Slepice převlečená za dinosaura  
Vědci z Universitad de Chile přišli s nápadem, jak pro studium funkční anatomie vyhynulých terotopodů využít kura domácího.

 

Teropodi, vesměs masožraví bipední dinosauři, sdílejí některé anatomické znaky a lokomoční vlastnosti s žijícími ptáky. Je to právě chůze po dvou končetinách, jejich pohyb nebo vzpřímený postoj těla. A tak právě ptáci jsou z těchto důvodů vhodnějším modelem pro studium vyhynulých teropodů než evolučně bližší plazi, jako jsou krokodýli či ještěři. I přesto existuje několik morfologických odlišností končetin dinosaurů a ptáků, kvůli kterým taková srovnání pokulhávají. Jedná se zejména o zaúhlení končetiny a postavení stehení kosti, s tím související osvalení příslušných partií končetin a v důsledku toho i způsob chůze. Jak se ale s těmito rozdíly vypořádat a nezatratit tak ptačí model pro studium lokomoce vyhynulých dinosaurů?

Zvětšit obrázek
Protéza ocasu, která udělá ze slepice dinosaura. Kontrolní skupinou nebyla pouze kuřata bez jakéhokoliv břemena (C), ale také kuřata obtěžkána břemenem umístěným přímo nad pánevní kostí (CW) tedy tam, kde nezměnilo postavení těžiště zvířete (ccom). U pokusné skupiny kuřat (E) hliněný ocas těžiště posunul blíže k pánevní kosti (ecom). Jaký měla protéza ocasu efekt na stavbu těla se projevilo na zaúhlení jednotlivých kostí pánevní končetiny (obr. 1B). (Kredit: Grossi a kol., PLoSONE)


Bruno Grossi a jeho kolegové přišli s jednoduchým nápadem, využít jako modelu imitujícího  dokonce i notoricky známého Tyranosaura rexe, obyčejnou slepici!  Vyrobili konstrukci, kterou nasazovali na zadní partie těla kuřat. Šlo o dřevěnou hůlku zasazenou do z jílu uplácané báze posazené na kuřecí záď.  Délka  přídavného dílu  postupně „rostla“ spolu s kuřaty od  9 do 28 cm. Ocas opeřencům měnili každých pět dní a to tak, aby přídavná „zátěž“ stále odpovídala přibližně 15 % hmotnosti jejich těla. I tvar byl volen tak, aby  protéza připomínala ocas  dinosaurů.

Zvětšit obrázek
Kredit: Grossi a kol., PLoSONE doi:10.1371/journal.pone.0088458

 Již po několika týdnech se objevily první anatomické odchylky. K největším změnám v postavení a zaúhlení stehenní kosti došlo až u pohlavně dospělých kuřat ve věku 12 týdnů. Změny byly tak markantní, že se projevovaly jak při  sháňění potravy, tak i v postoji při obyčejném marnotratném postávání při odpočinku.  


Videozáznam jasně  ukázal, že  hliněná protéza  ovlivnila jak vývoj, tak  fyziognomii pohybu kuřat.   Stehenní kost u pokusné skupiny kuřat zaujala vertikálnější postavení, aby snáze  zvládala vyšší tělesnou hmotnost. Postavení stehenní kosti považují vědci za hlavní anatomický prvek rozhodující o pohybových schopnostech těla jako celku.  I když vyhynulé dinosaury tím vědci k životu nepřivedli, objasnili na žijícím organismu, že odlišnosti v anatomii končetin dinosaurů a ptáků mají logické opodstatnění.

 

 

    Příklad videozáznamu umožňujícího vyhodnocení pokusu.
doi:10.1371/journal.pone.0088458.


Zdroj: Grossi B, Iriarte-Diaz J, Larach O, Canals M, Vásquez RA (2014) Walking like dinosaurs: chickens with artificial tails provide clues about non-avian theropod locomotion. PLoS ONE 9: e88458. doi:10.1371/journal.pone.0088458.

 

Poznámka redakce: Autor je doktorandem na Katedře Veterinárních disciplin České zemědělské university v Praze. 

Autor: Jan Nevoral
Datum: 18.03.2014 17:43
Tisk článku


Diskuze:

(Tak predsa nie…)

Roman Horváth,2014-04-24 08:27:39

Tak predsa nie. Nechápem to :-) Mal som zobrazený len ten konkrétny komentár… Takže je to pre mňa záhada ako sa všetkým ostatným darí pridávať príspevky herarchicky ako sa patrí… :-)

Odpovědět

Pohlavná dospelosť…

Roman Horváth,2014-04-24 08:25:43

(Dúfam, že sa mi odpoveď zaradí správne – doteraz som neodhalil správny kľúč. Pre prípad, že by nie – toto je úvaha reagujúca na podnet pána Oldřicha Nedvěda.)

Zaujal ma Váš komentár, predovšetkým to o pohlavnej dospelosti, tak som si pozrel, čo sa píše v článku. Našiel som vetu, ktorá končila „…dokedy nedosiahli pohlavnej dospelosti (približne 12 týždňov)“. Povedal som si, asi došlo ku zlej interpretácii a tých 12 týždňov bude čas trvania niečoho. Ale veta začína „…boli chované od dvoch dní po vyliahnutí dokedy nedosiahli pohlavnej…“. Takže sa to podľa mňa dá chápať len tak ako to pochopil autor tohto článku.

Rád by som tomu venoval via času, lebo by som to rád rozlúskol, ale bohužiaľ nemám toľko času. Kdesi som však počul, že sa hormónmi upravujú kurence tak, že presiahnu hmontosť dospelého jedinca približne za 4 týždne. (Nechcem to komentovať, pretože by som musel rypnúť do inej nesúvisiacej témy – ak to je vôbec pravda.) Možno nakoniec neišlo o pohlavnú dospelosť, ale o hmotnosť a autori v pôvodnom článku mali na mysli „…teda do hmotnosti, pri ktorej kurence zvyknú dosahovať pohlavnú dospelosť…“. (Asi to tak bude, len keby bolo viac času.)

S pozdravom a prianím pekného dňa… R. Horváth

Odpovědět

příbuznost a těžiště

Oldřich Nedvěd,2014-03-19 22:59:44

Co má znamenat poznámka "teropodů než evolučně bližší plazi, jako jsou krokodýli či ještěři"? Komu bližší?

Proč píšete "obtěžkána břemenem umístěným přímo nad pánevní kostí"?, když je daleko před touto kostí'?

Pohlavní dospělost slepice nosného typu je za 18-23 týdnů.

Odpovědět

Teropodi

Vladimír Socha,2014-03-19 19:38:16

Správný název dané skupiny dinosaurů jsou teropodi (Theropoda), nikoliv "terapodi" nebo dokonce "teratopodi". Dále je správný tvar Tyrannosaura rexe, nikoliv "Rexe" s velkým počátečním písmenem u druhového jména.

Odpovědět


opraveno

admin stránky,2014-03-19 20:12:15

V textu opraveno. diky

Odpovědět

hlava

Martin Smatana,2014-03-18 18:24:33

A čo hmotnosť hlavy Tyrannosaura? Podľa kostrových nálezov mal dosť veľkú a určite aj ťažkú hlavu, aj keď mal odľahčenú lebku, a krpaté predné nohy.

Odpovědět


Jaroslav Záruba,2014-03-18 19:06:46

Nevyvažuje to ten ocas?

Odpovědět


o to ide

Martin Smatana,2014-03-18 21:37:36

Práve o to ide - chvost vymodelovali tak, aby proporčne a hmotnosťou zodpovedal chvostu tyrannosaura, ale hlavu ponechali bez úprav.

Odpovědět


Má pravdu, předsedo

Jaroslav Santner,2014-03-19 00:19:51

Odpovědět


Jan Nevoral,2014-03-19 01:21:22

Autoři se ovšem neupínali ke srovnání s Tyranosaurem, toho jsem si vzal k ruce (možná poněkud nešikovně) až já při své interpretaci. Předpokládejme, že Tyranosaurus není reprezentativní ukázkou co do velikosti hlavy, proto náhražka pouze ocasu u kuřat není podle mého soudu zcestná.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz