V Mexiku ukradli auto s radioaktivním kobaltem  
Mexická Komise pro jadernou bezpečnost (CNSNS) informovala veřejnost, že neznámý zloděj ukradl kamion převážející z nemocnice ve městě Tijuana materiál obsahující kobalt-60.


 

Která z variant asi bude ta pravá:
a) Krádež mají na svědomí teroristi
b) Mafie, která hodlá využít kobalt k vydírání
c) Krádež s cílem prodat materiál teroristům
d) Někdo šlohnul auto a nevěděl, co v něm je...

Radioaktivní odpad měl dorazit  do skladu na radioaktivní odpad v lokalitě Tepojaco, poblíž Mexico City už předevčírem. Nedorazil.
Mexické úřady vydaly tiskovou zpávu pro veřejnost v níž se praví, že materiál byl v době krádeže řádně zabezpečen, nicméně že při odstranění stínění, hrozí jak nebezpečí kontaminace, tak smrtelné ozáření.
Incidentem se již zabývá Mezinárodní agentura pro atomovou energii, která dohlíží a stanovuje pravidla pro mírové využívání jaderné energie. Je rovněž orgánem zodpovědným za kontrolu dodržování Smlouvy o nešíření jaderných zbraní.  MAAE nabídla Mexiku pomoc, pokud o ní požádá. 

 

Poznámka:

Zvětšit obrázek
Sídlo Mezinárodní agentury pro atomovou energii je ve Vídni. (Kredit: Thjurexoell, Wikipedie)

Kobalt je tvrdý kov s namodralým nádechem, zlepšuje vlastnosti slitin, barví sklo na modro. Bývá také součástí glazur. Jako mikroprvek jej ale potřebují i organismy. V medicíně je jeho nestabilní izotop používán jako zdroj radioaktivního. Ten se připravuje ozářením stabilního izotopu kobaltu 59Co. V jaderném reaktoru tak vzniká izotop 60Co. Zapouzdřenému do olověného válečku se přezdívá „kobaltové dělo“ a používá se například k ozařování rakovinných nádorů. Ozáření zdravých tkání nejen, že buňky usmrcuje ale u těch, které přežijí, navozuje rakovinné dělení a právě to zlodějům hrozí.



Doplnění 5.12.2013
Podle všeho se jednalo o variantu d – lupičům se líbil drahý a hezký van, tak jej ukradli. Co veze to netušili. Potom v klidu někde za větrem otevřeli schránku a když dostali dostatečně silnou dávku, aby jim z toho začalo být blbě, všechno nechali ležet a utekli. Jak vůz, tak kobalt je teď v rukou úřadů a tím pádem v bezpečí. Doufejme, že policie najde oba lupiče nebo alespoň identifikuje jejich těla. Kobaltové dělo je velmi silný zářič, je velmi pravděpodobné, že za dobu manipulace s válečkem se vystavili smrtící dávce záření. V tom případě se mnou jistě budete souhlasit, že si lupičové in memorial zaslouží nominaci na Darwinovu cenu. Zdroj: http://www.iaea.org/newscenter/news/2013/mexicoradsource2.html

Pramen: IAEA  http://www.iaea.org/newscenter/news/2013/mexicoradsource.html

Autor: Martin Tůma
Datum: 04.12.2013 13:54
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz