CDC varuje před „kapelou“  
Mezi mladými má i roztomilejší přezdívku „kapča“. Pro dříve narozené to byl „tripl“. Teď začíná předvádět, že je silnější než Herkules, jak zvládla technologii stealth a že si nic nedělá už ani z těch nejsilnějších antibiotik. Řeč je o neslavně proslulé kapavce.

 

Zvětšit obrázek
„Kapela“, „kapča“, „gonokok stealth“, „tripl“,... (Kredit: CDC)

S bakterií Neisseria gonorrhoeae, která využívá našich slabostí pro druhé pohlaví, se náš imunitní systém pasuje už tisíce let, ne-li déle. Během té doby se protivník naučil krást nám kousky lidského genomu, čemuž se říká horizontální genový transfer a co tak zaskočilo aktivisty v plynových maskách vytrhávající gmo kukuřici. Fikaná bakterie toho umí opravdu hodně. Vystrkuje na svém povrchu proteiny (Opa proteiny), kterými se přátelí s lidskými bílými krvinkami. Funguje to jako Rumburakův plášť neviditelnosti s kterým se jí daří proplouvat obrannými liniemi imunitního systému. V Americe Rumburaka neznají,  tak další z přezdívek gonokoka je „stealth“. Bakterie je mistr v převlékání a i když se začne náš imunitní systém přece jen „chytat“,  bakterie vyrukuje s další módní novinkou na svém povrchu. Proto je reinfekce kapavkou možná a častá. Po všech stránkách proti nám stojí silný protivník. Silný v pravém slova smyslu. Umí se pomocí svých výběžků ukotvit a držet silou, která je až stotisíckrát větší, než je hmotnost jeho těla. Jihoamerický brouk Herkules antilský, považovaný za nejsilnějšího na světě, je proti ní s nadzvednutím břemene několik setkrát těžšího než je sám, úplný břídil.  


Objev penicilinu udělal ze dne na den z obávaného protivníka jen jakousi horší rýmu, sice trapnou, ale v podstatě čtrnáctidenní banalitu. Tam někde je původ těch roztomilých přezdívek. Po třech desítkách let už ale tak vtipkuje s prominutím, jen blbec. Venerologové jsou prakticky v koncích. Nemoc už těžko zvládají i za pomoci kokteilu ceftriaxonu v kombinaci s azithromycinem nebo doxycyklinem. Z některých koutů USA se začíná ozývat, že už ani to ne. Experti z Center for Disease Control and Prevention (CDC) vydali oficiální zprávu o situaci s nepěkným čtením. Straší s nejzazším bodem stavu, kdy lékaři začínají nemít čím léčit. Jako argument dokládají výsledky nejnovější sledovačky v 17 amerických velkoměstech. Ta potvrdila, že se gonokokům daří velmi dobře a řady jejich vlastníků strmě rostou. Každým rokem si začne v USA nově ukapávat do kalhotek a boxérek 820 000 obdarovaných. Na téměř půl milionovém souboru osob vyplynulo, že ze tří čtvrtin jde o spodní prádlo mladistvých. Nejpostiženější je skupina žen ve věku 15 - 19 let. U mužů jde o kategorii 20 - 24 let. 

 

Neisseria gonorhoeae má dlouhá vlákna zvaná pili. Pomocí nich se ukotví na sliznici, že by jí neutrhnul ani Herkules. Sevřít dokáže silou 100 000krát větší, než kolik sama váží. Proto bývá označována za nejsilnější biologický motor schopný vyvinout jeden nanonewton. Pomocí svých pili se také přelézá z místa na místo. (Kredit: Michael Sheetz, Columbia University, New York)

Za nejhorší na tom všem zdravotníci nepovažují ani tak rostoucí počty postávajících v čekárnách ordinací, neslušně se škrábajících v rozkroku, trápí je spíš poznámky laborantek, které na formuláře doprovázející kultivační Petriho misky připisují poznámku - antimikrobiální rezistence na cefalosporinová antibiotika.

 

Bohužel jde všechno přesně v intencích věštby matematiků libujících si v  modelování. I ateisté v jejich řadách doufají už jen v zázrak. Jinak prý je jen otázkou velmi krátké doby, kdy „kapela“ i v zemi  s nejvyspělejším zdravotnickým systémem, mající k dispozici arzenál těch nejnovějších a nejúčinnějších antibiotik, začne hrát první housle. Raději ani nedomýšlet, jakou Gomoru rozšíření agresivních rezistentních forem bakterie může udělat z té větší části světa, která má na léčení „toho dole“,  jen čaje.


Úmrtnost
Jediné štěstí je, že nemoc je smrtelná jen výjímečně. Naneštěstí ale i tak ničí životy omladině, jak na běžícím pásu. Stačí, aby takový stydlín přetrpěl pálení v pindíkovi a za čas má už jen lechtivější pytlíkovou svědivku. Přechod na varlata nemusí být nikterak bolestivý a vše se zdá být v nejlepším pořádku. Jen když pak později, už jako zralý muž, začne toužit po ratolestech, musí vypomoci kamarádi.

Zvětšit obrázek
Kapča je labužník. Kromě míst oblíbených se mu daří i v čokoládovém agaru (běžný typ krevního agaru, jméno má podle barvy, nikoliv složení). Máte-li doma mikroskop, snadno gonokoka kapavky poznáte. Rád zůstává v páru a vypadá jak zrnko kávy. (Kredit: CDC)

Ale ani k něžnějšímu pohlaví není gonorrhea milostivější. Gramnegativní Neisserie se rády vydávají na toulky vejcovodem směrem k vaječníku. Cestou tropí neplechu, kterou později gynekologové popisují jako fyziologickou neprůchodnost tuby. Také často léčitelnou jen zápisem do pořadníku v kojeneckém ústavu.   


Pro všechny případy
V učených knihách se dočtete, že inkubační doba je 2-14 dnů. Moc  na to ale  nespoléhejte. I ta nejsympatičtější tvářička může být asymptomatická. Jinak řečeno, že i několik měsíců nemusíme na sobě, ani protějšku, nic zpozorovat. Prameny uvádějí, že asymptomatických žen (bez příznaků) je až 80 %  a mužů 10 %.
Neplodností je postiženo 10 %  infikovaných žen a tak by dámy měly vědět, že velký šourek nemusí být jen předností, ale že může být vedlejším produktem probíhající kapavky. Muži by si zase měli být vědomi, že v hltanu se projevuje kapavka podobně jako angína a že infekci mohou nakoupit i v konečníku.
Ještě jedna věc je  na „kapče“ záludná, následky (rezidentní). Selhává i jinak úspěšná metoda obrany MUDr. Miroslava Plzáka. Jeho kolegové v bílých pláštích totiž neuváženě rozšiřují tvrzení o jejím šíření výhradně pohlavním stykem.

 
Zestručnělý překlad anglicko-latinsko-venerologického závěru studie Střediska pro kontrolu nad nemocemi a jejich prevencí (CDC):
Nejen na dlouhodobějších předem plánovaných služebních cestách, ale i při vycházce do  přírody, nebo jen cestou za nákupy, se situace může naráz rychle zvrtnout. Pro případ, že začne být vlhko až deštivo, je dobré mít po ruce pláštěnku.

 

Literatura: Chesson HW, Kirkcaldy RD, Gift TL, Owusu-Edusei K Jr, Weinstock HS. Ciprofloxacin resistance and gonorrhea incidence rates in 17 cities, United States, 1991–2006. Emerg Infect Dis. 2014 dx.doi.org/10.3201/eid2004.131288

 

 

Datum: 15.03.2014 09:58
Tisk článku


Diskuze:

Sto lidí, sto povah…

Pavel Foltán,2014-03-15 14:10:40

Sto lidí, sto povah, sto názorů.
Mě osobně toto odlehčené podání nebránilo v rozkódování a příjmu v článku předložených informací.
Domnívám se, že zde nejsme na nějaké vědecké konferenci — nemusíme články číst "ve fraku".
V textu popsaná realita je dosti hrozivá i v tomto krapet humornějším hávu.
Držím autorovi palce a těším se na další jeho příspěvky. (jsem zde denním hostem a 'krmičům' Osla moc děkuji)
(nakonec, nikdo nikomu nebrání napsat článek dle svého gusta, vložit jej sem a "jít se svou kůží na trh"; kritizování je zřejmě snadnější)

Pokud má někdo problém se srozumitelností a orientací v textu o délce necelých tisíc slov, tak možná nebude chyba v autorovi.

Odpovědět

Stanislav Rada,2014-03-15 10:39:28

Pěkný osvětový článek, je však psaný na můj vkus až příliš uvolněným stylem. Popularizace se nemůže dělat na úkor srozumitelnosti obsažených informací, což se zde stalo. Za článek ale děkuji a autor ať bere mou kritiku jako čistě konstruktivní.

Odpovědět


Martin Plec,2014-03-15 12:08:15

Bohužel souhlasím. Nějak jsem se při čtení neorientoval, co má být sdělení, a co jen nadsázka či básnický obrat.

Odpovědět


Neeeeeéééé

Veronika Bártová,2014-03-15 14:01:28

Proboha svatýho i nesvatýho, jen to ne. Chodím sem právě proto abycch se zasmála. Už dlouho se mi to nepřihodilo, až nyní. Díky, i když na tom nic moc k smíchu není.
Veruna

Odpovědět


Martin Plec,2014-03-16 13:54:38

Nic proti humoru, ale tohle není humoristický server. Kdybyste chtěla vtipy na téma vědy, zkuste třeba tohle: http://sciencejokesdaily.com/. (Za kvalitu neručím.)

Odpovědět


Zvláště panu Plecovi

Veronika Bártová,2014-03-17 17:47:19

Díky za tip, tolik času zase nemám, a navíc se ráda při čtení dozvídám něco zajímavého. Ale zpět k vašim výtkám. Jistě by i autor ocenil, kdybyste byli konkrétní. To by toiž v diskusi mělo zaznít. Ne jen - je to špatné :) To dokáže každý osel. Doufám, že se nebudete vymlouvat na celkové pojetí a tp. A že sem napíšete které věty (která přirovnání, či jak píšete že Vám není jasná nadsázka - tak která. Jistě by to i autor ocenil. Nestyďte se, napište konkrétně co se Vám nezdá.
Díky

Možná máte chytřejší děti, než já. Ty moje (tři) si to tady přečetly všechny a dokonce bez nutění! A za to jsem moc vděčná.

Odpovědět


Musela jsem se přihlásit

Majka Vondrova,2014-03-18 07:08:35

Stejná zkušenost. Jeden z mých synů si to přečetl a druhému o tom referoval. Bohužel ři snídani :( . Takže co dodat - fajn forma :) Zaujala :) Také jsem přemýšlela, které z formulací budou pánové vytýkat, nenapadlo mne. Myslím, že Vám už žádný konkrétně s uvedením slovního spojení neodpoví.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz