Vodní kolo Wello  
Pro nás, kterým stačí otočit kohoutkem a za pár minut máme vody plnou vanu, je těžké se vžít do situace žen a dětí, které musí každý den několik hodin nosit vodu, aby bylo doma co pít, z čeho vařit a zbylo i na nejnutnější hygienu.

 

Chudoba se v mnoha místech Indie a Afriky krutě podepisuje na ženách, ale i dětech školního věku.  Místo vzdělávání, navštěvování kurzů, nebo produkování nějakých hodnot, které by je mohly vymanit z nuzoty, musí nosit vodu. S nápadem, jak to řešit přišla skupina nadšenců, kteří o sobě říkají, že jsou sociální organizací a sdružili se pod společností Wello. Sídlo má v USA.

 

Nápad vodního kola začali prověřovat v roce 2011 ve vesnických oblastech Rádžasthánu v Indii. Krátce na to Wello získalo podporu 100 000 dolarů z kanadského vládního programu. Projekt  „čistá voda k uhašení žízně všude na světě“ začíná získávat podporu umělců i široké veřejnosti.
Ze zkoušených prototypů se nejvíce  osvědčil plastový barel o objemu 50 litrů, který je zároveň jakýmsi kolečkem od trakaře. Snadno a bez námahy se s ním dá převést tří až pětinásobek toho, co jinak ženy tahají na hlavách, nebo na zádech.
 

 

 


Samozřejmě, že na trhu jsou produkty v podobě kár a vozíků s barely, které jsou schopny zajistit stejné potřeby. Jejich cena se ale pohybuje v rozmezí mezi 75 až 100 dolary.  Wello kolo bude na trhu za  25 - 30 dolarů. Má tedy možnost  ulehčí život  i těm, kteří by se k podobné vymoženosti pro svou chudobu neměli šanci dostat. Více vody znamená i více hygieny, možnost chovat zvířectvo, vypěstovat si zeleninu.  Wello má šanci zlepšit situaci těm nejpotřebnějším. Projektanti z Wello již přemýšlejí jak kolo vylepšit, aby vodu zároveň i čistilo...

 

wello in the field from wello on Vimeo.


 
Pramen: wellowater.org/

Datum: 09.01.2014 06:34
Tisk článku


Diskuze:

...

Petr Dyntar,2014-01-10 14:31:30

je to takové vtipné,oni si tam chudáci "vydělají" dolar za týden a povětšinou žijosu spíš uplně bez peněz,nemaj ani na kárku a někdo jim chce prodávat barel,protože je levnější..už je vidim jak 4 měsíce makaj,aby si koupili barel

Odpovědět

Jak moc velké usnadnění práce?

Ondřej Vališ,2014-01-10 12:10:51

Zajímalo by mě, jestli se autor tohoto zlepšováku nad tím trošku víc zamyslel, a nebo je to pouze prázdný dutý barel. Pokud tu vodu nebudou mít až povrch, a voda jim v tom bude čvachtat, tak to bude taky pěkná makačka. Pokud by uvnitř barelu byly komůrky, aby se voda nemohla samovolně přelévat. Tak by to jako zlepšovák určitě byl.

Odpovědět

je jedno co vymyslíme hlavně že to někdo platí

Josef Jindra,2014-01-10 10:44:56

No, ono asi jde hlavně o ten 100k$ grant, jinak je to zřejmá v reálu nepoužitelná blbost.

Odpovědět

Takže Číňan to vyrobí za 5 dolarů

Lvy Janáček,2014-01-10 01:10:59

a ten zbytek to se napakuje kdo? Překupníci nebo prodejci? A nebylo by lepší raději postavit fabryku přímo tam, kde je to potřeba a vyrábět to ještě levněji a tím pádem prodávat třeba za deset dolarů?

Odpovědět


Levnější by to nebylo.

Jaromír Ticháček,2014-01-10 22:25:17

Znamenalo by to, krom jiného, vyškolit pracovníky té fabriky. To by asi ještě šlo. Ale hlavně by bylo potřeba do té fabriky dopravit materiál. A kupodivu, stále je o něco praktičtější postavit takovou fabriku někde blízko chemičky, která je schopna ten polotovar ze zdrojové suroviny vyrobit, nežli někde, kam je potřeba ten polotovar vozit přes půl světa. Měl byste pravdu v případě, kdy by byl přesunut celý výrobní proces do té cílové oblasti. Ale to znamená další potřebu kvalifikovaných sil. Podstata takových projektů je primárně v tom, že lidem o trochu usnadní práci. Tím jim zbyde o trochu více času a sil na něco jiného. Třeba na školu. Alespoň některým. Protože díky takovýmto jednoduchým nápadům se o trochu zvýší produktivita primární výroby, tedy pěstování potravy. A ta o trochu vyšší kvalifikace by usnadnila využití dalších prostředků. A nebojte, ta fabrika, byť na něco jiného, se tam časem také objeví.
A mimochodem... Představte si, jak by to tam mohlo vypadat, kdyby se vyplnily plány utopistů, kteří měli představu, že právě v takovýchto místech by měly být používány solární zdroje elektřiny. A nebýt tlaku aktivistů na jejich použití někde zcela jinde, mohly tam být, a tu vodu dopravovat ještě pohodlněji.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz