Proč se Google najednou tak zajímá o roboty?  
Google si pořídil osm špičkových vývojářů robotů a strojového vidění. Chystají na nás chytré postele, asistenty pro seniory anebo armádu zlých robotů?



 

Zvětšit obrázek
Dělají v Google tohle? Kredit: 20th Century Fox.

Internetový gigant Google vzbudil velikou pozornost, když nedávno potichu nakoupil osm společností, které se řadí mezi současné špičky ve vývoji pokročilé robotiky. Lidé z Google se k tomu moc nevyjadřují, komentují to jako součást vizionářských projektů, kterými se v Google zabývají. Komentátoři nad tím ale kroutí hlavou. Nové akvizice Google sídlí v USA i v Japonsku a vytvářejí rozmanité produkty, od kráčejících humanoidních robotů, přes čtyřnohé vojenské transportéry až po průmyslové robotické paže a systémy strojového vidění.

 

Zvětšit obrázek
Co asi zamýšlejí s roboty? Kredit: Coolcaesar.


Zamýšlejí snad v Google novou řadu robotických mazlíčků? Vyvíjejí nové šikovné roboty do skladišť? Anebo staví humanoidy s brýlemi Google Glass, poháněné cloudovou inteligencí, kterými nás Google chce nahradit? Kdo viděl dejme tomu Proyasův „I, robot“ (2004), tak si jistě vzpomene na chladnou strojovou inteligenci VIKI (Virtuální Interaktivní Kinetická Inteligence), která ovládla společnost US Robotics a hodlala řídit celé lidstvo. Will Smith by měl pro jistotu prohledat Googleplex a ověřit, že Schmidt, Page a Brin jsou stále pány situace. Andy Rubin, který šéfuje novou robotickou divizi Google se sídlem v kalifornském Palo Alto, k tomu prý nechce říct nic bližšího.

 

Zvětšit obrázek
Aktuální podoba webu společnosti Holomni. Kredit: Holomni.


Hvězdný tým robotiky ve společnosti Google teď zahrnuje především mediálně hodně viditelnou společnost Boston Dynamics z Massachusetts, která úspěšně vyvíjí roboty pro slavnou americkou vojenskou agenturu DARPA a mají na svém kontě čtyřnohé Cheetahy a Big Dogy i humanoidní Petmany a Atlasy. Dalšími úlovky Google jsou japonský výrobce humanoidních robotů lidské velikosti Schaft, a sestava kalifornských společností – Meka a Redwood Robotics, vyrábějící menší humanoidní boty a robotické paže pro výrobní linky, Industrial Perception, kteří dělají software pro strojové vidění, Bot & Dolly a Autofuss vyvíjející technologie strojového snímání a zpracování pohybu a také výrobce robotických kol Holomni. Pro dokreslení situace, Google nejsou v posedlosti roboty jediní. Amazon loni koupil za 750 milionů Kiva Systems, výrobce robotů na kolech pro velkosklady. Apple zase utratí 10,5 miliardy dolarů za pokročilé průmyslové roboty.

 

Zvětšit obrázek
Nyní pod vlajkou Google. Kredit: Boston Dynamics.


 

Zvětšit obrázek
Google vládne i v Bot and Dolly. Kredit: Bot and Dolly.

Šéf britské Bristol Robotics Laboratory Chris Melhuish poznamenává, že pouhý seznam společností pořízených do stáje Google příliš nevypovídá o tom, co zamýšlejí. Mohlo by to prý být cokoliv od chytré postele až po svižného asistenta pro seniory. Will Jackson z Engineered Arts ve Falmouthu, vývojář humanoidního robota RoboThespian, podezřívá Google z vývoje robotického zřízence pro nákupní galerie či letiště. Prý určitě sázejí na větší ochotu zákazníků komunikovat s mechanickou postavou vybavenou strojovým úsměvem a očním kontaktem. Scott Eckert, ředitel Rethink Robotics vnímá počin Google jako potvrzení bouřlivého rozvoje robotických technologií, které budou tvarovat naši budoucnost. Co myslíte, proč se Google najednou tak zajímá o roboty?

 

 


Video

 

Literatura

NewScientist 16. 12. 2013, Wikipedia (Google).

Datum: 18.12.2013 17:55
Tisk článku



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz