z variant asi bude ta pravá:
a) Krádež mají na svědomí teroristi
b) Mafie, která hodlá využít kobalt k vydírání
c) Krádež s cílem prodat materiál teroristům
d) Někdo šlohnul auto a nevěděl, co v něm je...

Radioaktivní odpad měl dorazit  do skladu na radioaktivní odpad v lokalitě Tepojaco, poblíž Mexico City už předevčírem. Nedorazil.
Mexické úřady vydaly tiskovou zpávu pro veřejnost v níž se praví, že materiál byl v době krádeže řádně zabezpečen, nicméně že při odstranění stínění, hrozí jak nebezpečí kontaminace, tak smrtelné ozáření.
Incidentem se již zabývá Mezinárodní agentura pro atomovou energii, která dohlíží a stanovuje pravidla pro mírové využívání jaderné energie. Je rovněž orgánem zodpovědným za kontrolu dodržování Smlouvy o nešíření jaderných zbraní.  MAAE nabídla Mexiku pomoc, pokud o ní požádá. 

 

Poznámka:

Zvětšit obrázek
Sídlo Mezinárodní agentury pro atomovou energii je ve Vídni. (Kredit: Thjurexoell, Wikipedie)

Kobalt je tvrdý kov s namodralým nádechem, zlepšuje vlastnosti slitin, barví sklo na modro. Bývá také součástí glazur. Jako mikroprvek jej ale potřebují i organismy. V medicíně je jeho nestabilní izotop používán jako zdroj radioaktivního. Ten se připravuje ozářením stabilního izotopu kobaltu 59Co. V jaderném reaktoru tak vzniká izotop 60Co. Zapouzdřenému do olověného válečku se přezdívá „kobaltové dělo“ a používá se například k ozařování rakovinných nádorů. Ozáření zdravých tkání nejen, že buňky usmrcuje ale u těch, které přežijí, navozuje rakovinné dělení a právě to zlodějům hrozí.



Doplnění 5.12.2013
Podle všeho se jednalo o variantu d – lupičům se líbil drahý a hezký van, tak jej ukradli. Co veze to netušili. Potom v klidu někde za větrem otevřeli schránku a když dostali dostatečně silnou dávku, aby jim z toho začalo být blbě, všechno nechali ležet a utekli. Jak vůz, tak kobalt je teď v rukou úřadů a tím pádem v bezpečí. Doufejme, že policie najde oba lupiče nebo alespoň identifikuje jejich těla. Kobaltové dělo je velmi silný zářič, je velmi pravděpodobné, že za dobu manipulace s válečkem se vystavili smrtící dávce záření. V tom případě se mnou jistě budete souhlasit, že si lupičové in memorial zaslouží nominaci na Darwinovu cenu. Zdroj: http://www.iaea.org/newscenter/news/2013/mexicoradsource2.html

Pramen: IAEA  http://www.iaea.org/newscenter/news/2013/mexicoradsource.html

Autor: Martin Tůma
Datum: 04.12.2013 13:54
Tisk článku


Diskuze:

K zamysleni

Igor Sedlák,2013-12-13 12:04:56

Darwinovu cenu jsem nijak zvlast nestudoval, ale vnimam ji jako oceneni za blbost vedouci k vlastni likvidaci. Tady to byla spis nevedomost + nahoda.
Smutne ovsem je, ze takove svinstvo neni radne zabezpeceno. Viz pripad z USA, kdy radioaktivni material se dostal do sberu a odtud az do betonarskych prutu.
To ze kamion "rozparali" znamena jenom, ze mozna znacne nastvane hledali neco cenneho.
Minimalne by takove auto melo mit doprovod a sledovaci system - "radne zabezpeceni" si predstavuju jinak, nez "zatim neprijeli, mozna se neco stalo"

Odpovědět

Je zajimave

Pavel Pelc,2013-12-07 20:38:24

ze presne totoez se stalo v MExico City v roce 62. Ukradeny rentgen ze zkrachovale nemocnice. 4 mrtvy 5 tezce ozarenych.

Odpovědět


Vyřazený rentgen samozřejmě nikoho neohrozí

Čestmír Berka,2013-12-15 14:17:49

v rentgenu se záření "vyrábí" přivedením vysokého napětí v řádu kV do rentgenky. Záření vzniká po dopadu elektronů na anodu v rentgence- bez elektřiny není rtg záření v rentgence . V Mexico City šlo o kobaltový zářič. Tragická radiační nehoda tohoto druhu se stala v září r.1987 v městě Goiania oblasti Goias v Brazílii, kde z radioterapeutického ozařovače určeného k vyřazení byl neodborně a nekontrolovaně vyjmut cesiový zářič 137Cs o aktivitě cca 50 000 GBq. Neznalí pracovníci jej vzali domů, rozebrali a pak prodali do šrotu. Pracovníci skladu odpadových surovin dále rozdělali zářič a jeho jednotlivé části vzali domů (líbilo se jim modravé světélkování!), dokonce si s nimi hrály i děti. Výsledkem bylo 5 úmrtí na nemoc z ozáření, 20 osob mělo lokální radiační popáleniny (většinou na rukách).

Odpovědět

No

Petr Jíčínský,2013-12-06 19:28:27

Spekulovat nad Darwinovou cenou se mi jeví poslední roky jako dost bulvární, přitom definice je celkem jasná. Člověk svým činem musí vyřadit svůj (špatný) genetický materiál z lidského genofondu, ergo nesmí mít potomky. Až pak je možné se bavit vhodnosti Darwinovy ceny. Dnes se o Darwinových cenách mluví u kdejaké kuriózní nehody, kdy se nikomu nic nestane, natož aby byla splněna základní podmínka.
Podle všeho nešlo o krádež jen dodávky Wolkswagen rok 2007, ale zloději šli cíleně po té 40ti gramové patroně, protože jinak by přístroj nerozebrali způsobem, jakým ho demolovali, doslova ho rozpárali. Takže nejpravděpodobnější varianta je zisk z prodeje.
Video (nikoli ilustrační):
http://edition.cnn.com/2013/12/06/world/americas/mexico-radioactive-theft/

Odpovědět

Zcizit x odcizit

Michal Szotkowski,2013-12-05 19:51:25

ad "... že materiál byl v době zcizení řádně zabezpečen ..."

Já myslím že materiál byl odcizen, ne zcizen.

Odpovědět


Á pán je právník

Jenda Krynický,2013-12-05 20:59:52

jen nevím jestli tenhle nesmysl šířit z právničtiny do češtiny.

Odpovědět


Nesmysl?

Jaromír Ticháček,2013-12-05 21:19:13

Já mám zvláštní pocit, že je to přesně naopak, než uvádíte. Nejde o šíření nějakého nesmyslu. Slovo zcizit se do češtiny dostalo z právní terminologie, a to, že se během času začalo díky nevědomosti používat ve zcela špatném významu je chybou, která by asi měla být napravena. Nakonec, kdyby veřejnost používala nějaký odborný termín z vašeho oboru zcela nesmyslně, patrně byste se čas od času také ozval.

Odpovědět


Nešvary

Petr Jíčínský,2013-12-06 19:40:33

Takových nešvarů je celkem dost, od nevinných, které hledají jen zvláštnější slovo po tupé myšlenkové zločiny v podobě "teplota na slunci / ve stínu". V druhém případě bych bral občanky :-)

Odpovědět

vice zde:

Martin Tůma,2013-12-05 12:56:03

http://www.iaea.org/newscenter/news/2013/mexicoradsource2.html

Odpovědět

Posledni novinky

Martin Tůma,2013-12-05 12:53:56

Podle vseho se jednalo o variantu d - libil se jim drahy a hezky van, tak jej slohli a co veze netusili. Potom v klidu nekde za vetrem otevreli schranku a kdyz dostali dostatecne silnou davku, aby jim z toho zacalo byt blbe, vsechno nechali lezet a utekli. Podle policie si je vysvednout, az prijdou umrit do nemocnice :( Jak vuz, tak kobalt je ted v rukou uradu a tim padem v bezpeci.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz