Posviťme si na piráty  
Je to s podivem, že ani v 21. století nejsou námořní piráti pouze na stránkách dobrodružných knih. Jenže zatímco se dříve plavili pod černou vlajkou v dřevěných korábech se třemi řady děl po bocích, dnes mají malé a rychlé čluny ze dřeva a právě to je problém.

 

 

Zvětšit obrázek
Příliš malé pro radar

Všechny velké námořní lodě mají na palubě radar, který neustále prozkoumává okolí především proto, aby včas varoval před blížící se jinou velkou lodí, těžební plošinou a pobřežím. Aby přístroj nespouštěl poplach i z odražených  paprsků od vln a jiných cílů, mají tyto radary filtry, které „falešné“ odrazy potlačují. A právě pirátské čluny jsou pro stávající techniku příliš malé. Posádka napadené lodi se o hrozbě útoku dozví většinou když už je pozdě. Bukanýři na rychlých člunech dostihnou velkou námořní loď a už šplhají po bocích nahoru. Pokud posádka stihne zareagovat, může provést protiopatření, ale má na to jenom velmi málo času. Navíc nesmí být podle mezinárodních dohod civilní lodě ozbrojené. Pokud se ale už útočníci dostanou na palubu, mají jasnou palebnou převahu Tedy pokud není na palubě lodi někdo z Ghurků, kteří jsou najímáni jako stráž. I když nenosí střelnou zbraň, jsou díky svému výcviku v Britské armádě téměř rovnocenným protivníkem. Ale podobnou dostatečně početnou ochranku, si každá loď nemůže dovolit.

 

Zvětšit obrázek
Ubránit tak velkou loď v šeru noci s nepočetnou a neozbrojenou posádkou je problém.


 Jak už bylo řečeno, základním problémem pro civilní loď je absence včasné výstrahy. Napadnout připravenou velkou loď, která pluje plnou parou, manévruje a ze které námořníci chrlí vodními děly silné proudy vody, to piráty většinou změní názor. Vědci z Pensylvánské státní univezity ve spolupráci s americkým námořnictvem přišli s projektem radaru pro včasnou výstrahu pod názvem WatchStander. Jedná se o velmi vyspělý radar s pokročilou umělou inteligencí. Radar pracuje na kratších vlnách, než obvyklé lodní radary. Má prpto jen kratší dosah, zato lepší rozlišovací schopnosti a dokáže sledovat malé čluny. Vestavěný software dokáže rozlišit, zda chování objektu představuje pro loď možnou hrozbu anebo ne. A hlavně, umí na to automaticky reagovat.
 WatchStander není totiž jenom radar. Je doplněn silným stroboskopickým reflektorem, dále zelený laserem pro oslepení protivníka a pro boj opravdu na blízko, vrhačem pepřových granátů.  Vše jsou zbraně, které nezabíjejí , tedy v souladu s mezinárodním právem. Jak celý systém funguje, ukazuje video:



 
Pirátské plavidlo je zaměřeno na vzdálenost zhruba dvou kilometrů a osvětleno silným reflektorem. Pokud se i nadále přibližuje, na 800 metrech reflektor přejde do stroboskopického módu a přidá  oslepující zelený laser, který paprskem přejíždí po můstku útočícího plavidla. Na 400 metrech čekají útočníky vybuchující pepřové granáty. To vše zcela automaticky, bez nutnosti lidské asistence. A samozřejmě, WatchStander vyhlásí poplach pro posádku, aby byla připravena čelit útoku, pokud by se přes všechna opatření piráti dostali až k lodi.
 Zařízení má za sebou už ostrý test na komerční lodi v Hormúzském průlivu, kde systém detekoval a sledoval roj iráckých rychlých člunů, které se ale k lodi nepřiblížily na vzdálenost menší 3km, tedy na dohled.
 Co říci závěrem – je možné, že by na moderních lodích už nebyla žádná ráhna? V době dřívějšího rozkvětu pirátství na těchto ráhnech obvykle visely nadehtované mrtvoly pirátů jako jasná výstraha. Žádné opatrné zajetí pokud možno bez zranění a následně na životní poměry pirátů luxusní basa v Holandsku nebo podobné zemi. Uvidíme, jak se WatchStander osvědčí v ostrém nasazení.

 

Zdroj: http://www.watchstander.com/

Autor: Martin Tůma
Datum: 01.06.2014 08:16
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz