Legendární HAARP nejspíš skončí  
Pokud se na poslední chvíli nestane zázrak, tak konspiračními teoriemi opředenou stanici výzkumu ionosféry HAARP v půlce června zavřou.


 

Zvětšit obrázek
HAARP stále ještě míří na nebe. Kredit: Joao Canziani, Wired.

Kdo by neznal program pozoruhodného výzkumu ionosféry HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program)? Vysokofrekvenční aktivní aurorální výzkum studuje procesy probíhající v ionosféře, včetně populárních polárních září, proto „aurorální“. Společný projekt letců U.S. Air Force, námořníků U.S. Navy, Aljašské univerzity a vývojářů DARPA sídlí na Výzkumné stanici HAARP, v severské divočině poblíž Gakony na Aljašce. Vznikl na počátku devadesátých let a od té doby si jako nejpokročilejší výzkum ionosféry získal pozornost vědců i neutuchající zájem podezřívavé veřejnosti.

 

Zvětšit obrázek
Dennis Papadopoulos pózuje před HAARP. Kredit: University of Maryland.


Což o to, HAARP je vcelku impozantní. Jeho klíčovým zařízením je slavný vysokofrekvenční vysílač Ionospheric Research Instrument, který se skládá z desítek antén o výšce 22 metrů. Umí do ionosféry vysílat spojitý nebo přerušovaný signál o výkonu 3,6 MW na frekvencích 2,8 až 10 MHz a další zařízení výzkumné stanice HAARP sledují, co se bude dít. Mají tam k dispozici třeba radary v oblasti krátkých (HF) a velmi krátkých vln (UHF), měřiče změn geomagnetického pole, sondu ionosférického šíření vysokofrekvenčních radiových vln anebo magnetometry.


 

Zvětšit obrázek
HAARP v divočině Aljašky. Kredit: vláda USA.

Problém je v tom, že projekt HAARP dráždí divokou představivost. Koneckonců svým způsobem střílí do nebe a ovlivňuje pozemskou atmosféru. Stanice je prý také dobře střežena a to pochopitelně ještě přitápí pod kotlem. Postupem času se kolem projektu rozvinulo ohromné množství méně či více bláznivých konspiračních teorií. HAARP bývá podezříván z vyvolávání přírodních katastrof, jako jsou záplavy, sucha, hurikány, bouře, zemětřesení, velké blackouty v elektrických sítích, padání letadel, likvidace orbitálních družic, syndrom Války v zálivu, syndrom chronické únavy a spousta dalších.


 

Zvětšit obrázek
Ředitelka DARPA Arati Prabhakar. Kredit: Northern Virginia Technology Council.

Vědci si zoufají, že propagátoři konspirací jsou úplně vedle, strašlivě dezinformovaní a hloupí, tak už to ale s konspiracemi chodí vždycky. Novináři poukazují na to, že si za to HAARP vlastně může sám, protože je divný a zároveň na federálně financovaný projekt málo otevřený vůči veřejnosti. Výsledkem je zničující tsunami pošetilostí, které zastínily vědecký význam HAARP a co je horší, které ho nakonec možná zlikvidují. S HAARP je to totiž velice nahnuté a konspirace v tom hrají bizarní, ale potenciálně smrtící roli.


 

Ted Stevens, 2005. Kredit: US Congress, Wikimedia Commons.

Je to zajímavý příběh. Počátkem devadesátých let se o spuštění HAARP významně zasloužil tehdejší vlivný senátor za Aljašku, republikán Ted Stevens. Stavba a provoz stanice HAARP do roku 2008 přišly na více než 250 milionů dolarů a ty bylo nutné vybojovat. V roce 2008 byl nejdéle sloužící republikánský senátor v historii USA Stevens těsně nezvolen po obviněních z korupce, která byla posléze odvolána kvůli závažným pochybením žaloby. Stevens pak v létě 2010 zahynul při nehodě malého dopravního letadla během letu do rybářské chaty. Jeho nástupcem v úřadu senátora za Aljašku se stal demokrat Mark Begich, jehož bratr otevřeně podporuje myšlenku, že HAARP je projekt tajných ničivých zbraní. A HAARP teď zvoní hrana.


Pravda je, že HAARP vždy balancoval mezi snahami o vývoj vojenských aplikací, jako je testování hlubokomořské komunikace ponorek, odhalování podzemních bunkrů či likvidace následků jaderných výbuchů v atmosféře a nevojenským vědeckým výzkumem. Vojensky laděný výzkum HAARP mají na starosti vývojáři DARPA a ředitelka DARPA Arati Prabhakar před pár dny na senátním výboru prohlásila, že už HAARP vlastně k ničemu nepotřebují. Na stanici právě běží poslední experiment financovaný DARPA jménem BRIOCHE (Basic Research on Ionospheric Characteristics and Effects). Měl by skončit v polovině června a pak DARPA odejde. Podle provozovatele HAARP, tedy Letectva Spojených států pak stanice bez platících zákazníků pozbývá smysl. Chystají se HAARP ihned poté zrušit a zásadní vybavení odvézt ještě před brzkým příchodem aljašské zimy. A to by byl definitivní konec. Na druhou stranu, pokud mají pravdu konspirační teorie, tak ustanou všechny pohromy, což by jistě nebylo k zahození.

 

V I D E O
The Military Is Shutting Down HAARP Ionosphere Research in Alaska. Kredit: Cosmos News.
 
V I D E O
U S Haarp about to DESTROY Millions - It May appear to be a COMET.
 

 


Akutní hrozba konce unikátní základny není řadě lidí lhostejná. Jisté snahy zachránit HAARP se objevily v Pentagonu, narazily ale na všudypřítomný nedostatek peněz. K provozování stanice se nabídla Aljašská univerzita, ale i ta potřebuje alespoň provizorní finance. Fyzik Dennis Papadopoulos z Marylandské univerzity se domnívá, že za pár let by mohly HAARP udržet při životě vědecké granty. Do té doby musí vydržet. Roční výdaje na holé přežití stanice ale činí kolem 2,5 milionu dolarů, které bude nezbytné někde sehnat. Rozebírat výzkumnou stanici za 250 milionů dolarů, když by ještě mohla dlouho pracovat, to podle Papadopoulose prostě nedává smysl. Navíc, pokud by HAARP doopravdy skončil, tak s ním prý v podstatě padá důstojná rádiová věda ve Spojených státech. Nic srovnatelného nemají nikde na světě.

 


Literatura

Nature News 16. 5. 2014, Wikipedia (High Frequency Active Auroral Research Program).

 

Datum: 19.05.2014 07:39
Tisk článku


Diskuze:

Miroslav Stuchlík,2014-05-25 01:11:52

Odpovědět

radioamatersky HAARP

Martin Hodan,2014-05-23 21:37:38

Zdravim.
Jako radioamater jsem HAARP pouzil pred par lety.
Kluci z tamniho radioklubu (tusim pri nejake univerzite) vysilali 3MW ERP na HAM pasmu 7MHz spojeni odrazem od povrchu Mesice. Typ spojeni EME, oni vysilali CW Morse a my po polokouli jsme zachytavali odrazene signaly.

Jelikoz tam pracuji i nekteri radioamateri, tak nam do F6FBB psali, ze 80% provozu je pro armadni vyzkum prevazne v oblasti zahorizontalniho radaru. Zbyvajicich 20% provozu jsou civilni vedecke prace.

Samozrejme zarizeni nepracuje pro spojeni s ponorkama, na to ponorky pouzivaj pasmo superdlouhych vln v pasmu 15-25kHz xPSK, ktere se siri i pod vodou (ponorka pod vodou vytahne za sebou asi kilometrovy drat jako dratovou antenu). Pozemni ponorkove stanice pouzivaji vetsinou kloboukove dratove vertikaly.

Co se tyce toho vykonu 3.2MW ERP, tak pro porovnani nas dlouhovlnny rozhlasovy vysilac Topolna na 270kHZ AM vic jak 30 let vysilal vykonem 1.2MW ERP, ted jede jen asi 200kW.
To snad Ceskoslovensky rozhlas provozoval nejakou atmosferickou zbran? Uvedomte si, ze vykon 3MW erp na kratkych, strednich a dlouhych vlnach je pro urcite aplikace normalni vykon.

Kdyz uz chcete velkej vykon, tak napriklad navigace LORAN a OMEGA na 12-14kHz maji i 10MW PA ve trech elektronkach.

Zkratka pochybovaci jsou podle meho lidi co neprosli stredoskolskou fyzikou.
Vzdyt vysilace televize dvb-5 maji 100kW a Cukrak vysilal analogove PAL NOVU ve vhf vykonem 0.5MW erp.
Kdyz si naladite na stredni vlne 639kHZ AM Ceskej rozhlas, tak ten jede tusim 0.6MW ERP.

O blbostech neni co diskutovat.

Odpovědět


-

Zdeněk Jindra,2014-05-24 16:07:04

Tady jde ale o Američany, dav (ne národ) s nejvyšším poměrem moci ku inteligenci. Talkshow tam vyhrávají jehovisti proti profesorům a intelektuální odpolední zábavou je rozstřílení televize na dvoře brokovnicí.
Jen ať ty cvoky překoná Čína. Obě strany si to zaslouží.

Odpovědět


Typl bych si

Miroslav Stuchlík,2014-05-25 01:12:57

že máte kapku zkreslené informace o číně

Odpovědět

Přednáška

Vít Výmola,2014-05-21 15:32:17

Něco o HAARPu z brněnského planetária, seriózně, nekonspiračně: https://www.youtube.com/watch?v=jB8dRkKV-k8&feature=youtu.be

Odpovědět


bezva a díky díl 1

Oldřich Horák,2014-05-21 17:35:00

jen té prezentaci mnohé chybí, třeba při slovech podívejte se na částici a na statickém obraze nedojde ke zdůraznění (a nejen tento případ), ale i tak to potěší. Ale chtělo by to na slajdech animovat o co jde.
Leč musím zatlačit slzu pragmatika a uznat, že polární záře je krásná a pár megawat poslaných do nebe ... hele a že se ptám, ona by ta krása bez HAARPU byla vypnuta?
Já jsem obstarožní pošuk, v rámci BOINC počítá pro SETI, LHC a Einsten. Také jsem načuchnl radioamaterstvím, troposférickými vysilačkami s odrazem a předpověďmi radio-počasí. Dnes už jsem pasivní, ale počasí a jeho vývoj rozeznám, dle "duchařiny" příjmu signálu TV, který kanál DVBT jde, který slábne či mizí a jak se chovají rádiem řízené hodiny (jsem v oblasti Brna, ale v ďáblově kruhu a chytnu jen občas něco, takže mám citlivé indikace příjmu).
O výzkumu ložisek budoucích zdrojů mám nějaké povědomí, neb jednou z mých škol je geologický průzkum (já vím jsem protivný ale snažím se býti renesanční a škol či vzdělání není nikdy dost). Ono se tam hodně používí rezonance, gravimetrie atp.
Vojenské aplikace hodnotit nehodlám, byť jsem i k armádě přičichl a vyučoval IT a ... (hele já se už zatínám vytahovat a to dobré není, jako bych věděl vše a to fakt nechci, to bych byl za brouka Pytlíka).
Komunikace s ponorkami je asi nejpravděpodobnější, ale proč to nikdy nepřiznali, to by mnohé vysvětlilo.
Kouzelné ovšem je trošičku manipulativní vysvětlení spikleneckých teorií s chemtrails, Mažňákem a staniolovou čepicí.
Ehm ten závěr je spíše pro děti, dovolte mi překlad - rušička s blesky (Teslův generátor) za pár stovek to koupíte na ebay či Aukro i bez blesků.
Ale oceňuji, že o HAARP a jeho výsledcích po desítkách let nebylo řečeno ani slovo. Smekám, udělat přednášku o chlebu a nezmínit se o žitě je umění.

(komentář vznikal průběžně při pozorném sledování pěkné a zajímavé přednášky - spuštěné video, občas zastavené a dohledání zdrojů a informací)

Odpovědět


bezva a díky díl 2

Oldřich Horák,2014-05-21 18:27:24

ach jo, už jsem to jednou psal a spadlo to, že nejsem přihlášen.
Bohužel jsem si nic nekopíroval a neuložil. Takže jen z paměti.
Je úžasné zkoumat světelnou nádheru na obloze a posílat do nebe tolika megawatt jen aby mohl držet park s tykadly k nebi.
Je divné, že když to má komunikovat s ponorkami, tak to uzavřu (to už mají konečné rozkazy, nebo co?).
Pokud se kdokoliv zamyslí nad možností manipulace s van Allenovými pásy, tak ví, že je to sakra nebezpečné pohrávání si.
Mimochodem, doporučuji přečíst si "Projekt Scavenger" od Františka Běhounka. Neříkám, že jde o těžbu uranu (kdo chce, tomu stačí i thorium). Ale popsaný účinek o hodně let předběhl skutečný účinek HAARP. Někdo vidí darebáky i v budoucnosti ;-)
Přeji klidný a spokojený spánek a věřte tomu, co máte na talíři (jo a hlavně nic dalšího nehledejte).
°-)

Odpovědět

pokud konspirační teorie mají pravdu

Oldřich Horák,2014-05-21 14:01:20

tak po létech výzkumu a provozu HAARP došlo konečně k vyvinutí zařízení či techniky, která dosáhne kýženého výsledku bez tak rozlehlého stacionárního zařízení.
Všem konspirátorům nahrává hlavně ten režim provozu, nepřístupnost a těžké dohledatelnosti nějakých výsledků tohoto výzkumu.
Většina vědeckých projektů má publikační činnost, která může být konfrontována s jinými, srovnatelnými projekty, většina ústavů a zařízení (vědeckých) má možnost návštěvy a výkladu, dny otevřených dveří. Ale toto zařízení má režim jako zařízení na obohacování uranu či separaci plutonia. Něco jako Manhatan křížený s Bershevou-Dimonou, ale spíše Dimona - všichni o tom mluví a tuší, že oni to mají, ale oni to ještě nikdy oficiálně nepřiznali (a ani wiki nesmí zmínit, co tam bylo / je a že ta je prý svobodná ;-) ).

Odpovědět


Jakub Rint,2014-05-22 21:46:02

A proč by měli zvěřejňovat převážně vojenský výzkum ? Rusko to také dělá ?

Odpovědět


nevím jestli začít tahat politiku i na Osla,

Oldřich Horák,2014-05-23 16:49:36

ale budiž. Potom ale jak víte, že alespoň jedna z teorií (o HAARP)nenese něco pravdy?
Obecně je to totiž prezentováno jako úžasné zařízení pro budoucí blaho lidstva, které jen občas dostane nějaký dolar.
Z většiny vojenského výzkumu je po pár letech alespoň něco využito i v civilním sektoru a zdůrazněno, že to pochází z vojenského výzkumu (aby se otupily hrany odporu proti vojenskému výzkumu). Po pár desítkách let se dokonce i publikují větší celky z podobného výzkumu.
Nic se nepublikuje jen v případech, kdy výzkum nic nepředvedl a jen spolykal miliardy, nebo když našel něco, co rozhodně nemá civilní využití (diplomaticky řečeno). ;-)

Odpovědět

Fanda Sin,2014-05-19 11:26:03

Zde to má Mr Randall Munroe výborně zpracované.
Pouze upozorňuji, že jak se začtete do jednoho "rozboru co kdyby" neskončíte, dokud nepřečtete všechny :)

https://what-if.xkcd.com/8/

Odpovědět

Katastrofy neprestanu,

David Cech,2014-05-19 10:13:55

po likvidacii haarpu maju americania este area 51 v nevade...:)
Vyvolavanie prirodnych katastrof cudzimi mocnostami mi pripomenie udajnu starsiu cinsku zbran hromadneho nicenia : Mao spekuloval nad moznostou, ze desiatky, stovky milionov cinanov vylezu na stol a synchronizovane v presny moment skocia dole a toto budu opakovat....
malo to vyvolat zemetrasenie niekde v amerike....

Odpovědět

Nová zbraň

Libor Zak,2014-05-19 09:54:04

Konspirační nadšenci si jistě brzy konec HAARPu vysvětlí. Zajisté končí jen proto, že se již o něm vědělo příliš a zlí Američané již mají mnohem skladnější přenosnou verzi, nebo dokonce ještě mocnější zbraň.
Nemám Americkou světovou politiku příliš v lásce. Nelíbí se mi, jakým způsobem se jim pomocí předsudků, špatnou komunikací a prezentací likvidovat vědecký a vesmírný program, ale HARRP zbraň co dokáže vyvolávat katastrofy, to už je přitažené za vlasy fakt hodně. Velká část hurikánů a zemětřesení se dotýká jejich území. To by fakt mělo velký vojenský smysl střílet do vlastních. Většinou jsem v soudech zdrženlivý, ale tady se milovníci konspirací chytněte za nos.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz