Životy zachraňující injekce Xstat  
Podle statistik je nejčastější příčinou smrti v boji vykrvácení, při dopravních nehodách je to druhá nejčastější příčina. Firma RevMedx přišla s aplikátorem, který tyto statistiky změní.

 

Brutální zranění – brutální první pomoc

Před válkou v Iráku bylo použití škrtidla pro vojáky v podstatě tabu. Medici se obávali šoku a ztráty končetiny, způsobené dlouhodobým zaškrcením. V lékárničkách škrtidla nebyla a vojáci v poli si proto museli pomáhat často velmi improvizovanými způsoby. Opasek a klacek – ve vietnamské džungli vždy po ruce. Ale zkuste si najít klacek v pouštích Iráku anebo Afganistanu. Zkušenosti ukázaly, že zatímco bez dechu mozek vydrží pět minut, vykrvácet lze doslova po pár úderech srdce.   Vzhledem k traumatickým poraněním, jaké vojákům způsobují především improvizované explozivní nástrahy (IED) se škrtidlo (nebo též turniket) vrátilo do standardní výbavy mediků. P

Po styku s vlhkým prostředím materiál rychle nabobtná a ztuhne, začne tlačit na okolní tkáň a cévy a omezí krvácení. (Kredit: RevMedx)

rioritou je zastavit krvácení z protržené tepny, zraněný se v řádu minut dostane z bojové zóny a do hodiny je na operačním sále. Takto perfektně zorganizovaná evakuace raněných takřka vylučuje možnost odumření končetiny díky dlouhému zaškrcení.


 Co ale s ránami, které prostě zaškrtit nejdou – na trupu, v oblasti pánve, třísel a podobně? John Steinbaugh je bývalý bojový medik, který absolvoval dvanáct turnusů v Iráku a Afganistanu. Když byl v roce 2012 propuštěn do zálohy po zranění hlavy, přidal se k oregonskému startupu RevMedx, kde mohl zkusit realizovat svůj nápad, jak rychle zastavit krvácení na místech nevhodných pro použití škrtidla. Dlouho experimentoval se zařízením, které by se podobalo pěně Fix-a-Flat na opravu pneumatik. Pro nemotoristy – tato pěna se stříkne ventilkem do píchlé pneumatiky a  při nafouknutí se na poškozeném místě vytvrdí a opraví tak defekt. Jenže se ukázalo, že při tepenném krvácení je tlak příliš vysoký a pěna nefunguje, krev ji vyplaví z rány ven.  Úspěch přišel až s použitím houbiček, napuštěných chitosanem, látkou podporující srážení krve s antibakteriálními účinky. Původní materiál pro testy na zvířatech pocházel z drogérie, jednalo se o obyčejné houby na nádobí, nastříhané na 1cm velká kolečka. Ale materiál z drogérie není vhodný pro léčení lidských zranění.

Zvětšit obrázek
Injekční aplikátor Xstat -30 , průměr tubusu 30 mm (Kredit: RevMedx)

Tým dostal od U.S.Army grant 5 miliónů dolarů na dotažení nápadu do funkčního prototypu. Ten má podobu tablet ze sterilní dřevěné kaše potažené již zmíněným chitosanem. V ráně rychle nabobtná a vytuhne, takže do 15 sekund spolehlivě zastaví tepenné krvácení. Navíc mají tyto peletky v sobě rentgenové markery, aby byly dobře viditelné na rentgenových snímcích.

 

Zvětšit obrázek
Injekční aplikátor Xstat -20 , průměr tubusu 20 mm (Kredit: RevMedx)


 Výsledkem je zařízení nazvané XStat, velká, 30 mm široká injekční stříkačka naplněná houbičkami. Při aplikaci je nutno tuto stříkačku zavést hluboko do rány – viz přiložené video a vyprázdnit tam její obsah. Je to vpravdě brutální první pomoc. Pro menší rány se vyrábí provedení s průměrem 12 mm. Cena jedné stříkačky je kolem 100 dolarů, ale masová výroba přípravek určitě podstatně zlevní. V současnosti probíhá urychlené schvalování XStatu pro jeho zavedení do výbavy bojových mediků. RevMedx získala grant nadace Billa a Melindy Gatesových na další vývoj Xstatu, cílem je najít nový materiál pro výpně, který by tělo dokázalo vstřebat a nebylo nutno jej operativně vyjímat ven.

 


:

 

Zdroj: REVMEDX   

 

Autor: Martin Tůma
Datum: 23.03.2014 23:06
Tisk článku

Související články:

Tvar vnitřního ucha odhaluje přechod k teplokrevnosti     Autor: Dagmar Gregorová (22.07.2022)
Najvýznamnejšie novinky v kardiovaskulárnej medicíne za rok 2021 podľa AHA     Autor: Matej Čiernik (10.01.2022)
První neléková, nechirurgická a dlouhodobě účinná léčba glaukomu     Autor: Josef Pazdera (20.12.2020)
Nové umělé červené krvinky jsou lepší než originál     Autor: Stanislav Mihulka (11.06.2020)
Tuk tepnám neškodí, prospívá!     Autor: Josef Pazdera (07.03.2020)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz