Na Slunci jsou gigantické konvekční buňky  
V datech orbitální Solar Dynamics Observatory (SDO) objevili gigagranule o průměru kolem 200 tisíc kilometrů. Plazma v nich teče rychlostí pouhých 8 metrů za sekundu.


 

Zvětšit obrázek
Gigagranule na Slunci. Barvy neodpovídají názvům. Kredit: D. Hathaway, NASA/ MSFC.

Slunce na nás žhne ze středu Sluneční soustavy jako koule rozpálených plynů. Už to je zneklidňujícím způsobem úžasné, zblízka je ale Slunce ještě mnohem dynamičtější. Vědci už delší dobu uvažovali o gigantických proudech plazmy protékajících povrchem Slunce, až teď se ale snad dočkali jejich potvrzení. Vše nasvědčuje tomu, že na Slunci jsou obrovitánské konvekční buňky, čili systémy stoupajících a klesajících konvekčních proudů sluneční plazmy v uzavřené smyčce. Tyto megabuňky jsou mnohem větší a mnohem pomalejší než všechno, co jsme zatím kdy na Slunci viděli. Některé z nich jsou tak velké, že by se rozprostíraly před polovinu vzdálenosti mezi Zemí a Měsícem.

 

Zvětšit obrázek
David Hathaway. Kredit: NASA/ MSFC.


Solární fyzik David Hathaway z Marshall Space Flight Center v Huntsville, Alabama a jeho spolupracovníci analyzovali data orbitální observatoře Solar Dynamics Observatory (SDO), kterou NASA provozuje právě za účelem detailního výzkumu vrchních vrstev Slunce a také slunečního magnetického pole. Ukázalo se, že sluneční plazma plyne v útvarech, tedy v konvektivních proudech, které mají napříč nějakých 200 tisíc kilometrů. Materiál, který se pohybuje ve směru rotace Slunce, má podle autorů zároveň tendenci pohybovat se směrem k rovníku, čím se přenáší úhlová hybnost. V důsledku toho rotuje rovníková hmota Slunce o 30 procent rychleji, než je tomu na pólech planety.

 

Zvětšit obrázek
Solar Dynamics Observatory. Kredit: NASA, Wikimedia Commons.


Podle Hathawaye tyhle gigantické konvekční buňky souvisejí s pohybem magnetických polí uvnitř Slunce a také s objevováním slunečních skvrn. Pokud by to tak bylo, tak zřejmě také významně ovlivňují sluneční erupce. O poznání skromnější varianty těchto konvekčních buněk o průměru zhruba 1000 kilometrů popsal v roce 1801 William Herschel. Na Slunci existují vždy tak 8 až 20 minut a jsou známé jako granule. V šedesátých letech fyzici objevili supergranule, které mívají průměr kolem 30 tisíc kilometrů a vydrží až 24 hodin. Zmíněné gigagranule o průměru 200 tisíc kilometrů předpověděli už v roce 1968. Od té doby je všichni hledají.

 

Zvětšit obrázek
Granule na Slunci. Kredit: NASA, Wikimedia Commons.


Jejich objev už vlastně ohlásilo několik výzkumných týmů, nikdy se to ale zatím s jistotou nepotvrdilo. Není se moc čemu divit, protože sluneční hmota se v gigagranulích pohybuje doopravdy velice pomalu. A tak se těžko hledá. Plazma v granulích proudí rychlostí 3 tisíce metrů za sekundu, v supergranulích asi tak 300 až 500 metrů za sekundu a v giagranulích se plazí hlemýždím tempem 8 metrů za sekundu. Protipólem rychlosti proudění v gigagranulích je jejich výdrž, která se měří na měsíce. Hathaway a spol. při výzkumu využili možností observatoře SDO, která Slunce pozoruje dlouhodobě a v jejích datech lze zachytit subtilní změny, probíhající na delší časové škále.

Nebyla by to věda, kdyby všichni přijali nový objev bez reptání. Pozorované gigagranule se totiž v několika charakteristikách liší od těch namodelovaných. Například, modely říkají, že by gigantické konvekční buňky měly být uspořádané od severu k jihu poblíž slunečního rovníku, ale Hathaway a spol. takové uspořádání nenalezli. Ve skutečnosti gigagranule pozorovali spíše blíž k pólům. Podle některých ohlasů to je problém a bude nutné vyjasnit, jestli se mýlí modeláři anebo Hathawayův tým.

 

 

 

 

 


Literatura

Nature News 5. 12. 2013, Science 342: 1217-121, Wikipedia (Convection cell, Solar Dynamics Observatory, Granule/ Solar physics).

 

 

Datum: 09.12.2013 15:36
Tisk článku

Související články:

Záhadné škytání supermasivní černé díry vyvolává obíhající malá černá díra     Autor: Stanislav Mihulka (01.04.2024)
„Kapesní“ fúzní reaktor překročil magickou hranici 100 milionů °C     Autor: Stanislav Mihulka (03.06.2023)
Čína zdokonaluje monitoring kosmického počasí     Autor: Dagmar Gregorová (26.11.2022)
Čerstvý rekord tokamaku EAST: plazma 70 milionů °C na 17 minut     Autor: Stanislav Mihulka (06.01.2022)
Předpověď klimatu z letokruhů?     Autor: Josef Pazdera (15.07.2021)



Diskuze:

Jazykové okénko

Pavel A1,2013-12-10 19:09:08

Abych zvýšil úroveň vašeho webu, dovoluji si vás upozornit na jeden omyl, který poslední dobou vídám a slýchám stále častěji.

Ačkoliv slovo plazma v češtině má dvojí skloňování, každé toto skloňování má jiný význam (podobně jako v angličtině sloveso hang může být pravidelné i nepravidelné, ovšem s velmi rozdílným významem).

Takže pokud píšete o krevním oběhu octomilek, píšete o jejich plazmě. Ale pokud píšete o dějích na slunci, píšete o slunečním plazmatu.

Odpovědět

Kdesi byla teorie o "elektrickém" vesmír

Jaroslav Mrázek,2013-12-09 16:27:29

Nejen Slunci----- :-) A magnetické siločáry podle pravidla pravé ruky....

Odpovědět


Re:

Vít Výmola,2013-12-09 20:19:36

Nebudu jim linkováním přidávat na popularitě, nicméně na pavědeckých serverech (i u nás) je teorie elektrického vesmíru stále oblíbená. Navzdory faktům a chybějícím argumentům, které ovšem nahrazuje klasické obviňování vědců ze lží a konspirací, v čele s imperialistickou židozednářskou vládou a NASA.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz