Galactic Cap  
Ne, nejde tentokrát o Panenský (panický) Galactic miliardáře Richarda Bransona. Tento je spíš na zálety, než na krátké suborbitální lety, je to totiž nový typ kondomu.


S pánskou ochranou to je jako s politikou. Pro někoho zvrhlost proti přírodě, pro jiné vynález odvádějící od pohlavní zdrženlivosti. Pro demografy způsob jak zatočit s populační explozí a pro třetinu ložnic pomocník zvládání trapasů s ejaculatio praecox.


Typů kondomů je hodně. Jsou i ryze ženské, které se vyrábějí z polyuretanu. Ten je o 40 procent pevnější než „mužský“ latex a je řešením pro páry, z nichž je  jeden na latex alergický. Takových není málo, například mezi lékařským personálem, kde nošení chirurgických rukavic (jsou z latexu) patří k dennímu chlebu. To je ale asi jediná výhoda ženských kondomů. Neprakticky se nasazují a i pak poněkud trčí ven jejich „olympijský“ kruh. Neobejdou se ani bez masivního gelování, nepotěší ani desetkrát vyšší cena. V žebříčku oblíbenosti ho to řadí na poslední příčku.

 

Zvětšit obrázek
Bioinženýr Patrick Kiser z University of Utah, tvůrce řady variant polymerního vaginálního gelu přezdívaného molekulární kondom. Služba nejubožejším z ubohých z něj milionáře ale neudělala. (Kredit: UU)

Mnohem více nadějí se vkládá do „molekulárních kondomů“. Jsou vyvíjeny jako bariera šíření epidemie AIDS. Obsahují látky znepříjemňující život virům i bakteriím a jde vlastně o hydro gel, který se aplikuje do pochvy. Zkouší se více kombinací, jeden například využívá účinků kyseliny fenylborité a salicylhydroxamové. Jiný pramen zase uvádí dobré zkušenosti se směsí tvořenou z 80 % N-isopropyl-akrylamidu, 15 % butyl-metylakrylátu a kyseliny akrylové. Jakmile dojde ke kontaktu gelu s lidským spermatem, jehož pH je okolo 7,5 (ve vagíně je prostředí kyselejší, pH 4–5), hydro gel  začne uvolňovat antivirotikum. To pak virové partikule chytá do mikroskopických pastí a inaktivuje je.
Tento typ přípravku je určen především pro ženy v kulturách, kde muži ženy  spíše znásilňují, než aby se jich ptali na souhlas, a nebo pro komunity u nichž o nasazování  kondomu nemůže být kvůli náboženským předsudkům ani řeč. Výhodou je, že aplikaci ochrany si může žena provést sama, rychle  a tak intimně, že to protějšek ani nemusí poznat. Se spolehlivostí této ochrany to bohužel není nic moc, asi tak „padesát na padesát“ Ale i snížení rizika přenosu o polovinu je pro rozvojový svět lepší, než nic.

 

Zvětšit obrázek
Charles Powell svou vychytávku zacílil na klientelu movitých fajnšmekrů.

Průzkumy libující si v intimním lidském chování vypovídají o tom, že i v této proprietě pánského „oblečení“ jsou muži značně konzervativní. Naprosto vede „klasika“ a hodně jich zůstává u značky, kterou jim kdysi dávno doporučil kamarád. Případně si kondom kupují jen příležitostně a bez ohledu na značku. Zdálo by se, že u nástupce rybích měchýřů a ovčích střívek toho už moc vylepšit nejde. Jiného názoru byl Charles Powell.  Svůj vynález pojmenoval „Galactic Cap“. Vlastně by se tomu ani kondom moc říkat nemělo, vše se týká  jen špičky pánského vybavení. Vynálezce v doprovodném videu říká, že ho k nápadu přivedla smrt jeho přítele, který zemřel na AIDS poté, co se zapojil do hrátek s nechráněným stykem. V ukázce dále říká, že jeho nápad by měl eliminovat riziko, které při hrátkách s klasickým produktem vždy hrozí. Na mysli má sesunutí při ochablosti, přičemž vlastně nikdo neví, jak často se to stává. Novinka má řešit ještě jednu věc, kvůli které muži kondom zatracují - snižování míry potěšení, což dostalo přezdívku „lízání cukru přes sklo“.

 

Zvětšit obrázek
Galactic Cap kondom brání těhotenství, ale ne pohlavním chorobám. (Kredit: Charles Powell )


Powellova novinka je dvoudílná. První část, jakýsi podklad, se nasazuje na špičku penisu. Spíše než o nasazování je správnější hovořit o nalepování. Prakticky jde o podobu připevňování leukoplastí polštářku z gázy v okolí rány. Základní díl má otvor, který umožňuje močení. Erekce při nasazování není nutná a tuto základnu si lze připevnit hodiny, nebo dokonce prý dny, před očekávaným stykem. Když později jde do tuhého, nesmí prý se opomenout nandat si i ten zbytek – víčko. To se přitlačí na již dříve přilepený základ. Vlastní produkt potěšení se pak při aktu „chytá“ do víčka, stejně, jako u „dudlíku“ u klasiky.

 


 

Nejvyšší autorita bdící nad potravinami a zdravím obyvatel  USA nemá k novince výhrady a tak na odzkoušení a zavedení vylepšenosti do výroby již vznikl projekt Indiegogo.  Vychází z průzkumu v němž 96 % dotázaných má k tradičnímu kondomu jisté výhrady. Přesto se jich ročně prodává asi 8,5 miliardy. Pokud by Galactic Cap získal jen 5 % trhu, znamenalo by to miliardu prodaných kondomů.  Záměr vyrábět nový kondom vešel ve všeobecnou známost před několika dny a již má celou řadu příznivců, kteří své nadržení dávají najevo většinou anonymní podporou finančními prostředky.


Autor vynálezu tvrdí, že si s jeho vynálezem muži užijí více legrace a ženy neotěhotní. Na tom nejspíš něco bude, ale měli bychom také vzít v patrnost, že ochrana má také  mouchy, které případné naše nadšení poněkud zchladí. Nejspíš nebude moc zajímavá pro ty, kterým ze snadné vzrušivostí hrozí ejaculatio praecox. Podle některých prací je již stabilním hostem asi ve třetině ložnic. Možná v této souvislosti stojí za zmínku dodat, že v takových situacích, ještě nedávné doporučování častější masturbace, mělo nám pánům „nadrženost“ poněkud snižovat a tím trapnou „předčasnost“ oddalovat. Podle novějších poznatků to je spíše ku škodě. Jak se ukázalo, u řady mužů masturbace spíš natrénuje „rychlost dosažení vrcholu“ a to situaci nejen neřeší, ale ještě více  komplikuje. Přesto si muži vinu za svou neschopnost dávat nemusí. Předčasná ejakulace většinou  není psychickou záležitostí, nýbrž je dána genetiky. Konkrétně genem 5-HTTLPR. Ten má pod palcem množství a aktivitu serotoninu a to je ten hlavní „viník“.
Bohužel u mužů s předčasnou ejakulací se postupem času objevuje často i erektilní dysfunkce. A naopak. U 30 % mužů s problémem ztopoření se častěji objevuje i předčasná ejakulace. A tady už do toho psychické faktory, jakými jsou stres a úzkost, pletou velmi rády.


Vynálezce dal svému dítku do názvu „čepička“. Připomíná spíš ale jen jakousi jarmulku, znak judaismu. Nová „přikrývka“  je totiž tak malá, že nezakrývá celou „hlavu“, ale jen špičičku penisu. I větší část povrchu žaludu je odkryta. A protože ta nepřikrytá část je tvořena výstelkou prostoupenou mnoha nervovými zakončeními, není to z pohledu „ prékoksu“ zrovna moc taktické. Pokud je žalud schován do „klasické pláštěnky“, mužovu vzrušivost to snižuje, což ženám imponuje. U zmíněné třetiny všech párů s problémem „předčasnosti“, je potřeba počítat s tím, že k duhu spíš nepůjde.

 

Zvětšit obrázek
Kondom z roku 1813 s latinským návdem k použití. Kredit Lund University Historical Museum

Cena intenzivnějšího dráždění na rozhraní mezi žaludem a tělem penisu, má svá úskalí. Místo  s bílými „pupínky“ (papillae coronae glandis) a kožní řasa zvaná předkožka, jsou snadnými místy  prostupu pro papilomaviry, původce nepěkných bradavic. U žen jsou nejčastější příčinou rakoviny čípku. Nejde ale jen o papilomaviry ale i o další libůstky, souhrnně označované jako STD (Sexually Transmissible Diseases) a to včetně obávaného viru HIV.

 

 

Psáno pro ALPHA MEDICAL a Osel.cz

 

Powell tvrdí, že jeho čepička snižuje riziko přenosu AIDS. Má pravdu, protože infekce se nejčastěji předává semenem. Spolehnout se ale to zcela nelze. Proto si inovace nejspíš najde cestu jen ke stabilním párům u nichž riziko přenosu infekčních chorob nehrozí. Ale i tak je otázkou, zda vynález bude ku prospěchu oběma stranám. V podstatě mají ženy štěstí, že je to určeno nám, mužům. S lepením to nejspíš ještě půjde, pokud si nevypěstujeme alergii. Se strháváním základní vrstvy, nebo jejím smýváním ředidlem, to muže být poměrně veselá záležitost. V podstatě máme kliku, že nám tam nerostou chloupky.   

 


 

 

Poznámka

Tinder mnoho svých uživatelů naštval. Prý kvůli tomu, že o ženách jinými slovy říká, že mohou být pěkné coury. Nejvíc prý ale křičí právě ti, co provokačce sedli na lep :)

 

S velkou  propagací klasických kondomů nedávno pobouřil své návštěvníky Tinder, kterému se přezdívá narcistní seznamka. Tak jako v jiných případech účastník má možnost si do něj vložit fotky i text, jak bývá v obdobných projektech zvykem. Z Facebooku si aplikace stáhne jen křestní jméno, věk, zájmy, přátele. Místo výskytu si zjistí pomocí GPS a podle toho pak nabídne osoby v blízkém okolí. Pokud se vám fotka či text zamlouvá, můžete jí i něco napsat. Vlastní kontakt už obvyklým způsobem neprobíhá. Aplikace funguje na principu „líbí, nelíbí“. Genialita této služby tkví v nápadu, který odstraňuje trapasy z odmítnutí. Daná osoba se o vašich sympatiích dozví až v okamžiku, kdy i ona vám dá svůj „hlas“. Pak se objeví na obrazovce „Match“ a je na vás, zda zahájíte další konverzaci, nebo to necháte u ledu. Protože jde prakticky o seznamku s minimem informací, jde spíš loterii a hledání příležitostí k sexu, než cokoliv jiného. Proto je od tvůrců více než chválihodné, že se do propagace kondomů pustili. I když jim mnozí mají za zlé, že se způsob nevyvedl. Jde o podvod s falešnými profily atraktivních žen, které jakoby zrovna byly ve vašem okolí.  V profilu mají více fotografií. Vždy s jiným mužem. Po prohlédnutí jejich „galerie“ se objevil závěrečný vzkaz upozorňující na to, že evidentně „nejste sami“ a že je třeba dbát na bezpečný sex.



Datum: 09.06.2014
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce







Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz